Najmlađa milijarderka u Americi, kojoj se sudilo zbog prijevare i urote, osuđena u 4 od 11 točaka optužnice

Najočekivanije suđenje prošle godine, ono najmlađoj milijarderki koja se proslavila zbog prijevare i lažiranja, odgođeno je zbog rođenja njenog djeteta. No svega nekoliko dana nakon Nove godine suđenje je ipak održano i zaključeno – Elizabeth Holmes proglašena je krivom u četiri od jedanaest točaka optužnice.

Dvadeset godina zatvora i novčana kazna

Optužnica se sastojala od devet stavki prijevare temeljene na činjenici da je Theranos ljudima poštom slao krvne testove s falsificiranim rezultatima. Osim toga, u optužnici stoje i dvije stavke urote. Presudom je proglašena krivom u 4 točke, među kojima se jedna odnosi na prijevaru investitora, a tri na takozvanoj ‘wire fraud’ odnosno žičana prijevara usmjerena prema nekolicini specifičnih investitora. Dobila je 20 godina zatvora, uz kaznu od 250.000$ po svakoj stavki osude.


Pročitajte više: Elizabeth Holmes – kako je ‘propala’ studentica postala milijarderka


Velika nada ženskog poduzetništva i moderne tehnologije

Sada 37-godišnja Elizabeth Holmes proslavila se kada je sa samo 19 godina osnovala startup tvrtku Theranos. Privatna korporacija u području medicinske tehnologije očarala je svijet otkrićem da je razvila tehnologiju koja može na temelju svega nekoliko kapi krvi napraviti kompletnu krvnu sliku i trenutno detektirati bolesti za koje se još i danas prolaze mnogobrojne pretrage. Kad je 2003. Holmes osnivala tvrtku priču je započela inspirativnom pričom o ljudima koji se boje igle, a među kojima je bila i ona sama. Preokret se dogodio 2013. kad je plasirana priča o revolucionarnoj tehnologiji.


Pročitajte više: Elizabeth Holmes nakon teških optužbi predstavila nove projekte Theranosa


Ta nevjerojatna tehnologija odmah je privukla veliku pažnju javnosti, ali i investitora koji su krenuli u nesnosna ulaganja. Elizabeth je ubrzo postala jednom od najbogatijih, ali i najpoznatijih žena svijeta. Tehnologija, brzo se ispostavilo, nije ni mogla ugledati svjetlost dana jer Theranos jednostavno nije imao dovoljno kapaciteta da ju razvije, a vjeruje se da općenito nije mogla biti razvijena jer se temelji na neistinitim riječima i praznom obećanju. Forbes ju je 2015. godine proglasio najmlađom i najbogatijom self-made milijarderkom u Americi. Iste godine Wall Street Journal objavljuje niz novinarskih tekstova i podiže sumnju u prevaru, da bi 2018. bile podignute optužnice. Suđenje je počelo tek u kolovozu 2021. godine, prvo odgođeno zbog pandemije, a nakon toga zbog visokog stupnja trudnoće Elizabeth koja je trebala roditi. Suđenje je održano 3. siječnja 2022. godine.

Foto: Canva/ Flickr

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -