Kako umanjiti predujam poreza na dobit i sačuvati likvidnost tvrtke?

Proteklih dana na društvenim mrežama aktualna je diskusija o predujmu poreza na dobit. Dok neki smatraju da je to manji problem u odnosu na ostale, drugi smatraju da je to ogromni teret na likvidnost poduzetnika, osobito u slučaju smanjenja obujma poslovanja.

Kako porez na dobit može bolje služiti poduzetnicima?

Danijela Iveljić, vlasnica i direktorica računovodstvenog servisa Ergon smatra da bi ukidanje plaćanja predujma poreza na dobit svakako utjecalo na bolju likvidnost poduzetnika.  “Iako se to čini kao utopija jer ova država i ovako se nema od čega financirati. Ako se već treba nešto avansirati neka to bude možda 1/3 dosadašnjeg izračuna mjesečnog predujma. Tako zadovoljna i država (jer je ipak nešto unaprijed dobila), a i poduzetnici jer se smanjio mjesečni odljev sredstava” dodaje.

Kao drugu opciju predlaže da na pretplaćeni porez na dobit kroz akontacije država uz povrat vrati i zakonske zatezne kamate. “Na taj način bi se sigurno i ubrzao rok obrade godišnjih poreznih prijava jer bi i državi bilo u interesu platiti što manje kamata.

Također dosadašnji represivni sustav da se nešto mora avansirati, a k tome i kažnjavati zateznim kamatama pa i ovrhama i blokadom poduzetnika treba hitno mijenjati. Ovo gospodarstvo može pokrenuti jedino poduzetništvo i onda ga treba i poticati, a ne onemogućavati.”

Dodaje da je s e-servisima kao i e-poreznom tendencija bila olakšavanje poslovanja i bolja komunikacija između institucija i poduzetnika. “Dosta toga je ipak napredovalo od vremena “nahodavanja”po institucijama, ali i dalje nedostaje sluha za rješavanje konkretnih problema poduzetnika i nemogućnosti njihovog rješavanja zbog često kompliciranih i suludih propisa. Porezna uprava treba biti produžena ruka poduzetniku, a ne “žandar”koji prijeti i zastrašuje, a sve kako bi poduzetnici izbjegli kontrole i nadzore u kojima će im se obavezno “morati”naći propust i čijim će se rješenjem i kaznom ponovno puniti državni proračun.”

Kako umanjiti predujam poreza na dobit?

Ukoliko vam se obujam poslovanja smanjio i akontacija poreza na dobit ugrožava likvidnost vaše tvrtke, Antea Kaleb, vlasnica računovodstvenog servisa Adut d.o.o. iz Metkovića kaže da poduzetnik može pisanim zahtjevom upućenim Poreznoj upravi zatražiti promjenu visine predujma poreza na dobit sukladno članku 34. stavak 2. Zakona o porezu na dobit („Narodne novine“ br. 177/04, 90/05, 57/06, 146/08, 80/10, 22/12, 148/13, 143/14, 50/16).

“Zahtjev se upućuje nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema svom sjedištu. U njemu je potrebno navesti razloge za izmjenu visine predujma te zatražiti donošenje rješenja o novoj visini predujma. Ukoliko se radi o značajnijem padu poslovanja, odnosno smanjenju poduzetničke aktivnosti koje utječe na smanjenje prihoda i financijskog rezultata u 2016. godini u odnosu na 2015. godinu, poduzetnik dostavlja Račun dobiti i gubitka za razdoblje poslovanja u 2016. godini, te za isto razdoblje 2015. godine i Bilancu na zadnji dan tog razdoblja. Porezna uprava na temelju uvida u financijske izvještaje ili temeljem inspekcijskog nadzora, ukoliko se isti ocijeni potrebnim, prihvaća ili odbacuje zahtjev poreznog obveznika.”

Dodaje da u okolnostima smanjenja poduzetničke aktivnosti zbog nastale materijalne štete uzrokovane višom silom (požar, potres, poplava, uništenje imovine poreznog obveznika nakon provalne krađe ili slično), Porezna uprava može riješiti zahtjev poreznog obveznika temeljem zapisnika mjerodavnog tijela koje provodi postupak utvrđivanja visine štete, odnosno istražni postupak.

Navodi da se zahtjev rješava u vremenskom roku od 15-20 dana, a u manjim poreznim upravama i ranije te da su rješenja uvijek pozitivna ukoliko je iz dokumentacije vidljivo da se radi o smanjenju obujma poslovanja te da kod svojih klijenata nije imala slučaj inspekcijskog nadzora zbog ovog zahtjeva.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -