Hobiji u životopisu – da ili ne?

Uključivanje hobija u životopise često nije relevantno za posao za koji se osoba prijavljuje i zauzima dragocjen prostor koji bi se mogao bolje iskoristiti za isticanje profesionalnih kvalifikacija i iskustva, objašnjava Sarah Trajković iz Moja sretna karijera.

Ako se radi o osobi koja ima radnog iskustva (pogotovo relevantnog), onda odjeljak “Hobiji” nije niti potreban, a ako osoba baš želi umetnuti hobije jer vjeruje da će ostaviti jači dojam na poslodavca, onda taj odjeljak možemo staviti kao zadnju stavku na životopisu. Ta će stavka biti samo šlag na torti, odnosno dodatna potvrda naših vještina i iskustava koje bi se ionako trebale moći iščitati iz prethodnih odjeljaka, savjetuje Trajković.

Hobiji u životopisu – što je dobrodošlo?

Većina hobija i interesa koje navedete u svom životopisu reći će nešto o vama. A navođenje hobija i interesa u životopisu može imati tri svrhe:

 1. rezonirate s ispitivačem,
 2. dajete mu pitanje koje probija led,
 3. signalizirate karakterne osobine koje možda traže.

“Mnogi ljudi u nedostatku ideja što pisati o svom profesionalnom iskustvu nabrajaju razne ‘generalne’ hobije poput – duge šetnje, putovanje, čitanje knjiga, teretana”, ističe Trajković.

Prema jednoj analizi 133.000 životopisa, najčešće spominjane aktivnosti bile su: gledanje filmova, slušanje glazbe, čitanje knjiga i putovanja. Riječ je o hobijima i interesima koje su regruteri i HR-ovci vidjeli već toliko puta da ne znaju niti broja, a jednostavno ne govore ništa korisno o vama. Dakle, i pri odabiru hobija i interesa koje ćete staviti u životopis morate se voditi jednostavnom logikom: kako se želim predstaviti i što želim da poslodavac misli o meni?

“Navođenjem hobija možemo poslodavcu dati ideju o tome u čemu smo strastveni i što radimo u slobodno vrijeme, što može pružiti uvid u našu osobnost i stil rada. Na primjer, ako sam strastveni trkač ili se uspješno bavim nekim drugim zahtjevnim sportom ili nekom drugom aktivnošću, to bi moglo značiti da sam disciplinirana, orijentirana na cilj i imam snažnu radnu etiku, a to je ono što svaki kvalitetan poslodavac želi od svog zaposlenika”, naglašava stručnjakinja..

Dakle, aktivnosti za vaš životopis odnosi se na odabir aspekata vaše osobnosti koje želite istaknuti i komunicirati. Drugim riječima, poslodavcu apsolutno ništa neće značiti to što vi u slobodno vrijeme ležite i gledate filmove. Ali itekako će im značiti ako se bavite sportom ili slikate, fotografirate, volontirate… Iz toga mogu izvući zaključke o vama.


Pročitajte više: Ovih 6 stvari odmah uklonite iz životopisa!


Kakav imidž želimo ostvariti?

Neće se svi hobiji i interesi uskladiti s profesionalnim imidžom koji pokušavate prenijeti regrutima. Neki čak mogu ostaviti pogrešan dojam, upozorava Jobseeker.

Evo nekih hobija koje ne biste trebali navoditi u životopisu:

 1. Izlasci ili druženja – ne želite da vaš poslodavac pomisli da se možda nećete pojaviti na poslu nakon druženja.
 2. Kockanje – čak i ako vam je ovo razbibriga koja se nije pretvorila u ovisnost, ima negativan prizvuk i radije ju izbjegavajte. Regruteri mogu dobiti ideju da ne možete preuzeti odgovornost i da imate ovisnost.
 3. Ekstremni sportovi – ekstremni sportovi poput brdskog biciklizma ili ronjenja izazivaju zabrinutost da će ometati vašu radnu sposobnost.
 4. Vjerski ili politički aktivizam – navođenje vaših vjerskih ili političkih aktivnosti čini vas ranjivim na diskriminaciju.

“Mislim da je važno strateški razmišljati, tj. staviti hobije samo ako će nam dati dodatnu jačinu i omogućiti pričanje na razgovoru o vještinama, znanjima ili odnosima (poznanstvima) koje smo stekli baveći se određenim hobijem”, kaže Trajković.

Naglašava i da je čak i kod iznošenja hobija važno naglasiti naša dostignuća. Primjerice, nije isto napisati teretana i “bodybuilding – državna prvakinja u ženskom body buildingu 2022.” Ili primjerice – balet ili “balet – redovita plesačica u HNK u Osijeku s više od 200 odigranih predstava”.

“Ne postižu iste rezultate i nemaju istu disciplinu, predanost, motivaciju osobe koje se nečim bave rekreativno kao one koje to rade ful posvećeno i koje sudjeluju u predstavama, natjecanjima…”, zaključuje Trajković.


Pročitajte više: Fotografija u životopisu – da ili ne?


Kako navesti hobije i interese u životopisu?

Stručnjakinja za životopise koja radu u Zetyju savjetuje kako se navedu hobiji i interesi u životopis.

 1. Pronađete nešto u čemu konkretno uživate u određenom hobiju.
 2. Usredotočite se na njegove jedinstvene aspekte.
 3. Nemojte se osjećati obaveznim biti previše kreativni.
 4. Napravite zaseban odjeljak pod naslovom “Hobiji” ili “Hobiji i interesi”.
 5. Navedite do 5 osobnih interesa.
 6. Nemojte navoditi ništa općenito.

Pročitajte više: Ove 3 stavke životopisa osigurat će vam poziv na razgovor!


Kad izostaviti hobije?

Hobiji i interesi mogu dodati malu vrijednost vašem životopisu ako imate dugu karijeru. Prije nego što svom životopisu dodate odjeljak za hobije i interese, istražite svog budućeg poslodavca kako biste stekli uvid u kulturu njegove tvrtke.

“Ako zaista ne postoji niti jedna druga opcija (volontiranje, učeničke ili studentske prakse, učenički ili studentski poslovi, pomaganje u obiteljskom biznisu, rad na raznim studentskim projektima, studentske razmjene itd.), onda je isticanje hobija jedina opcija. Čak i ovdje važno je da istaknemo one hobije koji nas čine super kandidatom za posao na koji se prijavljujemo”, naglašava Trajković. 

Hoćete li uključiti odjeljak ‘hobiji i interesi’ u svoj CV ovisi o vama. Razmotrite koliko prostora imate u svom životopisu i odražavaju li vaši hobiji i interesi sliku koju želite prikazati regrutima.

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -