Internacionalizacija poslovanja: Kako izvoziti proizvod iz Hrvatske?

Izvoz i izlazak na strano tržište želja je mnogih poduzetnika. Međutim, svjesni su da je internacionalizacija poslovanja izazovan pothvat za biznis. Stoga je Women in Adria organizirala Networking Breakfast “Internacionalizacija poslovanja” na kojem su iz prve ruke Nataša Kalauz, poduzetnica s višegodišnjim iskustvom u povezivanju hrvatskih i inozemnih poduzetnika, i Barbara Mrkić, globalna direktorica marketinga u rent-a-car kući Carwiz, otkrili kako je uspješna internacionalizacija poslovanja moguća iz Hrvatske.

Povezano:

Hrvatska je limitirana, a svijet ima nebrojene mogućnosti

Nataša Kalauz 15 godina je provela u međunarodnom menadžmentu, a onda se odlučila za poduzetništvo. Sada, kroz svoju tvrtku Going Global pomaže drugim poduzetnicima kojima je cilj internacionalizacija poslovanja. Smatra da je to ispravan potez za biznis. “Na tržištima koja su mala i ograničena rastom, izvoz predstavlja jedini dugoročno zdravi način za rast i razvoj tvrtke.”

Naglasila je kako su u Hrvatskoj, ali i u cijeloj Europskoj uniji, manja i srednja poduzeća nesklona izvozu što je pogreška. “Izvozno orijentirane tvrtke su najzdravije.”

Najveći problemi poduzetnika tijekom internacionalizacije poslovanja:

  • Pristup financiranju
  • Podrška u prilagodbi proizvoda i usluga stranim tržištima
  • Potraga za pouzdanim partnerima na stranim tržištima
  • Znanje kako se zaštiti od prevara
  • Podrška u odabiru sajmova te podrška u nastupu na sajmovima
  • Razvoj dizajna primjerenog tržištu na koje se ide
  • Vještine interkulturalne komunikacije

“Najteži dio posla je dolazak do krajnjih kupaca i korisnika”, istaknula je.

Povezano: Elizabeta Planinić o svijetu franšiza: „Kapitalizirajte pogreške poslovanja!“

Internacionalizacija poslovanja

Carwiz i internacionalizacija poslovanja

Barbara Mrkić globalna je direktorica marketinga u rent-a-car kući Carwiz za dvadeset država diljem svijeta. Ispričala je kako joj to polazi za rukom te kako su uspjeli u godinu dana ispuniti trogodišnji plan.

Carwiz postoji tek tri godine, a nastao je u Hrvatskoj i iako prvotno nije postojao plan za internacionalizacijom, to se promijenilo 2018. godine na sajmu u Londonu kad su brojni poduzetnici pokazali interes za njihov princip “rent a cara”.

Odabrali su franšizu kao način internacionalizacije poslovanja. “Nemojte misliti da ćete prodati franšizu i ubirati novce”, ispričala je Barbara.

Na primjeru Carwiza objasnila je važnost prepoznatljivosti brenda. Iz tog razloga iako su franšizirali poslovanje te posao “prepustili” nekome, to ne znači da njihov rad tu staje. Naime, kako bi cjelokupni brend zadržao kvalitetu važno je pratiti rad pojedinih tržišta. Zbog toga u Carwizu svaki zaposlenik bilo gdje u svijetu mora proći dva puta godišnje sales trening kako bi se zadržali standardi. Drugim riječima, ako jedno tržište ne radi kvalitetno, to može rušiti kvalitetu drugih.

“Svaka osoba u firmi je brend”, istaknula je, dodajući: “Kad poslujete franšizom, najveći rizik je gubitak kontrole. Morate kontrolirati što se rade u svim državama jer jedino tako možete zaštiti brend.”

Barbara je još dodala da je internacionalizacija poslovanja zahtjevan posao, ali ga je moguće uspješno odraditi.

Networking Breakfast su podržali A1, UniCredit Leasing, Merkur osiguranje i RBA.

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -