Uz dobro planiranje porodiljni dopust može biti i prilika za bolje poslovanje

Trudnoća i majčinske obaveze ne moraju biti uteg u vašoj poduzetničkoj karijeri – dapače, mogu je olakšati i unaprijediti. Ključ je u dobrom planiranju, a kako da to učinite savjetuje naša članica Ana Fresl, direktorica konzultantske tvrtke Projekt jednako razvoj d.o.o.

Kao prvo, bez panike, trudnoća ostavlja dovoljno vremena da se pripremite za period koji će uslijediti poslije toga. Prije nekoliko mjeseci postala sam mama, a na početku trudnoće i ja sam imala briga i dvojbi kako će to utjecati na posao tvrtke kojoj sam vlasnica. No, zatim sam duboko udahnula i rekla samoj sebi: samo polako, napravi analizu, pa plan i onda pristupi pripremama.

Najvažniji savjet koji drugim poduzetnicama u sličnoj situaciji mogu dati iz osobnog iskustva – shvatite ovaj period kao priliku da malo stanete na loptu i napravite reviziju onoga što bi vaša uloga u vašoj tvrtki trebala biti.

Za početak – koliko je tvrtka ovisna o vama?

Vjerujem da su dva najveća razlog za različitost pristupa i sadržaja samog procesa pripreme za period poslije poroda– veličina i struktura tvrtke koju vodite. Možemo ovo nazvati i stupnjem ovisnosti tvrtke o vama. Proces pripreme za porodiljni pokazat će vam koliko je tvrtka ovisna o vama. Ako procijenite da je jako ovisna o vama, možda je vrijeme da iskoristite priliku u ovom periodu i promislite kako da umanjite taj stupanj ovisnosti, a sve radi zdravlja i održivosti poslovanja firme.

U tvrtkama koje su male, drugačiji će biti pristup nego u tvrtkama koje su velike, i u kojima je pretpostavka da postoje kolege koji mogu u vašoj odsutnosti upravljati organizacijom, donositi poslove i paziti na kvalitetu isporuka.

Povezano: Nina Družinić nakon rođenja djeteta sa suprugom izgradila uspješnu tvrtku za samoposlužne napitke

Priprema za porodiljni dopust: Posložite prioritete

Period koji je pred vama svakako valja gledati kao priliku da analizirate svoj „opis posla“, pri čemu je značajno važnije otkriti što ne biste trebali raditi, nego što biste trebali raditi. Sugeriram da sastavite na papir tri stvari:

  • Svoj opis posla (lista uobičajenih područja zadataka koje obavljate)
    • Nakon toga „pitu“ (krug, sa šnitama kao udjelima) u kojoj ćete označiti maksimalno pet ključnih poslova (šnita) kojima osobno najviše pridonosite vrijednosti tvrtki, imajući na umu da je „pita“ radno vrijeme koje vam je dostupno
    • Utvrdite kako će poslovi dolaziti dok vas nema, odnosno dok ćete biti manje dostupni

Recimo da zaključite da je pet vaših najvažnijih poslova koje radite: prodaja većim klijentima, kontrola kvalitete isporuka, upravljanje troškovima, briga o novim/postojećim zaposlenicima (leadership) i upravljanje profitabilnošću poslovanja. Nakon toga ucrtajte tih pet područja u krug (kao šnite pite), i probajte postocima označiti udjele vremena koliko smatrate da biste trebali posvetiti tim ključnim poslovima. Pretpostavka je da imate na raspolaganju 100% vremena, što je prije moglo biti 10 sati dnevno, a poslije poroda će biti možda jedan ili tri sata dnevno.

Povezano: Aleksandra Đermanović uz majčinstvo izgurala veliki rast biznisa i nastavlja s inovacijama u industriji

Ključno je identificirati – što ne raditi

Ne dozvolite da vas operativa „pojede“ u periodu trudnoće. Upravljajte s tim vremenom, jer ono ima svoj kraj. Najvažniji korak u pripremi za porodiljni je identificirati upravo one zadatke s kraja liste, i što napraviti s njima. Na kraju liste nalaze se zadaci za koje nećete imati vremena nakon poroda, a potencijalno se ni inače ne biste baš vi trebali njima baviti (ili biste makar trebali smanjiti vrijeme koje ulažete u njih). Primjerice, to su zadaci povezani s izdavanjem faktura, šminkanjem web stranice, vođenjem manjih klijenata itd.

Na kraju liste nalaze se zadaci koje ili ne morate raditi uopće (nisu vitalni za opstojnost tvrtke u tom periodu), ili ih možete nekome od kolega delegirati. Za zadatke koje ne možete izbaciti, a možete delegirati, sastavite plan koji sadrži: opis zadataka kojima želite nekoga naučiti, koga ćete naučiti (ili outsourcati vanjsku uslugu) i kada (redoslijed prebacivanja za vrijeme trudnoće).

Prilika koju valja primijetiti je u tome da jednom kad se vratite u 100% kapacitet za rad, ne morate više vratiti te zadatke na sebe.

Ostanite fleksibilni, u životu se ne može baš sve predvidjeti

Koliko ćete (ili nećete) zaista raditi nakon poroda, ovisi prije svega o djetetu, pomoći oko djeteta koju ćete imati na raspolaganju, i tome koliko želite raditi. Predložila bih vam da ne planirate unaprijed točne brojke (na primjer neću raditi šest mjeseci ništa, pa onda hoću četiri sata dnevno ili raditi ću svaki dan tri sata).

Radije pripremite sve što možete tako da kasnije možete birati, kada jednom vidite kakvu situaciju ste dobili. Trudnoća i majčinstvo su zaista situacije u kojima naučimo da se u životu ne može sve predvidjeti.

Povezano: Kako klijentu objaviti trudnoću

Uživanje, a ne stres

U mom slučaju, zaključila sam da je trudnoća zaista bila dovoljno dug period za sve pripreme. Bavila sam se identifikacijom procedura koje nedostaju, te potom njihovom izradom i utvrđivanjem da li na svim pozicijama imamo u tvrtki dovoljno ljudi (trenutno je 28 zaposlenih), pri čemu smo nešto i dodatno zapošljavali. Intenzivirali smo aktivnosti prodaje kako bismo imali što veći broj ugovora u nadolazećoj godini.

Projekte koje sam sama vodila pozavršavala sam i nisam preuzimala nove zadatke direktno za klijente. Nakon poroda je situacija ispala takva da sam imala zaista dovoljno vremena za sve, pa tako i za 2 sata dnevno rada. Tih 2 sata dnevno sasvim mi je dovoljno u ovom periodu da radim zadatke u kojima sam identificirala da najviše pridonosim tvrtki, kao što su prodaja većim klijentima, bavljenje sa zapošljavanjem novih suradnika, kontroling poslovnih rezultata i slično.

Kako god odlučite, i što god se dogodilo, uz dobru pripremu može se sve organizirati, kako bi taj najljepši životni period prošao sa što manje stresa i sa što više uživanja.

Ana Fresl, direktorica tvrtke Projekt jednako razvoj d.o.o.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -