3 pitanja koja trebate postaviti sami sebi u svemu što radite

Biti uspješan nije nimalo jednostavno, bez obzira na to radi li se o uspjehu na poslovnom planu, u ljubavnom životu ili obiteljskim odnosima. Ipak, nije nemoguće. Ovo su pitanja koja trebate postaviti sami sebi ako želite biti uspješni u svemu čime se bavite.

Neuspjeh je sastavni dio našeg života, a nošenje s njim definira nas kao osobu. Da, istina je. Kako reagirate na neuspjehe ono je što uistinu određuje vaš karakter. Poraz nam daje mnogo bolju perspektivu te nam omogućava da jasnije vidimo na čemu moramo još raditi i što bismo trebali popraviti.

S istim se slaže i Stacey Abrams, autorica bestsellera New York Timesa, serijska poduzetnica, neprofitna izvršna direktorica i političarka koja tvrdi da je u svojoj karijeri morala proći brojne poraze kako bi uspjela. U nedavnom govoru za TED održala je predavanje o tri temeljna pitanja koja trebate postaviti sami sebi u apsolutno svemu što radite kako biste bili što uspješniji.


Pročitajte više: Samo 2 pitanja su dovoljna da pronađete posao iz snova


Što je zapravo ono što želim?

Nije li točno da većina nas uopće ni ne zna što zapravo želi postići u životu? Zamislite se malo nad tim pitanjem, postavite ga sami sebe i pokušajte si dati iskren odgovor. Svi mi želimo uspjeti u životu, rođeni smo s tom željom i potrebom. Ali bitno je znamo li što za nas predstavlja uspjeh, zbog čega nam “zaigra” srce pri samoj pomisli da imamo ili da smo postigli. Kod odgovaranja na ovo pitanje budite potpuno iskreni prema sebi, bez previše razmišljanja i/ili ograničavanja samoga sebe misleći da niste sposobni da to postignete.


Pročitajte više: Poslovna savjetnica otkriva tri zamke koje koče rast i uspjeh!


Nije lako shvatiti što zaista želite u životu. Svi povremeno patimo od neodlučnosti, i to je sasvim normalna stvar. Kada odgovor nije odmah jasan, često se nađemo u nedoumici. Počnemo s pretjeranim analiziranjem, a sve to na kraju rezultira samo još većom neodlučnošću. S druge strane, možda oko sebe imate one ljude koji bez problema donose odluke u trenutku, izgledaju samouvjereno i rijetko zažale zbog odluka. Ako niste jedni od njih, ne brinite. Ako dovoljno dugo i s mnogo truda razmislite o ovome, doći ćete do odgovora. Dajte si vremena.

Zašto to želim?

Pronaći razlog zašto želimo to što želimo nije uvijek jednostavno. Čak i u slučaju kada postoji određeni plan ili poslovna ideja, opet je vrlo teško odrediti zbog kojeg cilja on zapravo postoji. Isto je u apsolutno svakom aspektu našeg života. Često želimo nešto dovoljno jako da se tome posvetimo, a nemamo jasan razlog zbog čega to isto želimo.

Važno je da pri pronalasku odgovora na ovo pitanje budemo iskreni sami prema sebi. Želimo li poboljšati kvalitetu života drugih ljudi, uspjeh i bogatstvo, više prijatelja ili slobodnih dana za druženje s prijateljima i obitelji? Koji god razlog od ovih bio, nebitno. Važno je jedino da ja pronađete i odgovorite na ovo pitanje. Razlog vaše želje bit će dodatna motivacija prije konačne realizacije ideje.


Pročitajte više: Zapisivanje ciljeva donosi rezultate – mit ili istina?


Kako ću postići to što želim?

Realizacije ideje je posljednji, ali nimalo važan korak do uspjeha na bilo kojem polju. O odgovoru na ovo pitanje možda ćete razmišljati danima, tjednima ili mjesecima, a nerijetko se to može odužiti i na godine. I to je sasvim u redu. Realizacija ideje nešto je što ne dolazi preko noći, već je za istu potrebno mnogo planiranja, kalkuliranja i truda da bi se ostvarilo. Ako vam je lakše, napravite detaljan plan i opišite svoju ideju kako nastoite postići to što želite.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -