Kako izaći na strana tržišta? Anita Gulam Blečić tvdi da nije jednostavno, ali je moguće!

,, Svako izvozno tržište u koje se zagledamo može biti naš osobni ,,Waitapu“. Izvoz, s jedne strane, može biti beskraj kojeg se bojimo, ali može biti i avantura i izazov prema kojima krećemo”, započela je tako svoje predavanje posvećeno izvozu, Anita Gulam Blečić, direktorica tvrtke Mondo – A na konferenciji ,,Od ideje do police”.

Prema definiciji, izvoz je prodaja i isporuka roba u inozemstvo i obavljanje usluga za partnere u inozemstvu. Inozemstvo je sve ono izvan granice, izvan crte.

Zašto izvoz?

Izvozom svaka tvrtka, ali i pojedinac te tvrtke raste brže. Prodaja u izvozno orijentiranim tvrtkama podupire razvoj tvrtke, samim time i veći broj radnih mjesta, a zaposlenicima osigurava često i veća primanja u odnosu na tvrtke koje posluju isključivo na domaćem tržištu. Izvoz znači diverzifikaciju tržišta koja smanjuje ovisnost o samo jednom tržištu (domaćem). Izvoz, također, donosi i disperziju rizika. Naime, uvijek postoji potencijalna opasnost da se tržište na kojem poslujemo blokira ili zatvori. Međutim, vjerojatnost od istovremenog zatvaranja dva, tri ili više tržišta, ipak je znatno slabija. Stoga, iskorak s domaćeg tržišta i ciljanje nekoliko stranih, umnogome povećava šanse za dugoročni opstanak naše tvrtke.


Pročitajte više: Internacionalizacija poslovanja: Kako izvoziti proizvod iz Hrvatske?


Izlaskom na strana tržišta potrebno je zadovoljiti zahtjevnije standarde čime i naš proizvod, i mi kao tvrtka, postajemo konkurentniji. Svaka tvrtka mora proći proces prilagodbe proizvoda, ambalaže kao i procesa proizvodnje kako bi se plasirala na određeno tržište prema zadovoljavajućim kriterijima. Izvoz donosi mnoge izazove, ali njime se usvajaju i nova znanja i stječu vještine koja se mogu iskoristiti i za druge segmente poduzetnog poslovanja.

Kada izvoz?

Odlučivanje za izvoz može nastupiti odmah kad imamo proizvod i kad smatramo da na tržištu postoji potražnja za našim proizvodom ili kad sami možemo stvoriti potrebu za njim. Konačan izvoz događa se onda kada smo proizvod prilagodili tržištu i kad imamo distributera koji će ga plasirati.

Kamo izvoz?

Nakon što smo osmislili i dizajnirali proizvod te se odlučili na izvoz, potrebno je analizirati nekoliko izvoznih tržišta i procijeniti koje ili koja predstavljaju najveći potencijal. Ta analiza uključuje projekciju prihoda i troškova vezanih uz određeno tržište, visinu potražnje, zastupljenost i zasićenost proizvoda. Važno je, također, voditi računa i o zakonskoj regulativi, te osim što moramo imati distributera, potrebno je proučiti treba li nam za to tržište dozvola za uvoz, treba li se proizvod registrirati, koja su davanja, postoje li carine, trošarine i koliki je PDV. Važno je utvrditi postoji li trgovinski sporazum koji može utjecati na nas, ali i izostanak istog. Na kraju matematičke analize, korisno je napraviti i SWOT analizu; staviti s jedne strane snage i prilike, a s druge slabosti i eventualne prijetnje te izvagati slučaj.


Pročitajte više: Sve što morate znati o sajmovima: Gdje, kada i koliko često?


Neka istraživanja su pokazala da je 45% izvozno orijentiranih tvrtki krenulo u izvoz nakon što su izračunali i izanalizirali sve stavke te su na temelju njih donijeli odluku. To znači da je 55% ostalih u izvoz krenulo kad se ukazala prilika.

Tržišta se konstantno mijenjaju, sukladno tome i ponude i potražnje na njima. Jasno, kao i u svakom poslu, određeni rizici postoje i prilikom plasiranja proizvoda na strana tržišta, ali u većini slučajeva izvoz donosi rast i razvoj tvrtke. Gulam Blečić kao marketinški i prodajni stručnjak s više od 20 godina iskustva, dokaz je da ni globalna pandemija ne može utjecati na uspješan plasman u inozemstvo ukoliko se ima odličan proizvod te ukoliko se napravila kvalitetna analiza, plan i strategija.

Mlinci iz centra svijeta i FO(U)R KINGS premium proizvodi od buče – brandovi koji su iskoračili na strana tržišta tijekom pandemije

Proizvode koje valja istaknuti i koji su postigli zavidan uspjeh na inozemnom tržištu, Gulam Blečić prezentirala je na predavanju. Radi se o ludbreškim mlincima simbolično nazvanim ,,Mlinci iz centra svijeta” kao poveznica na legendu prema kojoj je Ludbreg centar svijeta, te  premium proizvodima od buče, pod brandom FO(U)R KINGS, OPG-a Davor Špoljar.

,,Mlinci iz centra svijeta” tako su se našli na policama trgovina diljem Europe poput Irske, Njemačke i Šivcarske, a u u prvoj polovici 2021. godini su unatoč pandemiji dosegli rast od 84%.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -