Poslovne kratice koje morate znati: Što je CEO, CFO i SEO?

Kratice su skraćeni oblici riječi ili fraza. U hrvatskom ih jeziku najčešće koristimo za skraćivanje uobičajenih rečenica kako bismo uštedjeli vrijeme. U ovom vam članku donosimo najčešće korištene poslovne kratice i njihova značenja.

Sigurno ste čuli za kratice kao što su CEO i SEO. Ako vam na prvi pogled nije bilo jasno o čemu se radi, ne bojte se, niste sami. Većina je ovih kratica preuzeta iz engleskog jezika, a u pismenoj, pa čak i usmenoj komunikaciji koriste se jer su kratke i lako pamtljive. Zbog te su karakteristike posebno integrirane u poslovnu komunikaciju, čineći ju sažetijom i učinkovitijom.

ASAP

Ako vaš sugovornik želi naglasiti hitnost neke situacije ili rješavanja određenog predmeta, nemojte se čuditi ako upotrijebi ovu kraticu. Riječ je o skraćenici engleske fraze as soon as possible, što u prijevodu znači “što je prije moguće”.

B2B

Skraćenica pojma business-to-business. Označava vrstu elektroničkog poslovanja usmjerenog na razmjenu roba, servisa i usluga između organizacija.

Povezano: Kako koristiti engleske kratice u elektroničkoj komunikaciji

B2C

Skraćenica B2C je kratica za business-to-consumer. Za razliku od prethodnog pojma, onačava poslovanje organizacije s krajnjim korisnicima.

CC

U elektroničkoj se komunikaciji opcija cc (carbon copy) koristi za obavještavanje ostalih sugovornika kada je, kome i što poslano. Ona se dakle, odnosi na slanje kopije prepiske ili e-maila dodatnoj osobi.

poslovne kratice

CEO

Sigurni smo da ste čuli za ovu skraćenicu titule Chief Executive Officer. Koristi se za upućivanje na izvršnog direktora ili šefa poslovne organizacije.

CFO

Kao i prethodna, kratica CFO označava titulu, i to financijskog direktora (Chief Financial Officer).

CMS

Content Management System je sustav koji omogućuje dodavanje, ažuriranje i uređivanje sadržaja web stranica. Primjeri ovakvih sustava su WordPress, Joomla, Wix i drugi.

poslovne kratice

CTA

Ova skraćenica označava “Call to Action”, i predstavlja sve online poveznice na webu, u emailu, newsletteru, kojima pozivate korisnike da kliknu na njih kliknu. Sadrže riječi koje pozivaju na akciju kao što su: Pročitaj više, Pošalji upit, Opširnije, Naruči, Prijavi se, Kupi.

Povezano: Kako akademske titule prevesti na engleski?

DM

Kratica za Direct Message tj. privatnu poruku poslana putem društvenih medija, koju može vidjeti samo osoba kojoj ste ju poslali.

ETA

Odnosi se na predviđeno vrijeme dolaska (Estimated Time of Arrival) ili vrijeme kada očekujete da će netko stići na odredište.

FAQ

Ova skraćenica predstavlja često postavljana pitanja (Frequently Asked Question).

HR

Ova je skraćenica jednako popularna i u usmenoj i u pismenoj komunikaciji, a označava ljudske potencijale (Human Resources).

ISO

International Standards Organization, kraćeg naziva ISO, je međunarodna organizacija za standardizaciju.

Ltd.

Ltd. (Limited) kratica je za društvo s ograničenom odgovornošću.

poslovne kratice

N/A

Riječ je o uobičajenoj kratici u tablicama i popisima koja označava da neki podatak nije primjenjiv ili nije dostupan (not applicable/not available). Koristi se za označavanje kada informacije u određenoj ćeliji nisu navedene, bilo zato što se ne mogu primjeniti na određeni slučaj ili zato što odgovor nije dostupan.

PR

Kratica za odnose s javnošću (Public Relations).

SEO

Search Engine Optimization je posebno popularna u području informatičke tehnologije, a odnosi se na sve radnje koje obavljamo na samoj web stranici i izvan nje, kako bi se ona u konačnici bolje pozicionirala kod pretraživanja.

UV

Broj jedinstvenih posjeta (Unique Visitor) web stranici tijekom određenog razdoblja.

Postoji li neka kratica s kojom se često susrećete, a koju smo zaboravili? Ostavite komentar na dnu stranice, na Facebooku, Instagramu i ne zaboravite se prijaviti na naš tjedni newsletter.

Foto:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -