U čemu je tajna produktivnosti? Naše članice imaju odgovor

Fokus. Kad ga imamo, nekako sve zadatke rješavamo s lakoćom i na vrijeme. Kad ga nemamo, teško nam je bilo što započeti, a posebice završiti. Ako nismo koncentrirane na ono što radimo, mogućnost za pogreške puno je veća.

Sigurno vam se nekada dogodilo da nešto radite i dvostruko dulje nego koliko vam je potrebno, samo zato što niste koncentrirani. Pitali smo naše članice, poslovne žene i poduzetnice koje svakoga dana moraju biti fokusirane na ono što rade, kako one pronalaze motivaciju i fokus.

“Kad zaglavite u hrpi obaveza i zadataka, važno je vratiti se osnovama (back to basics) i odrediti prioritete. Za to dobro može poslužiti i tablica HITNO/NE HITNO – VAŽNO/NE VAŽNO. Krenuti od hitno i važno. Ono što nije hitno i bitno preskočite dok ne dođe na red (ako uopće i dođe jer ponekad si uzimamo zadatke koji nam uopće ne trebaju).

U poslu je važno da vrijeme investiramo u važne stvari koji nam dugoročno donose pozitivne efekte za naše poslovanje jer ako stalno rješavamo „hitne“ sitnice, nikada nećemo doći na tzv. zelenu granu. Sve što se može (i nije bitno) svedite na minimum, a po mogućnosti ili potrebi delegirajte”, kaže Kristina Androlić, konzultantica za EU fondove.

Povezano: Uz dobro planiranje porodiljni dopust može biti i prilika za bolje poslovanje

Mali trikovi za veću produktivnost

Osnivačica Office.com Irina Malogorski predlaže ova četiri trika koja mogu pomoći:

Napravite popis poslova za svaki radni dan – popis poslova koji vas čekaju tog dana učiniti će da zadržite fokus na onom bitnom.

Podijelite posao u manje cjeline – nakon što ste napravili popis, podijelite posao u manje cjeline, lakše ćete ih pratiti i lakše ćete upravljati manjim cjelinama, a istovremeno lakše ćete pratiti kako napredujete

Napravite pauzu –  ustanite od stola, prošetajte nekoliko minuta, dogovorite se za kratku pauzu sa kolegicom. Kratka pauza pomoći će vam da posao nastavite “osvježeni” i sa više fokusa. Istraživanja pokazuju da previše sjedimo i gledamo u monitore, što šteti ukupnom zdravlju.

Nagradite se – obećajte si da ćete si nakon obavljenog zadatka priuštiti nešto što vas veseli ili opušta, npr. pogledati novu epizodu omiljene serije ili čitati omiljenu knjigu. Znati da vas čeka “nagrada” pomoći će vam da se fokusirate na posao i da budete što produktivniji.

Povezano: Rad od kuće povećava šanse za burnout

Koncentrirajte se na “ovdje i sada”

“Fokusiranje je vještina kao i svaka druga, a redovito prakticiranje mindfulnessa je ono što tu vještinu može dovesti na višu razinu. Mindfulness ili sposobnost prisutnosti u sadašnjem trenutku se može uvježbati obraćanjem pozornosti na disanje, ali i meditiranjem što su prakse kojima je osobito dobro započeti dan. Jednom kad nam to uđe u naviku, vidimo razliku u dnevnom funkcioniranju, od veće sposobnosti fokusiranja pa sve do dostizanja unutarnjeg mira i stabilnosti”, savjetuje Ivana Štulić, coacherica i konzultantica za osobnu sreću, poslovni i životni uspjeh.

Simona Zavratnik, direktorica i suvlasnica Petrokova, slijedi samo jedan recept koji je, za nju, jedino i učinkovit: “Trebam rano ustati i raditi, popodne se ne mogu baš skoncentrirati. Isključim sve: telefon, mailove, muziku … i odrađujem temu za temu dok ih ne riješim. Po meni nema drugih recepata.”

Povezano: 5 životnih vještina kojima bismo trebali podučiti našu djecu

Imate li vi neki super trik za držanje fokusa? Podijelite ga sa nama!

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kapi za oči

Naše oči rade sve napornije… kako im pomoći da održe tempo?

Gotovo da nema profesije u kojoj nismo izložene digitalnim ekranima. I dok primjenom nove tehnologije mi radimo pametnije, naše oči rade...
- Advertisment -