Zašto se ženama izostavljaju titule?

Doktorica znanosti, magistra, inženjerka, CEO, CFO, VP… Samo su neke od titula i funkcija koje žene mogu steći tijekom svojeg akademskog obrazovanja i izgradnje karijere. Ipak, ono što su zasluženo ostvarile često im se izostavlja iz imena. Koji je tome razlog i zašto se muškarcima ne „ispuštaju“ titule?

Izostavljanje titule

Izostavaljanje se titula odnosi na one situacije u kojima se profesionalke ne imenuje prema zasluženim i stečenim titulama, time sugerirajući da one nisu zaslužile status koji im krasi ime. Ovom se praksom ženama umanjuje autoritet i kredibilitet.  Namjerno ili nenamjerno, predrasudno izostavljanje titula kod žena više je pravilo, nego iznimka. Ovaj gorući problem ne samo da potkopava stručnost, već perpeturira nejednakost spolova, ističe dr. sc. Raza M. Mirza.

Od Kolinde do Alemke

Najpoznatiji primjer posljednjih godina veže se uz bivšu predsjednicu Republike Hrvatske, Kolindu Grabar Kitarović. Njoj su mediji, oslovljavajući je samo kao Kolinda, umanjivali autoritet, ozbiljnost njene funkcije i ovlasti koje ona donosi. Ista je praksa izostala pri napisima o većini drugih državnih čelnika i čelnika zemalja, koji su muškarci. Uz nju, nebrojen broj žena s akademskim i poslovnim titulama našlo se u situaciji gdje su se njihova postignuća snizila ili čak izbrisala, izostankom tog sufiksa. Valja napomenuti i pravilno tituliranje, tj. navođenje titula. Sve se pišu nakon imena, osim titule doktorice znanosti, koja se u obliku skraćenica dr. sc. piše ispred imena osobe. Tako će npr. poznata infektologica biti prof.dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.


Pročitajte više: Kako akademske titule prevesti na engleski?


Titula nije ukras

Ako kolegicu pri upoznavanju s nekime predstavite imenom, isključivši njenu titulu i prezime, umanjujete njenu profesionalnost i važnost. Ako na kongresu sve muške doktore predstavite uz korištenje titule, a ženske ne, time ne samo da umanjujete vrijednost žene i njenog profesionalnog uspjeha, već je i diferencirate od kolega. Svoja je iskustva u ovakvim situacijama podijelila Nataša Krezić, stručnjakinja za marketing. „Izostavljanje titule ali i zanemarivanje ženskog roda funkcije (ali i titule) su pravilo, ne izuzetak. Moje je iskustvo da kad bi se pobunila uvijek bih dobila to što sam tražila: stavili bi mi titulu ili ispravili funkciju. Uglavnom nemam dojam da netko želi biti negativan prema meni osobno ili ženama općenito, već im se ne da, a ako ne moraju, neće.“


Pročitajte više: Poslovne kratice koje morate znati: što je CEO, CFO i SEO?


Ako prođe-prođe

Vodeći se starom narodnom poslovicom ako prođe-prođe, ljudi u formalnim i neformalnim okruženjima izostavljaju istaknuti titule žena. „Osim toga, nerijetko mi kažu da nisu znali da mi je to toliko bitno, jer drugi ne traže, ispričaju se i isprave. Zato mislim da kome je god bitno treba inzistirati na tome da ga se oslovljava onako kao on/ona očekuje“, dodaje Krezić. Čak i ako je nenamjerno, nije opravdano. Samim pokušajem opravdavanja uz argument „nismo znali da Vam je to toliko bitno“ ženi se umanjuje vrijednost. Titula nije broš ili lančić koji žena nosi kao modni dodatak, ona je produžetak njene osobnosti i bića.

Rodna nejednakost u ovakvim je slučajevima zapanjujuća. Muškarci ne samo da se ne susreću s problemom izostavljanja njihovih titula, već su oni ti koji, namjerno ili ne, izostavljaju one žena. Je li to igra moći ili vole osjećaj superiornosti koji takav postupak donosi? Na pitanje kako to da se muškarima titule uglavnom ne zaboravi navesti, Krezić odgovara: „Baš zato moramo biti asertivne: sigurne u svoja prava i odlične u zahtjevanju istih.“

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -