10 prirodnih načina kako se riješiti mrava zauvijek

Koliko vam se puta dogodilo da vam na kuhinjskoj radnoj plohi ostane komadić hrane, a onda vas dočeka „vojska“ mrava? Mravi su štetočine kojima je dovoljna sitna pukotina ili otvor kako bi se dočepali vaše hrane. Osim kuhinje, najčešće ćete ih vidjeti u vlažnim prostorijama poput kupaonica te u dvostrukim podovima ili stropovima. Svoje mravinjake vješto skrivaju, ali postoje načini kako ih se možete riješiti. Donosimo učinkovite savjete kako se riješiti mrava.

Kako se riješiti mrava zauvijek?

Postoje namirnice iz naših kuhinja koje mravi ne vole, ali i drugi prirodni savjeti kako se riješiti mrava u kući. Kad se pojave, često se pitamo koje je najbolje sredstvo protiv mrava, pa evo nekoliko prirodnih rješenja.

Ocat protiv mrava

Pomiješajte vodu i bijeli ocat u omjeru 1:1 i raspršite otopinu po područjima gdje ste uočili mrave. Ocat maskira mirisne tragove koje mravi ostavljaju za sobom, čime ih dezorijentira.

Limunov sok protiv mrava

Kiselina iz limuna također ometa mirisne tragove mrava. Iscijedite sok od limuna na pragove, prozore i druga mjesta kroz koja ulaze u kuću.

Kava protiv mrava

Kava također može biti klopka za mrave. Mravima je miris kave preintenzivan. Mljevenu kavu posipajte ondje gdje ste uočili da izlaze i više se neće vratiti na to mjesto.

Eterična ulja protiv mrava

Ulja poput peperminta, eukaliptusa i lavande vrlo su učinkovita protiv mrava. Nakapajte nekoliko kapi na vatu i postavite ih na strateška mjesta ili ih pomiješajte s vodom i raspršite. Eteričnim uljima možete se riješiti i mrava na balkonskom cvijeću.

Prirodne barijere

Također, na prirodne načine možemo stvoriti i barijere. Naime, mravi se ne vole kretati po nekim proizvodima pa oni mogu poslužiti kao prirodna barijera. Sitni mravi u kuhinji tako će nestati.

  • Cimet: Pospite cimet u prahu oko područja gdje mravi ulaze.
  • Dječji puder: Pospite talka po pragovima vrata i prozora kako biste spriječili ulazak mrava.
  • Kreda: Kredom povucite liniju. Preko nje mravi neće htjeti prijeći.
  • Soda bikarbona: Na mjesto na kojemu se okupljaju mravi stavite mješavinu sode bikarbone i šećera u prahu. Trebat će nekoliko dana, ali onda se više neće vratiti.

Pročitajte više: Kako se riješiti nereda i biti sretnija?


Napravite ‘zamku’

Možete se pozabaviti i „domaćim“ zamkama. Recimo, možete pomiješati šećer i boraks s malo vode i tako dobiti pastu. Nanesite ju na komadiće kartona i postavite na mjesta gdje ste vidjeli mrave. Šećer će ih privući, dok će boraks djelovati kao otrov za mrave.

Uvijek možete potražiti i profesionalnu pomoć. Ako prirodni i „domaći“ načini ne pokažu rezultate, možda je vrijeme da se obratite profesionalcima. Dezinsekcija koju provode stručnjaci može biti učinkovit način za trajno rješavanje mrava.

Naravno, pripazite na to da vaš prostor uvijek bude čist. Mrave privlače ostaci hrane, mrvice i šećer u kuhinji i drugim prostorijama. Redovito čistite radne površine, stolove i podove. Također, pravilno skladištite hranu u hermetički zatvorenim posudama. Tako se mravi u kući neće pojavljivati.

Ako se pitate kako se riješiti mrava u vrtu, važno je imati na umu da mravi zbog straha od utapanja ne vole puno vode. Stoga je redovito zalijevanje vrta jedan od načina koji će odbiti nepoželjne goste. Vjerujemo da po vrtu ne želite prosipati kavu ili pak limunov sok, ali soda bikarbona protiv mrava u vrtu pokazat će se kao spretna opcija.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -