Zašto se trebate baviti jogom?

Iako su nam istočnjačka znanja još uvijek strana, joga je u svojoj srži jedna od najraširenijih vježbi Zapadnog svijeta. Iako ima meditativnu komponentu, ona je i dalje oblik vježbe koji će vas ne samo dovesti do opuštanja i elastičnosti kralježnice, već i do željenog tonusa tijela.

Power joga hit na Zapadu

Postoji više vrsta joge, kao što je primjerice Ashtanga joga, no našu pažnju preusmjerit ćemo prema danas iznimno popularnoj “power jogi” koja kroz dinamične vježbe i brzinu mijenjanja poza trenira vaše mišiće, osobito dijelove koji su “nezgodni za skinuti” – trbuh i noge. Power joga na neki način je mješavina atletskih vježbi te pomno biranih joga poza koje osiguravaju savitljivost kralježnice koja je tada sposobna za nagle izolacije.

Ubrzo je stekla nevjerojatnu popularnost jer čovjek Zapada u sveopćem prenatrpanom rasporedu nema vremena za duge poze joge, komponentu meditacije i ostalih “nemogućih” savijanja tijela. Ipak, power joga zadržala je opuštajući faktor, odnosno kreiranje energije za djelotvorne rezultate. Ona traje kratko, te za nju svatko ima vremena, te će vam biti potrebno samo 10-20 minuta dnevno da učvrstite svoje tijelo – ali i um.


Pročitajte više: Zašto je pilates savršeni oblik tjelovježbe za vas?


Koliko puta ste se zapitali gdje s viškom stresa nakupljenog preko radnih obveza? I koliko ste se puta zapitali koji hobi vam ne bi donio još jednu odgovornost već zadovoljstvo prisustvovati svakom treningu? Ne samo da vas joga rješava stresa već i energiju usmjerava dvostrano, unutra (pozitivna) i na van (negativna). I još k tome zatežete tijelo? Savršeno!

Strpljenje kao izazov

U ostalim vrstama joge ključnu ulogu igra – strpljenje. Treba mnogo truda i vremena da bi vaša kralježnica uspjela ući u poze koje zahtijevaju nivo elastičnosti. Izolacije i disanje su ključni. U takvim vrstama joge ulazite u meditativno stanje koje vas oslobađa vanjskih stresora i u potpunosti čisti um, tako da na trenutak vaš ego nestaje te postoji samo svijest o trenutnom trenutku.

Kad ego nestane, tijelo i um se opuštaju. Boraviti u nekoj pozi, pažljivo dišući, osjetit ćete kralježnicu, mišiće i ostale dijelove tijela te ih prihvatiti onakvima kakvi jesu. Poze se ne usavršavaju kroz nekoliko dana, iako ima osoba koje su po prirodi elastične. Potrebni su mjeseci da biste mogli izvesti pojedine vježbe – no nema odustajanja! Osim što kroz poze otpuštate negativnu energiju, počinjete prihvaćati sebe i, kao što smo spomenuli, cijeniti taj jedan trenutak u kojem smo bez okova ega.

Zašto ljudi zaziru od joge

Oko joge bilo koje vrste lome se koplja kad je religija u pitanju. Mnogi kršćani vide jogu kao hinduističku molitvu i učenja. Zapadni čovjek ovdje ponovno pokazuje nerazumijevanje za sve što je ne-zapadnjački. Istina jest da joga koju prakticiraju Hinduisti ne odgovara u potpunosti našim tumačenjima, no to ne znači da ih nećemo tumačiti i da baš nitko “izvana” neće moći svladati vještinu. Mnogi tu vještinu pretvaraju u rutinu koja ih čini jačima, samopouzdanijima i mirnijima. Joga nije vjerski obred, ona je vraćanje “k sebi”.


Pročitajte više: Pilates u uredu: Vježbe za kralježnicu


Gdje i kako početi?

Najbolje instrukcije za početak bavljenja jogom dat će vam licencirani učitelj, iako danas postoje brojni lako dostupni tutorijali. Ono što razlikuje instruktora i snimke, upravo je u prihvaćanju limita vašeg tijela u počecima. Naime, osim na disanje, instruktor će paziti da svaka poza bude ugodna i da se u njoj osjećate stabilno. Naravno, kako vrijeme prolazi vi ćete moći sve lakše ulaziti u poze i disati posve u skladu s tijelom.

Ovdje ću, za kraj, opet spomenuti da je joga proces za koji je potrebno puno strpljenja. Ključ savršenstva je konzistentnost u praksi. Svaki dan, bilo da je to 5 minuta ili 50, protegnite se, omekšajte kralježnicu i uspravite držanje. Ako je 10 minuta joge dovoljno da vas uspravi, zamislite što vašem tijelo radi 8 sati sjedenja za računalom. Potrebno je s jedne strane mnogo strpljenja i volje, no potrebno je tako malo da rezultati postanu vidljivi.


Pročitajte više: Dok njezine vršnjakinje traže posao, Patricia Ćurković je uz fakultet pokrenula pilates studio i danas uz njega predvodi inovacije u fitness industriji


Kako odabrati vrstu joge?

Za početak, osluškujte svoje tijelo te što vam ono govori. Vrsta joge koja vam odgovara je ona koja vas energetski najviše privlači. Možda se trebate “ispucati”, a možda se želite opustiti.

Primjerice, ako želite tonus mišića za vas je power joga, ako želite meditativno-duhovni nivo, za vas je Hatha joga koja služi uravnoteženju fizičkog i suptilnog tijela te je u konačnici put do Ashtanga joge. Riječ Hatha označava snagu ili silu koja koegzistira s puno energetskih tokova. Kroz praksu Hatha joge nastojimo uravnotežiti živčani sustav.

Vinyasa joga s druge strane jest povezivanje joga položaja u sinkroniziranom slijedu, s određenim dahom i točkom koncentracije, idealno je za osobe koje se žele stabilizirati u određenoj točki te pročistiti tijelo kroz zagrijavanje istog.

Jogi pristupite kroz oboje, tjelesni i duhovni aspekt, i imajte to dvoje uvijek na umu, koju god vrstu odabrali.

  1. Vježbam i osluškujem svoje tijelo
  2. Rasterećujem svoj um

Foto: Carl Barcelo/Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Baraćeve špilje

Baraćeve špilje – piknik, šetnja i uživanje nadomak Zagrebu

Tko kaže da je Lika samo zimska destinacija? Ovaj, industrijom neoskvrnut, dio Hrvatske zbog svoje netaknute prirode možda je najljepši upravo...
- Advertisment -