Psihoterapeutkinja otkriva kako razgovarati s djecom o razvodu

Razvod je jedan od najstresnijih događaja kako za roditelje tako i za dijete. Popraćen je zahtjevnim odlukama, raznim emocionalnim stanjima, te zahtjeva poseban pristup i podršku cjelokupnoj obitelji. Statistike u Hrvatskoj govore da se svaki treći brak nađe pred tim pitanjem, tako da je itekako važno sve više pažnje pridavati najboljim mogućim rješenjima u datoj situaciji. Danas znamo da je bolje odabrati razvod nego loš brak. Međutim, i dalje mnogi roditelji ne znaju kako razgovarati s djecom o razvodu.

Odluka o razvodu nije nimalo laka

Dijete treba sretne i zadovoljne roditelje, a ne one koji su ostali zajedno zbog djeteta. Tako učimo dijete kako preuzimati odgovornost za sebe i svoje postupke, a ne stavljati teret nesretnog braka na njegova leđa. Djetetu ne šteti razvod, već mu štete svakodnevni sukobi kojima je izloženo. Odluka o razvodu nije nimalo laka niti za roditelje, a niti za dijete. U toj multikompleksnoj situaciji, ne smijemo zaboraviti na potrebe djeteta te da dijete treba biti na prvom mjestu. Dijete nikako ne smije biti u središtu sukoba.

Kako razgovarati s djetetom, ovisi o njegovoj razvojnoj dobi i mogućnostima sagledavanja svijeta oko sebe te percepciji sebe.


Pročitajte više: Trebate li ostati u braku zbog djece?


Djeca predškolske dobi, nalaze se u egocentričnoj fazi te gledaju svijet polazeći od sebe. Upravo zbog toga dijete nije važno zamarati s mnoštvom detalja, već je važno reći samo najosnovnije informacije, pazeći pritom da oba roditelja budu prisutna te da mu zajednički iznesu novonastalu odluku. Roditelji u toj situaciji trebaju biti emocionalno stabilni te ne dopustiti da njihove emocije preplave i prenose se na dijete.

Kako će dijete gledati na razvod te kakvu će sliku o cjelokupnoj situaciji stvoriti, ponajviše ovisi o ponašanjima roditelja, njihovoj zrelosti, mogućnosti samokontrole i suradljivosti s ciljem održavanja odnosa koji u fokus stavljaju dobrobit djeteta.

Oba roditelja su potrebna djetetu

Djetetu su jednako važni i mama i tata, i to je potrebno imati na umu čitavo vrijeme, kako mentalno zdravlje djece ne bi bilo narušeno. Podrška, pozitivne riječi, afirmativni način komunikacije, suradnja između oba roditelja, pozitivne činjenice o roditeljima te dostupnost roditelja od izuzetne su važnosti. Tako dijete dobiva poruku da je vrijedno ljubavi, da su roditelji i dalje tu za njega i da su mu spremni pružiti podršku i sada, ali i dalje kroz život.

Važno je naglasiti da razvod nije krivnja djeteta te je važno staviti naglasak na roditeljsku ulogu. Dijete treba oba roditelja, negativno govorenje o drugom roditelju u prisustvu djeteta može imati negativne posljedice za samo dijete i njegovo mentalno zdravlje. Također, roditelji bi se trebali suzdržavati i ne kritizirati drugog roditelja, njegove odluke ili odgojne stilove pred djetetom. Djeca ne smiju biti izložena sukobima roditelja, niti se koristiti kao sredstvo za prenošenje poruka.


Pročitajte više: Stručnjakinja za razvoj djece Eva Brlek otkriva utjecaj medija na djecu!


Potištenost, povučenost, agresivnost ili tuga mogu se pojaviti tijekom cjelokupnog procesa kod djeteta. Pritom je važno dopustiti djetetu da izrazi svoje emocije, zabrinutosti te da je slobodno postavljati pitanja, uz naglasak kako dijete nije krivo za razvod. Često tijekom terapijskog procesa djeca navode neke banalne stvari (bio sam zločest, pojeo sam sav čips…), koje oni tumače kao vlastitu krivnju za razvod. Tako da je potrebno djetetu jasno dati do znanja da je to odluka roditelja koja nema nikakve veze s nekim postupkom ili ponašanjem djeteta te da ga oba roditelja jednako vole i bit će uz njega i dalje kroz život.

Na kraju, dijete će prihvatiti razvod na onaj način kako razgovarate s njime o tome, kako ga informirate o cjelokupnoj situaciji, o vašoj zrelosti i načinu nošenja s istom.

Autor: Eva Brlek, mag.rehab.educ., psihoterapeut, Kabinet Nueva

Foto: Privatna arhiva, Rawpixel

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija za žene u sportu

Dolazi naša prva Konferencija za žene u sportu – Upoznajte govornice

Sport je još jedna industrija u kojoj dominiraju muškarci, a o temi potplaćenosti sportašica mnogo se priča. Sportašice i ženska sportska...
- Advertisment -