Kako obračunati plaću za vrijeme primanja potpore za očuvanje radnih mjesta?

Obzirom na stanje u gospodarstvu uvjetovano Koronavirusom (COVID-19) Hrvatski zavod za zapošljavanje svoje aktivnosti usmjerava na očuvanje radnih mjesta u djelatnostima/ sektorima koji su najugroženiji. Kako bi se radnicima osigurala radna mjesta, odnosno ostanak u zaposlenosti HZZ uvodi novu mjeru: Potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19). No postavlja se pitanje kako obračunati plaću za vrijeme primanja potpore?

Povezano:

Privremeno se obustavlja dio programa mjera aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje u 2020. godini i to:

 • Potpore za zapošljavanje
 • Potpore za usavršavanje
 • Potpore za samozapošljavanje
 • Obrazovanje i osposobljavanje
 • Javni radovi

Nastavlja se provedba sljedećih mjera:

 • Potpore za očuvanje radnih mjesta
 • Potpore za očuvanje radnih mjesta u sektoru proizvodnje tekstila, odjeće, obuće, kože i drva.

Ostvarivanje Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim Korona virusom (COVID-19) treba smatrati državnim potporama poslodavcima, a obveze poslodavca prema radniku ostaju prema nekom od izvora radničkih prava. To znači da poslodavac treba obračunati plaću na onu svotu koja je ugovorena ili utvrđena nekim od izvora prava radnika.

Primjer – Kako obračunati plaću za vrijeme primanja potpore?

Dakle, ako je radnikova neto plaća 5.000,00 kn, uz primjenu osnovnog osobnog odbitka ona iznosi 6.644,74 kn bruto. U tom slučaju poslodavac i dalje ima troškove i zaduženje za javna davanja na bruto od 6.644,74 kn. Navedenom potporom HZZ-o sudjeluje u isplati neto plaće, što znači da i u ovom slučaju poslodavac radniku treba isplatiti neto plaću od 5.000,00 kn, a HZZ-o poslodavcu isplaćuje dio troška neto plaće u svoti od 3.250,00 kn, prenosi RRiF.

Drugim riječima, država će u slučaju bruto plaće od 6.644, 74 kuna osigurati 3.250,00 kuna, a poslodavac će morati ostali 3.394,74 kune.

Kako ostvariti potporu?

Poslodavci iz Prihvatljivih sektora i poslodavaca trebaju opisati razloge zbog kojih traže potporu za očuvanje radnih mjesta i isto potkrijepiti dokazima te potvrditi potpisanom Izjavom o točnosti podataka i razloga, a koju daju pod materijalnom i kaznenom odgovornošću.

Opisno razlozi mogu biti:

 • pad prometa
 • otkazivanje rezervacija, eventa, kongresa, seminara i sl.
 • otkazivanje ugovornih poslova i narudžbi
 • nemogućnost isporuke gotovih proizvoda ili ugovorenih i plaćenih sirovina, repromaterijala, strojeva, alata i sl.
 • nemogućnost novih narudžbi sirovina, repromaterijala, alata i strojeva neophodnih za rad

On – line predaja zahtjeva moguća od 23.03.2020.g. Predaja zahtjeva (COVID – 19)

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vaučeri za digitalizaciju

Vaučeri za digitalizaciju – poduzetnici, unaprijedite digitalno poslovanje

Vaučeri za digitalizaciju nastali su u projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. –...
- Advertisment -