Kako organizirati školske praznike?

Školski praznici počinju sutra, danas je zadnji dan škole.

Ja još nemam školarce, najstarija Paola na jesen kreće u školu. Do sad su išle u vrtić gotovo cijelo ljeto, samo ne za vrijeme naših godišnjih odmora jer nismo imali baku na raspolaganju da bude s njima, nikoga na moru da uživaju cijelo ljeto. Tako da su gotovo cijelo ljeto bile s njih nekoliko u vrtiću…

Kako djeci organizirati školske praznike?

Završna predstava u vrtiću za predškolce je prošla tako da smo odlučili da Paola više neće ići u vrtić, da se malo odmori prije škole. Ona i Eva (četiri i pol mjeseca) su sa mnom kod kuće. Paolu još mogu pustiti da se sama igra vani, ali Dora je premala da bude s njom (tri godine) tako da nju “torpediramo” u vrtić svaki dan. Ali ju ne mogu ostaviti cijelo ljeto ipak, mislim da neće ići 7 mjesec, ipak je biznis u zatišju tad, pa ćemo nekako izdržati.

Ali ono što mene muči je: što rade školarci cijelo ljeto tijekom školskih praznika? Mislim prvenstveno na djecu iz prvih nekoliko razreda škole. Oni su premali da budu skroz bez nadzora sami kod kuće, ovi veći su druga priča. Ja sam nakon završetka prvog razreda išla s mlađom sestrom u vrtić cijelo ljeto, jer me nije imao tko čuvati.

Počela sam već polako proučavati razne ljetne škole engleskog, njemačkog, ali to sve traje nekoliko tjedana maksimalno. Sretna sam što sam sad u poduzetništvu koje mi daje fleksibilnost. Paola i Eva zajedno s Martininom Ameile idu s nama na većinu sastanaka i čine ih jako efikasnim. Mi to ne zovemo ravnoteža privatnog i poslovnog života već integracija privatnog i poslovnog života. Druge opcije nema, ili tako ili da nam muževi daju otkaz i čuvaju djecu, da angažiramo dadilju, rezultat je isti-financijska katastrofa :-).

Zaista ne znam kako bi djeci organizirala školske praznike da još uvijek radim u korporativnom svijetu. Kako se vi nosite sa školskim praznicima?

 

Foto: Flickr/Angela Sevin

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

 1. Moje dvije kćeri sada su gimnazijalke, ali vremena kada sam se pitala kako uskladiti majčinstvo i poslovne obaveze kao da su bila jučer.
  Naime, u to vrijeme kada su moja djeca bila sasvim malena, razumijevanja za zaposlene majke nije bilo. Sjećam se da sam dobila otkaz kada sam šefu rekla da sam trudna, a slijedeći posao sam dobila zahvaljujući tome što me na intervjuu za posao nisu ni pitali za bračni status, već su pretpostavili da sam neudana. Prema tome, nisu pitali niti za djecu, a kada nisu pitali, ja nisam o tome pričala… Na poslu su oko mene bile kolegice i kolege koje su u životu jedino brinuli o karijeri, a kada su moja djeca bila bolesna, nisam išla na bolovanje, već sam povjerila čuvanje djece provjerenoj dadilji.
  Kasnije kada su malo porasle, krenule u vrtić, preko ljeta su išle na more u dječja odmarališta organizirano sa tetama iz vrtića.
  Za školsku djecu postoje dječja odmarališta “Vladimir Nazor” na više lokacija po Jadranu, ovisno o dobi školskog djeteta. Ovo odmaralište je za svaku preporuku, jer u sklopu boravka o djeci se brinu kvalificirani odgajatelji, sportski treneri,liječnik i medicinska sestra. Djeca imaju vrlo kvalitetna 4 obroka, a cijena nije pretjerana. Moja djeca su svake godine u takvom kampu 2-3 tjedna, a razvila su se i prijateljstva, pa su uvijek prije konačne odluke o terminu dogovori sa “ljetnim prijateljima”. Oni se međusobno usklađuju, kako bi se ponovno vidjeli i družili.
  Eto, i sada kada su gotovo punoljetne, vesele se tom dijelu svog ljetovanja, kada će se naći sa svojom ekipom, s kojom se viđaju već 10-ak svojih ljetnih praznika.
  Inače, ako dijete ide na neku sportsku aktivnost, vjerojatno postoji mogućnost ljetovanja sa klubom. Ovo se, naravno, odnosi na malo veću djecu.
  Kada su u pitanju bebe, vrlo je individualno kakvu opciju će roditelji odabrati. Ako postoji neka osoba iz šire obitelji, koje bi ima volje pomoći (baka, teta, ujak, stric) to bi bila idealna opcija, jer se radi o osobi od povjerenja. Zbog dobrih budućih odnosa, dobro je dogovoriti novčanu naknadu za čuvanje, tako ćete izbjeći kasnije prigovore u životu. Ako nitko iz obitelji nije na raspolaganju, a dijete ne može ići u jaslice ili vrtić, svakako uzeti osobu sa provjerenom preporukom. U tom slučaju nije bitno koliki su troškovi, već da ste Vi nas svom poslu sasvim opušteni jer znate da o Vašem djetetu brine savjesna i odgovorna osoba.
  Nadam se da sam pomogla … Sretno svim mamama (i tatama) 🙂

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više