Kampanja 1236 dana: Kakva se to beskrupulozna pitanja postavljaju žrtvama silovanja?

Jeste li vi nekada u životu vidjeli kako izgleda silovanje? Pušite li, mislim konzumirate li cigarete? Je li vam on naredbodavno ili normalno rekao da raširite noge? Jesu li vaše noge tada bile skupljene ili su bile raširene u trenutku kada on vam skida gaće? Jeste li zatvorili usta kada je on vašu glavu privukao svom spolnom organu? Ako niste željeli, zašto niste zatvorili usta?

Žene ponovno prolaze kroz traumu

Pitate se možda, kakva su ovo sramotna, beskrupulozna i bezobzirna pitanja? Vjerovali ili ne, naveli smo tek nekoliko pitanja koja je odvjetnik Miroslava Aleksića, učitelja glume, scenarista i redatelja optuženog za silovanja svojih učenica, postavljao žrtvama na ročištu. Više od tri godine djevojke i žene čekaju presudu optuženom, a ovakvim bezobraznim pitanjima ponovno prolaze kroz traumu i sekundarno se viktimiziraju.

Kao podrška ovim hrabrim ženama koje su odlučile reći istinu o nekad uglednom Aleksiću, pokrenuta je kampanja “1236 dana”. Video kampanje na Instagramu u kojoj javne ličnosti iz Srbije čitaju pitanja koja je odvjetnik postavljao žrtvama skupio je više od pola milijuna pregleda u jednom danu. Kampanji su se pridružile i pjevačice Seka Aleksić, Nataša Bekvalac i Sara Jo, influencerica Dunja Jovanić te brojni sportaši, voditelji, profesori i još mnogi drugi.


Pročitajte više: Srpska voditeljica održala lekciju svima koji kažu zašto žrtve silovanja ne progovore odmah!


I dalje nije donesena presuda

“Ovaj video pokazuje surovu stvarnost – zastrašujuća pitanja koja su postavljena tokom svakog ročišta od strane advokata optuženog”, stoji u opisu.

“Njihova poruka je jasna: Hajde da nam bude važno, ne dozvolimo da žrtve prolaze kroz dodatnu traumatizaciju na sudu!”

Kampanja 1236 dana ima za cilj osnažiti javnost i utjecati na pozitivne promjene u društvu. Simboličan naziv kampanje predstavlja broj dana od trenutka prijave do posljednjeg ročišta na kojem i dalje nije donesena presuda.

Aleksić u kućnom pritvoru

“Postavljali su pitanja na koja ne možemo i ne želimo zamisliti, da ikada odgovaraju naše sestre, kćerke, majke ili djevojke”, napisali su u priopćenju inicijatori kampanje.

Inače, lavinu intimnih ispovijesti potakla je srpska glumica Milena Radulović još prije više od tri godine. Aleksić je priveden 2021. zbog optužbi za silovanje ili seksualno uznemirivanje. Nakon nešto više od pola godine pušten je u kućni pritvor gdje nosi zatvorku “nanožicu”. Suđenje još traje, a čini se da ni desetine optužbi djevojaka protiv njega nisu dovoljne da bi se ovaj proces priveo kraju.

Foto: Instagram @123.6dana

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -