Kako je Xenia Design postao najjači hrvatski modni brend?

Ksenija Vrbanić je žena koja stoji iza modnog brenda Xenia Design za kojeg bez problema možemo reći da je najjači hrvatski modni brend. Naime, od malog ateljea stvorila je brend čiji su odjevni predmetni dostupni u 28 zemlja na 5 kontinenata. Dobitnica je Nagrade najboljim poduzetnicama u kategoriji “Inspirativna poduzetnica”.

Povezano: Objavljene ovogodišnje finalistice projekta Nagrade najboljim poduzetnicama

Xenia Design postoji više od 30 godina

Nakon završenog Tekstilno tehnološkog fakulteta odmah je pokrenula vlastiti brend. Ksenija ističe da joj te 1986. godine to bio jedini izbor. Za njezin napredni koncept studija za dizajn odjeće nije bilo sluha u tadašnjoj tekstilnoj industriji. „Morala sam vlastitim pokušajem dokazati da je to pravi put. Što se odmah nakon samog početka pokazalo uspješnim“, rekla je.

Uskoro se probila na tržište s karakterističnim stilom koji je prepoznat i tražen kod žena koje žele svoju osobnost naglasiti ili podcrtati i odjećom, a ne samo stavom.

Rizik kreativnosti se pokazao uspješnim te su postali pioniri prodora hrvatskog modnog dizajna u svijet, a ujedno i primjer drugima. Upravo to smatra svojim najvećim uspjehom jer se brend Xenia Design 2000. godine uspio probiti na internacionalnom tržištu, a time je postao prvi hrvatski modni brend koji je to napravio. „Kao što netko kaže, prvi se pamte. Iz današnje perspektive sve izgleda lako, ali nije bilo tako“, istaknula je.

Još u socijalističko doba imala je namjeru jednog dana postati internacionalni brend. Njezina želja za dobivanjem potvrde kao dizajnera na pravom živom tržištu je rezultirala današnjim opsegom poslovanja. „Znatiželja koliko vrijedim među pravim igračima je bila prvi poticaj. To je bilo vrijeme kada su rijetki čuli za Hrvatsku, a mi smo se postavili kao da smo jednaki svim drugim, značajnijim, privilegiranijim zemljama. Nije bilo važno to što nije bilo mogućnosti za kreditiranje proizvodnje za izvoz, što smo bili izvan Europske unije, što sam bila mali obrtnik s 8 zaposlenih“, ispričala je.

https://www.instagram.com/p/B4Ii8T2J-io/

Za žene sa stavom!

Uskoro su se krenula otvarati brojna vrata, a danas su prepoznatljivi i prihvaćeni na zahtjevnoj međunarodnoj sceni jednako kao i kolege iz razvijenih europskih zemalja. Ksenija je istaknula kako je nakon njezine internalizacije svijet postao globalno selo te više nije važno otkud dolaziš nego što nudiš.

„Mi radimo lokalno, ali razmišljamo globalno. Moda nema granica. Danas Ksajpa Čakovec, sutra NYC ili Paris ili Moskva ili bilo koja druga metropola.

Mi radimo i živimo u Hrvatskoj, a ostvarujemo profit po svijetu. Možda je to najveći uspjeh?“

Xenia Design više je prepoznat na inozemnom tržištu nego u Hrvatskoj, no dizajnerica tvrdi da je razlog tome samo u geografskoj veličini i širini. Zbog posebnog stila koji XD jest, potrebno je obići cijeli svijet da bi skupila dovoljna količina komada za industrijsku proizvodnju.

„Naša ciljana skupina kojoj se obraćamo je u većini zemalja posebna i neotkrivena. To su žene koje žele izgledati drugačije i biti primijećene kroz dojam koji ostavljaju svojim likom i dijelom. Uvijek je to povezano. Jer nesigurnost se ne može pokriti jakom odjećom. Sve naše klijentice su u pravilu žene s stavom, ostvarene u poslovnom svijetu. XD odjeća im daje samo podcrtani karakter“, objasnila je.

xenia design

Zašto je teško biti dizajner u Hrvatskoj?

Nijedan hrvatski dizajner niti modni brend nema inozemni uspjeh kao što ima Xenia Design. Dizajnerica smatra da je teško probiti se na tržištu jer smatra da su dizajneri prepušteni samo vlastitoj snalažljivosti jer imaju malo mogućnosti za zapošljavanje zbog slabe modne industrije.

Isto tako, smatra da je problem u školovanju jer tekstilni sektor nema potreba za brojem dizajnera koji izlaze s fakulteta. Iz toga razloga im preostaje samo osnivanje vlastitog brenda. Napredovanje i širenje je ovisno o mogućnostima. Tako su to većinom mali obrti kojima je obim poslovanja s jednim ili par zaposlenih. Ksenija ističe da je imala sličan put, ali školovanje je bilo drugačije jer je svake godine fakultet upisivalo tridesetak dizajnera. No, tada je bila vrlo razvijena tekstilna industrija.

xenia design

Formula uspjeha!

Upravo njezin uspjeh daje joj kredibilitet za savjete, ali ona ih smatra nezahvalnima. „Bolje je biti inspiracija. Svatko odabire svoj put. Nijedan nije isti. Svijet je širok, mogućnosti su razne. Izbor je velik. Formule nema, ali raditi posao koji voliš je najveća privilegija“, rekla je.

Iako ne želi dijeliti savjete i ističe da nema formule, Ksenija je svoj uspjeh je sažela na ovaj način: „Postaviti jasnu viziju je pretpostavka za 30% da ćeš uspjeti to i ostvariti. Još je potrebno samo 30% znanja, 10% snalažljivosti, 10% upornosti, 10% strpljivosti i 10% sreće.“

Ali gledajući iz današnje perspektive, iako zavidnog uspjeha,  ona bi napravila puno toga drugačije. „Prilike su bile skromne. Prema tome, bilo je jedino moguće tako kako je.

Najteže se nositi s nerazumijevanjem poslovne okoline. Kada te ne mogu pratiti u razvoju jer nisi u nekoj ustaljenoj shemi“, ispričala je.

Iako je nailazila na prepreke nikad se nije željela prilagoditi tržištu. „Kompromisa nema kada putuješ prema cilju. Razmišljam na način da je uvijek potrebno donijeti nešto novo, drugačije i s rizikom“, rekla je.

Povezano: Martina Ravlić Janković iz tvrtke Slavonija DI i Ksenija Vrbanić iz Xenia-Designa finalistice hrvatskog EY Poduzetnika godine

xenia design

Svaka poteškoća vodi napretku

Ksenija ističe da živi život koji je je i željela. Poslovno i privatno gotovo ne razlikuje jer ima obitelj koja ju podržava. No, doživjela je razdoblja kad joj je bilo uistinu teško, ali takva razdoblja je prihvatila. „Moj pristup je da svaku poteškoću doživljavam kao razlog za kreativno promišljanje, a konačni rezultat je napredak. Problemi su mi uvijek donijeli nove pomake na bolje.“

Kad je to shvatila, probleme je dočekivala kao korisne znakove upozorenja za loše odluke ili procjene. Jedna takav problem doživjela je kad joj je banka odustala od financiranja tijekom velike investicije u izgradnji poslovnog prostora.

„To je bio udarac! Kasnije sam shvatila da su mi učinili uslugu. Bio je to dobar znak da pronađem drugi način. I tako je bilo. Sve se okrenulo drugačije s boljim ishodom“, ispričala je.

Upravo njezina nevjerojatna poduzetnička priča razlog je zašto je finalistica za Nagradu najboljim poduzetnicama u kategoriji Inspirativna poduzetnica.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP prijedlozi vladi

7 prijedloga Vladi RH za prvih 100 dana novog mandata

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko...
- Advertisment -