Savjeti stručnjaka: Kako pravilno održavati i očistiti parket?

Mnogo je savjeta o održavanju i čišćenju parketa, no malo tko uistinu zna što je dozvoljeno, a što zabranjeno kada su u pitanju lakirani drveni podovi. No, ne morate brinuti, parketi inače traže malo pažnje i postoji nekoliko pravila kako pravilno održavati i očistiti parket.

Kako očistiti parket?

Kako bismo riješili misterij i odbacili pogrešne savjete, donosimo nekoliko osnovnih načina kako pravilno održavati lakirane drvene podove. 

Prije svega, svaki proizvođač parketa najbolje zna i može vam dati savjet o čišćenju i održavanju podova koje proizvodi. Osim toga, dužan je te upute izdati svakom klijentu, pa na to obratite pažnju – upute se najčešće nalaze unutar pakiranja parketa ili će vam biti uručene kod preuzimanja robe. Osim toga, informacije se vrlo često mogu dobiti i na internet stranicama proizvođača ili na upit.


Pročitajte više: Proljetno čišćenje doma: 5 koraka do savršeno organiziranog stana!


Voda za čišćenje parketa?

Da, lakirani parketi se mogu čistiti vodom, ali krpa mora biti dobro ocijeđena. Kako biste oprali podove, krpa mora biti vlažna kako velika količina vode ne bi ostala na površini parketa. Naime, ona može uzrokovati mikro-pukotine na sloju laka, a u dodiru sa samim drvom uzrokovati i ružna obojenja (obično sive do crne boje) koje se neće moći odstraniti. Stajanje vode na parketu ovaj proces jako ubrzava te nepovratno oštećuje parket.

No, nikako se ne smije koristiti čišćenje vodenom parom, odnosno parnim čistačima jer visoka temperatura vodene pare u kombinaciji s lakiranim površinama nikako ne idu zajedno. Time će se sloj laka oštetiti već pri prvom čišćenju, a parket će ubrzano propadati.

kako očistiti parket
Kako očistiti parket?

Kako se parketi mogu zaštiti od ogrebotina?

Pri korištenju parketa ne treba zaboraviti ni na ogrebotine koje na njemu mogu nastati, a najčešće je to od nogu stolica i stolova te sličnog namještaja. Kako biste to izbjegli, s donje strane nogica nalijepite filc.

Parketi se također nejednakomjerno troše pa možete primijetiti oštećenja na mjestima gdje se najviše prolazi, oko stolova te u hodnicima i ulazima u prostorije. Stoga pored ulaza svakako koristite otirač kako se parket ne bi namočio i bio izložen vlazi, a ispod radnih stolica posebne podmetače namijenjene zaštiti parketa.

Normalno je da parket nakon nekog vremena izgubi sjaj i da se na njemu pojave određena oštećenja i ogrebotine, no dobro je znati da je iste moguće renovirati. Prepustite to stručnoj osobi, parketaru, koji će vam parket iznova izbrusiti i ponovo nanijeti zaštitni lak.

Naravno, možete koristiti i specijalne proizvode za čišćenje i održavanje. Njih možete pronaći na ovom LINKU ili se savjetujte se s Mopar prodajnim predstavnicima.

Autor: Lana Lovrić, MOPAR

Foto: Sanja Bistričić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

školski ruksaci

Ovi školski ruksaci i pernice će oduševiti vaše školarce!

Uskoro kreće nova školska godina. Slijedi nabavka novih školskih potrepština, a među najbitnijima su školski ruksaci i pernice. Činjenica je da...
- Advertisment -