Kako pronaći tržišnu nišu za svoje poslovanje?

Brojni vlasnici tvrtki u početku poslovanja zavedeni su idejom o proizvodu ili usluzi koja će privući brojnu publiku. Mnogima je ta ideja privlačna jer smatraju da veća publika znači i više prihoda. No stvarnost poslovanja je mnogo složenija od toga. Tržište i tržišna niša se moraju odrediti kako bi poslovanje bilo uspješno.

Povezano: Zašto je kvalitetan marketing danas od iznimne važnosti?

Proizvod za široko tržište – velika konkurencija

Kad ponudite proizvod koji će privući široku masu, suočit ćete se s većom konkurencijom. Naime, obično će i druge tvrtke imati sličan proizvod kojim će ciljati na ogromne dijelove vašeg tržišta. Iz toga razloga je važno razvijati tržišnu nišu, posebno za manje tvrtke. Otkrivanjem onoga što čini vaš proizvod ili uslugu jedinstvenom, smanjit ćete tržišnu nišu, ali će vaši marketinški napori biti učinkovitiji.

Proučite vlastite interese, strasti i vrijednosti

Odlučili ste se pokrenuti svoj posao kako biste ostvarili vlastite interese. Provucite kroz svoj posao ono što vas inspirira i motivira. Razmislite o svojim željama i ambicija. Kako volite provoditi svoje slobodno vrijeme? Koje publikacije volite čitati? Koje biste vrijednosti željeli utjeloviti u vašem poduzeću?

Kad osjećate entuzijazam kroz ono što stvarate, nećete osjećati da je to vaš posao. Uz to ćete svoje maštanje pretvoriti u proizvode, usluge i marketinšku strategiju.

Proučite konkurenciju

Razvijanje tržišne niše nije jednostavan posao, a kako biste ju pronašli morate nuditi nešto što nemaju drugi ili ima samo malo poduzeća. To možete napraviti samo tako što ćete proučavati konkurenciju.

Tko nudi sličan proizvod ili uslugu? Postoje li ograničenja proizvoda ili usluge koju pružaju? Ta pitanja bi vas trebala voditi da utvrdite što možete učiniti drugačije – u smislu usluge kupcima ili mogućnostima proizvoda.

Razumijevanje klijenata

Proizvodi koji ciljaju na određenu nišu imaju vrlo specifičnu ciljanu publiku. Morate razumjeti vrijednosti i prioritete koje vaši klijenti i potencijalni kupci imaju. Naučite i saznajte što ih muči te kako možete to riješiti. Kad pronađite rješenje za njihove probleme, marketinškim planom dođite do njih.

Povezano: Personalizirani marketing – trend koji donosi 31% veći profit u odnosu na standardne promotivne materijale

Istraživanje tržišta

Nakon što postavite proizvod ili uslugu i ciljano tržište, trebali biste provesti temeljito istraživanje tržišta kako biste utvrdili održivost svoje niše na tržištu. Možda ste strastveni u vezi s vašim proizvodom ili uslugom, ali pravo pitanje na koje morate odgovoriti je dijeli li još netko vaše oduševljenje!

Svako istraživanje koje poduzmete treba biti u kombinaciji s sveobuhvatnom projekcijom prodaje koja vam je potrebna kako bi vaše poslovanje postalo održivo. Koliko će ljudi biti zainteresirano za vaš proizvod? Hoće li ih kupiti od vas samo jednom ili više puta? Uspostavite potražnju i potencijalne prihode kako biste odredili je li vaša tržišna niša dugoročno održiva.

Slijedom ova četiri koraka trebali biste se približiti svojoj tržišnoj niši. Razvit ćete ideje koje savršeno rješavaju probleme s kojima se suočava malo, ali još uvijek potencijalno unosno ciljno tržište. Na taj način pronaći ćete ideje koje vas zanimaju, a koje će se lako plasirati na tržište i koje će vam pomoći da više potencijalnih kupaca pretvorite u vjerne zagovornike brenda.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -