Kako je pala nekad najmlađa milijarderka i jedna od najvećih prevarantica u povijesti? Erika Cheung je ‘slučajno’ odigrala ključnu ulogu u odmotavanju tog klupka laži

Ciljati visoko jedna je od najvažnijih mantri poduzetnika. Da u tome nema ništa loše svi se slažemo, važno je uvijek imati na umu zašto nešto radimo i nastojati ostvariti svoje snove. No što kad se nečiji snovi ne mogu realizirati? Što kad netko ne prihvaća da su njegovi snovi nerealni i neostvarivi, a njegova privrženost njima se pretvori u laž i obmanjivanje? Ako ode i korak dalje, laž prelazi u prevaru i zločin.

Najmlađa američka milijarderka osuđena za prevaru i urotu

Upravo to se dogodilo Elizabeth Holmes, poduzetnici koja se proslavila kao najmlađa američka self-made milijarderka, s upečatljivom pričom odustajanja od Sandforda. Njena priča u početku nevjerojatno liči drugim svjetski poznatim poduzetnicima i milijarderima, od kojih su mnogi bili dio Ivy Leaguea, ali su odustali od tradicionalnog obrazovanja jer je njihov način razmišljanja bio pre revolucionaran da bi se mogao ugurati u postojeće okvire. U nešto više od desetak godina, Holmes se uzdigla kao nevjerojatna individualka i mlada nada čovječanstva i strmoglavito pala na dno – sve je bila laž.

U ponedjeljak joj se sudilo i osuđena je za prijevaru i urotu na 20 godina zatvora i veliku novčanu kaznu. Svi govore o tome, njena priča šokirala je svijet. Od investitora je izvukla milijarde dolara, izgradila tvrtku nekompetentnu da realizira ono što je obećala i godinama lažirala podatke i rezultate krvne analize svojih pacijenata. A kako je priča otkrivena? Zahvaljujući dvoje hrabrih ljudi. Jedan od njih je novinar The Wall Street Journala koji je istražio cijelu priču i u nizu tekstova upoznao javnost s tajnom iza zidova Theranosova laboratorija. Druga je Erika Cheung, bivša zaposlenica zloglasne korporacije i slučajna zviždačica.


Pročitajte više: Najmlađa milijarderka u Americi, kojoj se sudilo zbog prijevare i urote, osuđena u 4 od 11 točaka optužnice


Erika Cheung je poslala prijavu na temelju koje je započeta istraga

Pitate se kako je moguće da netko slučajno bude zviždač? Teško, slažemo se. Erika je, naravno, svjesno otkrila o čemu se radi, ali slučajno jer nije nikad planirala ‘srušiti’ Theranos. Željela je jednostavno upozoriti na nelogičnosti u poslovanju. Diplomirala je molekularnu i staničnu biologiju te lingvistiku na Berkeleyu, a Theranosu se pridružila sa željom da pomogne promijeniti svijet. Prepoznala se u priči osnivačice Elizabeth jer je i sama u jednom trenutku odustala od studiranja. Ne iz istog razloga, Erika je tri puta bila žrtva seksualnog nasilja i jednom je opljačkana uz prijetnju pištoljem, no ideja o neodustajanju na svojim snovima ju je inspirirala. Na svoje veliko uzbuđenje dobila je posao tamo, ali je uzbuđenje uskoro splasnulo jer se počela susretati sa sve više crvenih zastavica.

Prije svega na jednom je sastanku shvatila da nešto nije u redu s podacima koje plasiraju. Brojevi nisu bili dobro postavljeni. Nakon toga, kad je analizirala uzorke krvi u laboratoriju shvatila je da uređaj svaki put pokazuje različite podatke. To ju je uznemirilo jer je shvatila da uređaj nije precizan čak ni u kontroliranim uvjetima, kad ima veći uzorak krvi. Posumnjala je da nije moguće provoditi testove kad bi uzorak činilo svega nekoliko kapljica krvi – što je Theranos naveliko obećavao. Posljednji i najveći problem bio je na završnom testiranju uređaja kada bi isti uzorak provukli kroz uređaj i istovremeno radili standardnu analizu. Rezultati su bili u potpunosti drugačiji.

Obratila se CEO-u tvrtke i rečeno joj je da se ne zamara nepotrebnim pitanjima nego neka radi ono za što je plaćena, da analizira uzorke. Nakon toga obratila se članu Odbora, koji joj je rekao da je uložio velik novac u to i ima potpuno pouzdanje da će pametni ljudi s tim novcem napraviti revoluciju u medicini. Sljedeći dan je dala otkaz.


Pročitajte više: Elizabeth Holmes nakon teških optužbi predstavila nove projekte Theranosa


Nakon što je dala otkaz, slijedili su ju i zastrašivali

Uskoro upoznaje Johna Carreyroua, novinara The Wall Street Journala koji je istraživao priču. U isto vrijeme tvrtka pokreće ono što Erika naziva ‘lovom na vještice’. Počeli su pratiti i zastrašivati prijašnje zaposlenike kako ne bi otišli u javnost sa svojim optužbama. Zbog toga se obratila odvjetniku koji ju je pitao zašto ne prijavi Theranos Regulatornoj Agenciji. Do tada nije ni razmišljala o prijavi. Uvjerena da u Theranosu ne znaju da uređaj ne funkcionira, željela je upozoriti vodstvo kako bi poradili na unaprjeđenju. Nakon nekoliko mjeseci straha i anksioznosti ipak se odvažila poslati prijavu koja je pokrenula istragu. Godine 2018. podignuta je optužnica protiv Elizabeth Holmes za prevaru. Namjerno je zataškivala istinu i paralelno plasirala netočne informacije. Zavaravala je javnost i investitore i izvukla sredstva od njih unatoč svjesnosti da ono što su obećali nije moguće realizirati.

Erika Cheung je slučajno postala zviždačica. Prije no što se odvažila za korak koji će promijeniti poimanje inovacija, pokušala je stvari popraviti ‘iznutra’. Proslavila se svojim poznatim govorom na Ted Talku Berkeley. Na pozornici je ispričala svoju priču i zavrijedila gromoglasnu podršku iz publike. Poručila je svima:

„Moonshots su visoko inovativni i ambiciozni projekti u koje svi jednostavno žele vjerovati. Ali što se dogodi kad je vizija toliko privlačna, a želja da se vjeruje je toliko snažna da počinje utjecati na vašu procjenu realnosti? Ovakvi inovativni projekti postanu teret društvu. Koji su mehanizmi koji mogu spriječiti takve posljedice. Moje mišljenje je da se to može postići tako što ćemo njegovati kulturu govorenja i što ćemo slušati one koji se usude govoriti.“

Foto: Flickr/ Youtube Screenshot/ Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

nesigurnost u karijeri

Nesigurnost u karijeri – 40% mladih žena ne vjeruje da će...

Australsko sveučilište Monash ranije ove godine objavilo je istraživanje vezano uz percepciju karijernih izazova i očekivanja od strane svojih studentica. Istraživanje...
- Advertisment -