Kako kontrolirati strah koji nam je ostavila pandemija?

Prošla je godina bila puna promjena, kontinuirane neizvjesnosti i straha. Već više od godinu dana živimo “novo normalno” u podsvijesti konstantno razmišljajući o tome kako da zaštitimo sebe i svoje najbliže od ekonomskih, karijernih, financijskih, socijalnih, mentalnih i tjelesnih zdravstvenih rizika. Staro normalno polako i zaboravljamo, čak i u vraćanju segmenata iz života kada nismo stalno razmišljali o virusima koji vrebaju na svakom koraku. Sanja Varlaj, Master NLP business coach, donosi nekoliko savjeta kako kontrolirati strah koji nam je ostavila korona i nastaviti dalje.


Pročitajte više: 10 podlih simptoma tjeskobe koju je donijela pandemija


Kako kontrolirati strah?

Strah i sumnja tu su da nas zaštite, da nas kontroliraju kako bismo pazili na stvari koje bi nam mogle naštetiti, piše Women’s Agenda. Možemo izbjeći ono čega se bojimo ili se od toga na neki način obraniti i suprotstaviti se strahu, ako smo ugroženi. Strah nas osim toga tjera na boljitak, ako razumijemo kako ga koristiti prije nego što on koristi nas.


Pročitajte više: Kada zona komfora prelazi u zonu kaosa?


Ponekad strah, sumnja, anksioznost i stres mogu dovesti do svih vrsta izbjegavanja ili obrane i napada – ponašanja koje nas zapravo zaustavlja da dobijemo ono što želimo. Svatko se snalazi na svoj način. Naš nas strah, međutim, sprječava tražeći kratkoročna rješenja za izbjegavanje obaveza, umjesto da se usredotočimo na dugoročne ciljeve koji često zahtijevaju malo napora i nelagode.

Strah ostaje, na nama je da ga kontroliramo

Ponekad je strah toliko glasan da upravlja našim odlukama i ovaj vrlo glasni gost kojeg smo ugostili u mislima preuzima kontrolu. Vraćajući se na situacije koje smo prije smatrali normalnima, presudno je da promijenimo svoj odnos sa strahom.

Strahovi nam pomažu da očuvamo život, smatra Sanja Varlaj. Kada to znamo, zašto bi se trebali boriti protiv strahova?

Ono što jest potrebno je naučiti kako živjeti u suživotu sa strahovima koje imamo na način da nam ne blokiraju život i životne odluke.

“Sa strahovima se ne trebamo boriti. Strahove trebamo osvijestiti, prigrliti poput najbolje prijateljice i naučiti koračati kroz život s njima”, objasnila je Sanja.


Pročitajte više: Kako pobijediti strah koji vas paralizira?


Najveći strah Sanji je bio onaj od egzistencije i mogućeg gubitka posla u korporaciji, odnosno sigurnosti prihoda.

“Koja glupost! Tek kada sam shvatila da mi strah nameće potpuno krivu sliku što je sigurnost, mogla sam raditi na promjeni svojih (ograničavajućih) uvjerenja i početi živjeti svoje vrijednosti”, objasnila je Sanja.

Sanjin strah, međutim, nije nestao – ostao je tu, ali se smanjio i tada je služio tome da Sanju ostavi u realnosti i dovoljno budnom da misli s “oba mozga”.

Da bismo čuli našu intuiciju, moramo smanjiti strah do određene razine

“Osim našeg mozga koji je u glavi, postoji i drugi „mozak“ koji je u našem trbuhu i koji je zadužen za intuiciju. Vjerojatno ste čuli za izraz „gut feeling“. To je ona mudrost koju dobijemo kada počnemo vjerovati intuiciji. A da bi mogli početi koristiti našu intuiciju i poslušati ju (jer je najčešće u pravu) potrebno je svesti strahove na određenu razinu – smanjiti ih, napraviti smiješnima i zabavnima i prigrliti ih da koračaju svakodnevno s nama kroz život.”

Strahovi tada gube moć blokatora odluka i čine samo ono pozitivno zašto su i prisutni – tjeraju nas da promislimo, da ne žurimo previše, ne budemo impulzivni kada to nije potrebno, a ne sprječavaju nas u donošenju odluka.

Zasigurno ste se našli u situaciji kada se suočavate s neodlučnošću, odugovlačenjem, iritacijom, obrambenim mehanizmima, izbjegavanjem i tome slično. Sve to uzrokuje naš glasni gost – strah. Evo nekoliko stvari koje možemo učiniti da promijenimo i kontroliramo svoj odnos sa strahom kako nas ne bi odvlačio od stvari koje su stvarno bitne.

Kako strah smanjiti na razinu koja mu pripada?

“Postoje mnoge tehnike kako “smanjiti” strah na razinu koja mu pripada. Jedan od načina je da nacrtamo, oživimo naš strah”, rekla je Sanja.

Prvi korak k tome je da strah bude zaista napravljen u najstrašnijem, najružnijem obliku koji možemo stvoriti. Nacrtajte strah, koristite bojice, vodene boje, tempere – sve što vam je pri ruci da ga učinite zaista strašnim prikazom. Sanja, štoviše, predlaže da koristite plastelin i napravite neku vrstu figurice, ali i slika će biti dovoljna.

Nakon toga (poželjno uz pomoć coacha) taj strah nazovite nekim imenom, pričajte o njemu i u čemu vas koči, a zatim njegovu vizualizaciju – tu sliku ili figuricu koju ste napravili, omekšajte, dodajte vesele boje, napravite nešto da postane uistinu smiješan!

“Moj mali čovječuljak vizualiziranog straha stoji i danas u mom radnom prostoru i svaki put kada ga vidim nasmijem mu se i pozdravim ga s veseljem. Prihvaćam da je tu, ali ne dopuštam mu da naraste do razine da postane velik.”

Za velike strahove, koji su prešli u fobije, postoje terapeuti koji ih rješavaju.

Zanimljiva i učinkovita metoda su i obiteljske konstelacije koje kroz iskustveni rad dolaze do mnogih rješenja pa i do rješavanja strahova koji vrlo često nisu izvorno naši strahovi, već nešto što nam je preneseno transgeneracijski (od naših predaka).

Još neke metode koje će vam biti od koristi:

  • Prepoznajte način na koji vas strah ometa u odabiru i služi li vam to dugoročno.
  • Suosjećanje sa sobom, svojim blagostanjem i svojim granicama, pa čak i svojim strahovima presudno je u bilo kojem trenutku. Napravite ono što morate. U redu je osjećati se nervozno, zabrinuto, uplašeno s obzirom na prethodnu godinu. Ne blokirajte ove osjećaje koje trebate proživjeti i riješiti, a ne zanemariti.
  • Sjetite se da je strah samo jedan od mnogih osjećaja u vašem umu. Tamo su i osjećaji uzbuđenja, radosti, užitka, svih emocija. Na vama je kojem ćete osjećaju dopustiti da dominira.
  • Procijenite ključnu poruku na koju vas upozorava strah. Cilj je prepoznati strah, a ne ga se prepasti.
  • Odlučite se za najbolji put za vas, nakon što procijenite poruku koju vam šalje strah. Ako je vaš dugoročni cilj inhibiran onim što strah želi, možda osmislite jednostavan način kojim biste mogli ići prema svom cilju istovremeno smirujući strah.
  • Napravite podjelu da biste zakoračili prema svojim ciljevima, a da ne dopustite da strah preuzme kontrolu. Svaki korak trebao bi biti napredak i možda malo neugodan, ali dovoljno siguran da ne odustanete.

Naučite neke jednostavne tehnike za smirivanje vašeg organizma ako vam se pojavi bilo kakva tjeskoba.

Živite život uz strahove i ne borite se da nestanu

“Kroz postavljanje ciljeva, osvještavanje ograničavajućih uvjerenja možemo početi živjeti po našim vrijednostima i na taj način živjeti svoj život uz strahove, a ne boriti se da oni nestanu. Strahovi neće potpuno nestati, ali ćete naučiti staviti ih na mjesto i dati im dimenziju koju zaslužuju. Neka i vaš moto bude „učinit ću to unatoč strahu!” Sretno!”

Foto: Pexels/Ivan Samkov, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -