Kako odabrati poklone za poslovne partnere koji će ih oduševiti?

Vrijeme je darivanja, a to znači da i vaši poslovni partneri očekuju neke poklone. Naravno, njih nije jednostavno pronaći, osim ako nam je budžet neograničen. No uz savjete naših poduzetnica pokloni za poslovne partnere ne moraju zadavati probleme.


Pročitajte više: Božićni pokloni za nju i njega inspirirani otokom Pašmanom!


Personalizirajte, personalizirajte i personalizirajte!

Velika kreativka među našim članicama je Maja Kauzlarić, iz Cvijeta Kreative, koja uvijek potiče da pokloni za poslovne partnere budu personalizirani. “Ako ste čestitku svom poslovnom partneru napisali personalizirano onda poklon može biti i nešto vrlo jednostavno, a budget friendly, kao npr. kolačić u obliku kuglice koji je brendiran, a opet znate da će se iskoristiti na ovaj ili onaj (mljac) način.”

Naravno da će vaši pokloni za poslovne partnere ovisiti o budgetu kojim raspolažete. Nekima će biti moguće pokloniti kutiju s vlastitim proizvodima ako ih imate u svojoj ponudi ili ako nemate vlastite proizvode, odaberite nešto od proizvoda naših poduzetnika kojima u ovo vrijeme to puno znači, a naravno da sve to bude i u skladu s vašim budgetom.

“Neki naši poduzetnici imaju gotove poklon kutije, a neki vam mogu u divne kutije upakirati stvari po vašem izboru. Ako je nešto sigurno onda je to da imamo zaista veliki izbor u ponudi naših vrijednih poduzetnika i da se može naći sve za svačiji budget”, rekla je Maja.

Uključite simboliku u poklone!

Zbog naziva svoje tvrtke, Maja je u svoje poklone uključila i cvijeće, kao simboliku. Nit vodilja joj je bila, osim da uspije proizvodu stvoriti i dodanu vrijednost, ponuditi dugotrajnost bez obzira radi li se o poklonjenom dugotrajnom cvijetu u kutiji ili nekom drugom prigodnom poklonu smještenom u njihove brendirane prozirne Modern boxeve. Dugotrajni cvijet kao simbolika u darivanju, pokazao se kao pun pogodak, a kutije smo osmišljeno radili da, osim kao lijepa moderna pohrana kasnije, može imati i ulogu vaze.

Osim cvijeta u njima su svoje mjesto našli kolačići, a spoj cvijeća i nakita koji su poklanjani u našim boxevima posebno veseli. Kao prigodan poklon u ovo božićno vrijeme, u kutiju je bila smještena i velika lux staklena kugla za bor.

“Naravno pokloni nisu rezervirani samo za žene već i za muškarce, pa su se u nekim kutijama našle divne manžete, kravate i/ili igle za kravate”, otkrila je Maja te istaknula da takvi pokloni spadaju u viši cjenovni rang.

Ako imate niži budget, možete odabrati kutije s porukama u koje ćete dodati kozmetičke proizvode ili gadgete.

Pazite kome je namijenjen poklon!

Uvijek je dobra ideja pokloniti personalizirani poklon, ali ako ste u stisci s vremenom ili budgetom, prigodni su i univerzalni pokloni poput etuija za vizitke, rokovnika, bežičnih slušalica, USB stickera, kalendara, tvrdi Edita Gombović, marketinška stručnjakinja i vlasnica tvrtke LeadMarketing.

Košarica s odabranim prehrambenim proizvodima kao korporativni poklon izvrstan je izbor. Pripremite gurmansku košaricu punu ukusne hrane i iznenadite svoje klijente. Ali ovdje morate biti jako oprezni kome upućujete košaricu s prehrambenim proizvodima ili pićem. Bez obzira radi li se o boci vina za nekoga tko ne pije ili o kutiji kolačića nekome tko je dijabetičar ili možda ne podnosi gluten. Ako znate da vaš poslovni partner voli okus tartufa, naravno da ćete mu to pokloniti! Za sve ostale koji nisu sigurni hoće li neki prehrambeni proizvod biti prikladan, odaberite sigurniji poklon.

“Neprikladni darovi mogu duboko uvrijediti vaše poslovne partnere, kupce i zaposlenike, a ovo je posljednje što želite postići poslovnim darom”, istaknula je Edita.

Kvalitetni niskobudžetni pokloni koji uvijek dobro prolaze su rokovnici, kalendari, kemijske olovke, USB stikovi, blokovi za pisanje, boca za vodu, izbor čajeva, knjiga i sl. Dok su visokobudžetni pokloni za poslovne partnere otvarači za vino, boca prestižnog vina ili personalizirani pokloni poput brendiranih loptica za golf ili majice s vašim logotipom za poslovnog partnera koji igra golf.

“Korporativni pokloni odražavaju suštinu vašeg posla. To je razlog zašto bi korporativni pokloni trebali odražavati poslovnu ideologiju, uvjerenja i status”, objasnila je Edita.

No možete i donirati u dobro svrhe. “Ovo je savršeno rješenje ako ste neprofitna organizacija ili darujete klijenta koji je usmjeren na zajednicu. Ako je vaš klijent posebno aktivan u darivanju zajednice, donirajte dobrotvornoj ustanovi prema kojoj je strastven”, rekla je Edita.


Pročitajte više: 10 božićnih poklona za njega!


Nemojte pretjerivati s vrijednošću poklona

Ako želite iskazati poštovanje i svoju zahvalnost, ne smijete pretjerivati ​​s vrijednošću poklona. Radi se o poslovnom partneru, a ne o vašem najbližem. Mnogi će se ljudi osjećati nelagodno znajući da ste spremni potrošiti puno novca na njih. Također možemo stvoriti pogrešan dojam dragocjenim darom i velikodušnošću.

“I na kraju ne zaboravite prezentaciju vašeg brenda. Učinite jasnim da je to poklon vaše tvrtke, vaše marke. Ispišite svoj logotip ili kratku poruku. Primatelj će vas se sjetiti puno puta, tijekom cijele godine. I drugo, ne zaboravite na kvalitetan papir za umotavanje, trake ili pakiranje. Znate, ako poklon izgleda loše, loše će izgledati i vaše poslovanje”, kazala je Edita.

Zašto ne odabrati iskustveni poklon?

Kata Barišić, vlasnica tvrtke Pokloni me, kreirala je za nas popis poklona za poslovne partnere kroz koji ćete sigurno pronaći nešto što će oduševiti baš vaše.

“Svaki poklon koji ima vašu osobnu personaliziranu poruku daje bitnu poruku primatelju, a to je da vam je stalo do njega. Tako da jedna povoljna božićna kuglica sa slikom, čokolada s porukom, čarobna šalica, prikladan gadget, karikatura, snježna kugla, tvoj kišobran, jastuk, rokovnik, olovka, vino… sve s vašom osobnom lijepom porukom/slikom/logotipom može biti povoljan dar koji će se još dugo koristiti i ostati u lijepom sjećanju primatelju”, otkrila je Kata.


Pročitajte više: Božićni pokloni za sve generacije!


A za nešto viši budžet? Kata preporučuje iskustvene poklone. “Što je život nego zbroj naših iskustava i zašto živimo nego da stvaramo jedni drugima lijepe uspomene. Zato mi je fenomenalan dar recimo iskustvo Postani pilot na jedan dan. Zamislite kako će vas se klijent uvijek sjećati nakon što mu priuštite ovakvu nezaboravnu avanturu? Pa s radošću, veseljem i entuzijazmom, a to je ono što i želimo, zar ne!

S obzirom na to da je vrijeme Božića, vrijeme da se drugima posvetimo, univerzalne poklone možda trebate ostaviti za drugu priliku.

“Nisam za univerzalne copy paste poklon. Mi svakom klijentu, privatnom ili poslovnom pristupamo individualno i nađemo za njega baš nešto WOW po mjeri, što bi ga veselilo i oduševilo”, zaključila je Kata Barišić.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

serena ventures

Serena Williams se nakon tenisa vidi i kao investitorica koja pomaže...

Jedna od najpoznatijih sportašica današnjice, teniska legenda Serena Williams povlači se iz sporta. No to nije kraj njezinoj karijeri. Naime, Williams...
- Advertisment -