Kako uskladiti posao i školske praznike?

Ljeto je predivno doba za djecu. Napokon su završili sa školskim i izvannastavnim obavezama i mogu se opustiti i biti ono što oni zapravo jesu – djeca.

No, kad roditelji rade po cijele dane, djeca su prepuštena sama sebi. Još je gora situacija ako radite od kuće i nakon cijele godine mira i tišine, odjednom imate djecu koja ne razumiju da mama ili tata sad moraju raditi i ne mogu se igrati s njima.

Kako onda uskladiti posao i školske praznike, a da tijekom ta dva ljetna mjeseca ne izludite i ne poželite poslati djecu od kuće?

Kako uskladiti posao i školske praznike?

Oni roditelji koji nemaju tu sreću da djecu mogu poslati bakama i djedovima na more i “riješiti ih se”, prisiljeni su osmisliti “ratni plan za ljetne praznike”. Osnovna pravila za “ratni plan” su jednostavna – treba poštivati želje djeteta, ali i obveze i želje roditelja. Upravo zato ključno je planiranje.

Isplanirajte vrijeme

Ako radite od kuće, isplanirajte vrijeme koje ćete posvetiti djeci, a koje poslu. Dogovorite se s djecom što žele raditi i pokušajte njihove želje uklopiti u svoj raspored. Ako vole dulje spavati, pokušajte što je više posla obaviti ujutro dok su oni u krevetu.

Zaposlite djecu

Većina djece želi provesti što više vremena sa svojim roditeljima, bez obzira na to što radili. Iskoristite tu želju i zaposlite ih. Dajte im male zadatke koji odgovaraju njihovom uzrastu i zamolite ih da vam pomognu. To može biti lijepljenje markica na pisma koja trebate poslati. Ili im dajte da sortiraju račune. Oni će se osjetiti korisnima, a vi ih uvijek možete nagraditi nekom sitnicom.

Iskoristite svaku priliku

Djeca inzistiraju da ih odvedete na bazen? Raspitajte se među roditeljima njihovih prijatelja vodi li tko svoju djecu na bazen i “uvalite” svoju djecu uz napomenu da ćete drugi put vi biti ti koji će odvesti i njihovu djecu na bazen. Ako pak nemate priliku “riješiti” se djece, odvedite ih na bazen, a vi pokušajte vrijeme dok su u vodi iskoristiti za slanje e-mailova na svom laptopu ili tabletu. Pazite samo da se ne smoči!

Podijelite odgovornost

Možda još neki roditelj u blizini radi od kuće i isto kao i vi ne zna kako zabaviti djecu. Pokušajte dogovoriti zajedničko igranje vaše djece. Jednostavnije će vam biti paziti na djecu ako vas je dvoje, a možete i podijeliti vrijeme koje će djeca provesti kod vas i kod njih.

Budite spremni potražiti pomoć

Dva mjeseca ljetnih praznika mogu biti pravi test za živce, pogotovo ako ne možete uzeti godišnji odmor i otići s djecom na more. Isto tako, iluzorno je očekivati da osmislite dva mjeseca slobodnog vremena za svoju djecu. Raspitajte se u školi ili vrtiću postoje li kakve ljetne aktivnosti poput Odmorka koje su besplatne za djecu. Također, sve se češće mogu pronaći povoljne ponude za kampove u kojima se treniraju sportovi ili uče strani jezici. Ti kampovi ne traju dugo, ali vam mogu pružiti neophodni odmor od djece na školskim praznicima.

Kako to izgleda u praksi?

Kako one rješavaju “problem školskih praznika” upitali smo dvije zaposlene majke koje tijekom cijele godine žongliraju između vlastitog posla i dječjih obveza.

“Jedva smo čekali kraj školske godine i svih dodatnih obaveza pa nisam ni stigla previše razmišljati o rasporedu tijekom cijelog ljeta. Tek neki dan sam shvatila da osim perioda koje smo osmislili, kroz prvih dva mjeseca praznika od 15.6.-15.8., imamo još skoro dodatnih mjesec dana koje treba organizirati jer škola počinje tek 7. rujna”, priča Dijana Kobas Dešković , osnivačica Mamforcea.

“Naši dečki imaju 6 i 11 godina, i mlađi kreće u školu ove jeseni. Do sada smo ga na kraju ljeta mogli vratiti u vrtić, a ove godine moramo za obojicu naći dodatne aktivnosti. Nakon dva mjeseca odmora koji osim odmora s nama uključuje i ljetovanje s vrtićem, sportsko-jezični kamp, kreativne radionice, nakon 15.8. se vraćamo u uobičajeni radni ritam, a djeca su još uvijek doma. Iskreno, za sad ne znam što ćemo s ta zadnja tri tjedna”, priznaje Dijana.

Ona osobno smatra kako bi škole na kontinentu trebale imati drugačiji školski kalendar od onih na moru jer nisu ni isti gospodarski ni klimatski uvjeti.

“Ni djeci nije jednostavno neprekidno imati nastavu kroz godinu s prekidom za Božić i Novu Godinu te tjedan dana prije Uskrsa. Bilo bi znatno jednostavnije da imamo više odmora po tjedan dana kroz godinu, a da školska godina počinje već krajem kolovoza i završava na kraju lipnja, kao što je između ostaloga i praksa u većem broju europskih zemalja. To bi djeci olakšalo školsku godinu, a roditeljima omogućilo lakšu organizaciju ljetnih praznika”, smatra Dijana Kobas Dešković.

Lucijana Jerković  također je morala biti kreativna kako bi osmislila “plan i program” ljetnih praznika za svoje sinove. Kako je ona nedavno promijenila posao i nema pravo na godišnji odmor, brigu o sinovima preuzet će suprug i njena majka.

“Sinovi su mi stari 8,5 i 12 godina, taman su završili drugi i peti razred. Ljeto uvijek predstavlja organizacijski zahtjevno razdoblje. Sva sreća da postoji baka servis i Odmorko, program u organizaciji Školskog sportskog saveza Grada Zagreba. Isto tako sam starijeg upisala na tečaj jedrenja na Jarunu. Razmatram i još nekoliko tečaja iz informatike. Srećom suprug ima 3 tjedna godišnjeg odmora, a ja ga ovog ljeta neću imati jer sam nedavno započela novi posao”, priča Lucijana i dodaje kako će joj u brizi oko sinova pomoći njena majka koja je došla iz Kanade provesti ljeto u Hrvatskoj s unucima.

Imate li vi kakav “ratni plan za ljetne praznike” koji biste željeli podijeliti s ostalim roditeljima? Napišite nam ga u komentarima.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više