Kako se riješiti nereda i biti sretnija? Neuredan dom rezultira neurednom umom

Osjećate li se bolje kad vidite čisti stan? Psychology Today piše o istraživanju koje je pokazalo da su ljudi koji redovito pospremaju ujedno zdraviji i fizički aktivniji. Također, navodi istraživanje koje je pokazalo da žene koje imaju „neuredne“ životne prostore, sklonije su depresiji ili osjećaju umora od onih koje žive u „obnovljivim“ i „mirnim“ domovima. Životni prostor je vizualni prikaz stanja u kojem se nalazimo pa ne čude rezultati istraživanja. Kako napokon okončati bitke s kućnim neredom? Donosimo nekoliko savjeta za uredan stan na kojem će vam zavidjeti i vlastita majka.      

Marie Kondo ili kraljica čišćenja

Danas su mnogi savjeti ili filozofije čišćenja prigrlile minimalizam koji podržava inicijativu izbacivanja nepotrebnih stvari iz prostora doma. Slično razmišljanje je središte KonMari metode koju je začela svjetski popularna Marie Kondo. Snimila je Netflix seriju gdje pomaže ljudima čistiti domove te je objavila nekoliko knjiga (kod nas je dostupna „Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život“) o KonMari metodi.

Neki od njezinih poznatih savjeta su:

  • čišćenje prema kategoriji, a ne lokaciji – napravite veliku hrpu istih stvari (npr. odjeće ili knjiga) na jednom mjestu, prođite kroz svaki pojedinačni predmet
  • kada primite neki predmet, zapitajte se donosi li vam on sreću – ako da, zadržite, ako ne, poklonite ili donirajte
  • stvari držite u prozirnim kutijama, tako možete vidjeti sve što posjedujte
  • posebne predmete koji vam donose sreću možete spremiti u posebnu kutiju koja vam također donosi sreću
  • specifična metoda slaganja odjeće (možete ju pogledati na ovom YouTube videu) omogućuje pregled nad svime u ladici
  • stvari (npr. tanjure ili čaše) koje najčešće koristite, držite na lako dohvatljivim mjestima.

Pročitajte više: Proljetno čišćenje doma: 5 koraka do savršeno organiziranog stana!


Još više savjeta za lakše i efikasno čišćenje

Internet obiluje savjetima za čišćenje pa svatko može postati stručnjak u pospremanju, pranju ili ribanju. Među morem savjeta našli smo još nekoliko korisnih:

  • sastavite listu ’30 dana’ – kada osjetite poriv za kupnjom novog predmeta, napišite ga na listu i pokraj njega dodajte datum kada ste ga napisali, kada je prošlo 30 dana, razmislite želite li još uvijek taj predmet
  • naučite djecu gdje stoje stvari
  • proučite raspored i prijevremeno izdvojite dan za pospremanje.

Pročitajte više: Sezonska organizacija ormara


Dom je naš najvažniji prostor – zato mora ostati čist!

Dom (uz ured ili drugo radno mjesto) je prostor u kojem najviše boravite. Ako se probudite ili vratite nakon posla i vidite čistu kuhinju ili dnevni boravak, dan će vam sigurno biti bolji. Cilj čišćenja je svrha i mogućnost normalnog funkcioniranja, makar znali da će se nered ponovno dogoditi pa slijedi pranje posuđa ili nošene odjeće. Zato moramo stvoriti naviku čišćenja, makar ne voljeli ili mrzili čišćenje iz dna duše.

Posao od doma je ponajviše osvijestio nužnost urednosti – mjesto u kojem smo nekad samo živjeli, sada je i radni prostor. Zbog toga imamo dvostruku motivaciju, moramo očistiti dom kako bi bolje radili, a ne samo živjeli i odmarali.       

Foto: Canva 

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -