Martina Krajinović Gulsun: Od profesionalne sportašice do svjetske edukatorice u beauty sektoru

Postoje neke karakterne osobine koje povezuje profesionalne sportaše i uspješne poduzetnike. Ne odustaju kad je teško, bore se do zadnjeg atoma snage i vjeruju u uspjeh. No, što kad profesionalna sportašica postane poduzetnica? U slučaju Martine Krajinović Gulsun, vlasnice Kallos beauty Akademije i Kallos Pro Lash Collection proizvoda, to znači svjetski uspjeh.

Povezano:

Profesionalna rukometašica

Prije ulaska u biznis 15 godina se bavila rukometom. “Od osnovne škole do otprilike 25. godine sam se bavila rukometom i tu sam zarađivala neke svoje novce. No, sport je bio jedno prekrasno životno razdoblje koje me naučilo da uvijek mogu više i bolje. Kada sam došla do kraja svog sportskog puta, samo sam promijenila smjer i nastavila dalje ”, otkrila je Martina.

Nakon završetka karijere, uz to što je već završila Ekonomski fakultet, odlučila se prekvalificirati za kozmetičarku kako bi imala dodatno znanje te odmah krenula u poduzetništvo. Već i za vrijeme rukometne karijere znala je da će odabrati beauty sektor, ali nije znala u kojem smjeru će se specijalizirati.

“Uz poduzetništvo imam jaku kreativnu stranu i zbog toga sam kroz srednju školu i fakultet stalno bila u borbi sa samom sobom i onime što zapravo želim biti te na koji način to postići. U ranim dvadesetima sam konačno odlučila krenuti u beauty svijet. Otvaranje beauty studia je bio prvi korak, koji me danas, 15 godina kasnije, doveo tu gdje jesam.”

Kallos beauty akademija
Kallos beauty akademija

Posao transformirala četiri puta

Uspjeh ju nije zaobišao, a svaki rast donio je izazove koji su zapravo puno teži u odnosu na probleme i izazove s kojima se nosite kada ste “mali”. Martina je četiri puta doživjela rast poslovanja, a time i ogromne promjene.

“Prva faza je bila otvaranje još jednog salona, ostavljanje svojih “starih” klijenata i kretanje ispočetka. Odlučila sam se iz Sesveta preseliti u Zagreb jer sama znala da je moja usluga kvalitetna, ali ju nisam mogla naplatiti. Druga faza je bila odluka da se zatvore svi saloni i da otvorim akademiju i studio na sasvim novoj (trećoj) lokaciji. Treća faza je odluka da više ne radim s klijentima, nego isključivo edukacije te pokrenem vlastiti brand i liniju profesionalnih proizvoda za ekstenzije trepavica. A posljednja, četvrta faza, u koju polako ulazim, je prestanak rada sa studentima i bavljenje isključivo proizvodima, testiranjem, dizajnom i zapravo, vođenjem svih segmenata proizvodnje i poslovanja. 

Svaka faza donosi gubitak određenog dijela klijenata ili kupaca i određenu neizvjesnost. Najbitnije je psihički biti spreman na ono najgore, a to je – da stvari možda neće ići onako kako smo isplanirali.  Kada si spreman za najgori scenarij i imaš back up plan, onda je mnogo lakše plivati poduzetničkim vodama.”

Nakon što je došla do treće faze u kojoj se posvetila edukacijama pokrenula je Kallos Beauty Akademiju, postala međunarodna master edukatorica, sutkinja i predavačica, a organizirala je i prvo međunarodno lash natjecanje u Hrvatskoj i regiji, jedna je od začetnica ekstenzija trepavica u Hrvatskoj. Upravo zbog toga je napisala dvije stručne knjige za ekstenziju trepavica ( “Ekstenzije trepavica od A do Ž”, “The Lash Book”) da ljudi koji se žele baviti time dobiju kvalitetne informacije kako bi i posao koji obavljaju bio kvalitetan. “Problem u beauty industriji je taj što njih nitko ne uči kako biti vlasnik salona, poduzetnik, kako formirati cijene ili voditi salon nego ih uče samo kako raditi određeni tretman.”

Proizvodnja i distribucija dijem svijeta

Danas se bavi razvijanjem proizvoda, proizvodnjom te uvozom svega što je potrebno za ekstenziju trepavica i obrva. “Hrvatska i regija su nam glavno tržište te trenutni prioritet kako bismo se mogli razvijati dalje. No imamo distributere u Meksiku i Peruu, pokrivamo Norvešku, Švicarsku, Makedoniju. Konstantno nam se širi krug distributera te krug zemalja, a sada smo u dogovorima sa Amerikom. Korona je malo usporila ovaj proces, ali u zadnjoj smo fazi pregovora te bi se Kallos proizvodi i edukacije trebali vrlo brzo pronaći u Kallos sjedištu na Beverly Hillsu.”

Distributeri na određenim tržištima su ujedno i edukatori Kallos Akademiju. “Osim što prodaju, oni i educiraju po mom programu.”

Proizvod razvija u suradnji s partnerima, a svaki partner je posvećen jednom segmentu. “To su sve vanjski suradnici kako mi ne bismo morali imati vlastiti pogon, a direktno zapošljavam 4 ljudi.”

Kallos beauty Akademija
Kallos beauty Akademija

Nominirana za edukatoricu godine

Kallos Croatia je ušao u izbor za brand godine, a Martina je nominirana za edukatoricu godine i utrka za vodeće mjesto je već velika nagrada i uspjeh. “Cilj nam je održati trenutni krug partnera i klijenata kako bismo ostvarili stabilnost do kraja godina te da se eventualno proširimo na dva, tri nova distributera. Tijekom narednih godina želimo stvoriti globalnu mrežu distributera i partnera.”

Korona kriza je i za nju bila izazovna, ali donijela joj je i mnoštvo pozitivnih promjena. “Iskristaliziralo se tko će biti s nama u poslovanju, a tko ne. Ali najvažnije je da smo napokon napravili dugo odgađanu digitalizaciju. Kroz sve to smo dobili mnoštvo novih klijenata.”

Moj život je kreativni kaos 

Iako smatra da se posao i privatni život mogu uskladiti, to nije jednostavno. Kako bi to bilo uspješno potrebno je biti stabilan u glavi i gledati svoje ciljeve.

“Bilo bi lijepo reći da sam nakon toliko godina uspjela izbalansirati poslovno i privatno te da živim u skladnoj harmoniji obiteljskog i business života. Ali zapravo, moj život je jedan kreativni kaos. Stres mi je konstanta, ali na njega gledam kao na neki sastavni dio života i ne uzbuđujem se previše oko toga. Ono što sam naučila, definitivno, je racionalizirati strahove i stres te rješavati probleme u hodu.  Dva školarca i muž čiji posao uključuje konstantna putovanja mi sigurno nisu olakšali moj poduzetnički put. Ali, trčanje na posao, trčanje u školu, na trening, na edukaciju, to mi je svakodnevica i jako sam se navikla na takav tempo i odgovara mi. Sve to ima svoje čari. Imam osjećaj da me to naučilo da još više uživam u životu i slobodnim trenucima. 

Nekada vas mentalna snaga tjera dalje i dalje, a ne razumijete da vaše tijelo ne može pratiti taj tempo. Bezbroj puta mi se dogodilo da mi tijelo “otkaže”. Da mi padne imunitet i da sam danima iscrpljena, a sve zbog činjenice da sam si u glavi nametnula luđački tempo koji mislim da mogu izdržati. Onda malo stanem, smirim se, ali svake godine, barem dva puta imam iste epizode.”  

No priznaje bez podrške muža i obitelji, bake i djeda, ne bi to bilo ni približno tako jednostavno. 

Za kraj, još malo podrške za hrvatsku poduzetnicu. Kliknite na link i dajte glas u kategoriji 2 i 3, Martina Kallos i Kallos Croatia. I na kraju DONE. 

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -