Izvršna direktorica savjetuje kako ostati optimističan lider u vrijeme neizvjesnosti!

Usred pandemije nikome nije lako. Stalna neizvjesnost i promjene stvaraju veliki stres i nesigurnost u vezi rada i razvoja karijere. Činjenica je da na to ne možemo utjecati već se pomiriti sa situacijom i izvući najbolje što možemo u tom trenu. Megan Motto, izvršna direktorica Instituta za upravljanje Australije sudjelovala je u webinaru Women’s Agenda-e na temu kako ostati optimističan u karijeri i liderstvu bez obzira na neizvjesnost.


Pročitajte više: Ovi citati uspješnih žena će vas motivirati u kriznim vremenima!


Kako ostati optimističan?

Megan je po prirodi optimistična osoba koja je uvijek željela preuzeti vodstvo i biti optimistična na svakom koraku, piše Women’s Agenda. Podučavala je ples u mladoj dobi, nakon čega je karijeru nastavila kao srednjoškolska profesorica. Nakon nekog vremena odlučila je krenuti u korporativni svijet.

“Oduvijek sam željela preuzeti vodstvo i iz kaosa stvoriti red, mislim da je to osobina mnogih žena”, rekla je Megan. Bila je izvršna direktorica Consult Australia, prije nego se pridružila Institutu 2019. godine. Donosimo neke od njezinih ključnih savjeta za razvijanje i održavanje optimističnog razmišljanja u vodstvu!

Shvatite se i prepoznajte što vas ispunjava

“Optimist sam i ekstrovert pa baterije punim provodeći vrijeme s drugim ljudima”, rekla je Motto. Priznala je da se borila sa socijalnim distanciranjem tijekom pandemije i otkrila da joj je boravak u blizini obitelji i prijatelja doista pomogao u održavanju pozitivnog načina razmišljanja.

Pronađite perspektivu i ravnotežu

Njegovanje zdravlja nešto je što bi vam trebalo predstavljati prioritet, a to uključuje i pronalaženje zdrave ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

“To se odnosi i na perspektivnu ravnotežu. Gledajući probleme i odstupajući pitajući se: ‘Je li ovo dno za mene? Hoću li se sjetiti ovog problema za 10 godina?’, dok razvijate osjećaj perspektive, je ispravan način. Ponekad se u trenutku sve može činiti hitno i važno, a kad napravite korak unazad, to je daleko od istine.”


Pročitajte više: 3 pitanja koja trebate postaviti sami sebi u svemu što radite


Osjećajte se ponosno zbog sitnica

Dopustite si da budete ponosni na svaki mali korak naprijed, rekla je Megan. Podjela problema na dostižne dijelove je također korak prema naprijed, iako će vam možda trebati tisuću koraka, bolje išta nego ništa. Savjetuje da se i mala postignuća gledaju kroz zahvalniju leću.


Pročitajte više: Jesu li manja očekivanja ključ sreće i zadovoljstva?


“Vjerujem u vježbanje umijeća zahvalnosti”, rekla je. “Za mene je to vježbanje umijeća da budete vrlo zahvalni na stvarima koje imate, umjesto da jadikujete nad stvarima koje nemate.”

Okružite se ljudima koji vas podržavaju

Ambicija je važna, a Megan je uvijek bila ambiciozna za vodeće pozicije.

Takva ambicija zahtijeva optimizam kako biste vjerovali u što ste sposobni – i na kraju tim oko vas koji će vam pomoći.

“Potrebno je malo tog optimizma da biste se zamislili u novoj ulozi kako biste preuzeli puno više rizika.”

“To se očito mora malo ublažiti, s malo realizma. Ponekad se kao prirodni optimist nastojim okružiti barem jednom osobom koja će mi biti ‘ručna kočnica do sreće’ i ublažiti moj prirodni optimizam s nekoliko ključnih pitanja poput ‘jesi li razmišljala o posljedicama? Tako da trebate razviti dobar i uravnotežen tim oko sebe.”

Foto: Governance Institute of Australia

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

JD Vance seksizam

Sorry, Vance, ali biti žena bez djece nije grijeh

Čovjek koji je na korak do toga da postane jedan od najmoćnijih ljudi na svijetu, Trumpov potpredsjednički kandidat JD Vance, smatra...
- Advertisment -