Proljetno čišćenje doma: 5 koraka do savršeno organiziranog stana!

Bez obzira živite li u kući, stanu, manjem ili većem prostoru, kreativno neurednom ili minimalističkom – proljetno čišćenje doma nezaobilazno je u ovo doba godine. Iako zvuči jednostavno, nekada je zaista teško znati od kuda krenuti kako bi bili maksimalno učinkoviti, a ne sljedećih nekoliko mjeseci proveli u sporoj agoniji nikada do kraja očišćenog stana. Imate i važnijeg posla – stoga donosimo jednostavne korake uz koje će projekt čišćenja proći brzo i što bezbolnije.

Povezano:

Napravite plan za proljetno čišćenje doma

Morate biti svjesni da je ovo projekt koji će trajati, posebice ako niste na godišnjem odmoru te morate svakodnevno 8 sati raditi. Za početak zapišite koje sve prostorije ćete proći i kojim redoslijedom. Tako ćete znati koja prostorija će vam uzeti najviše vremena kako biste s njom prvo krenuli.

Uključite cijelu obitelj – svatko neka sam odvoji što više ne želi kako eventualno kasnije žaljenje ne bi bila vaša odgovornost. Pri ruci uvijek imajte i papir kako biste zapisali što sve morate kupiti novo, bilo od većih ili manjih stvari koje ste bacili zbog istrošenosti.

Nabavite puuuno vreća za smeće

Vaš prostor nikada neće izgledati uredno ukoliko se odbijate riješiti stvari koje vam zaista ne trebaju. Već smo pisali o tome koliko lošu energiju nosi skupljanje stvari, a i oduzima vam dragocjeno vrijeme ako ih stalno morate sortirati ili čistiti. Odredite što ide u smeće, što možete donirati, a što možete i prodati! Zlatno pravilo se zna – ako to nije nešto što ste nosili ili koristili zadnjih godinu dana, vrijeme je da više ne bude dio vašeg kućnog inventara. Naravno da možete odvojiti kutiju za drage uspomene, no nekad to bude jedna kutija, ako treba i veća, a ne da po cijelom stanu imate sitnice za koje se više i ne sjećate odakle vam.

Mnogi od nas odgajani su kroz formulu da biti pristojan znači zadržati sve što smo ikada od ikoga dobili. Ali ako malo bolje razmislite – ono što vas ne veseli, možda bi nekome bio super poklon. Zašto ne biste razveselili druge, a sebi oslobodili prostor.

Ne preskačite elemente

Možda zvuči neodoljivo preskočiti onaj element gore desno u kojem se nalazi sve i svašta još od doba kad ste uselili u stan, ali upravo tamo se krije najviše negativne energije. Radije čistite nekoliko dana duže nego da preskačete dijelove stana koji vam se ne sviđaju. Proljetno čišćenje je temeljito što znači da, kada usisavate i brišete prašinu, također pomaknite sve što se da pomaknuti – okrenite kauč, izvucite hladnjak, sve što je pokretno, izvadite, očistite i vratite na mjesto.

Organizatori kao novi najbolji prijatelji

Ukoliko ste do sada organizatore koristili samo za, primjerice sitnice u kupaoni, vrijeme je da ih više zaposlite. Idealni su za slaganje namirnica u frižideru, ladice s donjim rubljem, elemenata s kuhinjskim posuđem.. Cilj bi vam trebao biti da sve što svakodnevno i često koristite bude lako dostupno i lako za vraćanje na mjesto, kako bi spriječili novi nered.

Završni detalji

Kada ste u potpunosti očistiti cijeli dom, vrijeme je za detalje koji će dodatno uljepšati vaš dom. To mogu biti mirisne svijeće, difuzor s eteričnim uljima, svježe cvijeće u vazi.. Možda nabavite nove ukrasne jastučiće ili laganu deku za ugodno čitanje knjige. Ako ste bili disciplinirani i maknuli sve stvari koje vam ne služe, svakako možete nabaviti neke nove u kojima ćete uživati. Ne zaboravite i dobro provjetriti stan te vratiti sve stvari na njihovo mjesto kako vaš trud ne bi ubrzo bio uzaludan.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -