Mr. sc. Nataša Cikač: „Nabava će biti sve važnija, traže se nove kompetencije, ali izgleda da stakleni strop ostaje!”

Korona kriza je pokazala da je nabava kritična funkcija u koju vrijedi ulagati. Osim prepoznavanja važnosti nabave u poduzećima, velike promjene u poslovanju izmijenile su i vještine koje mora imati idealan kandidat za rad u nabavi. 

Treba li graditi karijeru u nabavi i koje promjene u načinu poslovanja donosi pandemija? Mr.sc. Nataša Cikač, konzultantica za nabavu i lanac opskrbe, podijelila je svoje mišljenje.

„Na nabavu se prije gledalo kao trošak, ali je opet u fokusu zbivanja”

Iako je nabava uvijek imala kritičnu ulogu u poslovanju, poduzeća su to odnedavno počela i prepoznavati.

„Nabava je uvijek bila u zapećku u odnosu na primjerice prodaju ili proizvodnju. No mogu reći na temelju svojeg 26 godišnjeg iskustva na tom području pomaci ipak postoje. Nabava polako postaje mjesto koje se ne gleda kao trošak već funkcija koja može doprinijeti stvaranju dodane vrijednosti krajnjim kupcima pa tako i kompletnom poslovanju”.

Pandemija je nabavu stavila u središte pozornosti i naglasila njezinu stratešku ulogu u poduzećima.

„U vrijeme pandemije nastao je veliki pritisak na nabavu i lance opskrbe te je ova kriza svakako prilika za proces nabave koji se našao u fokusu zbivanja u poduzeću. Sada je nabava postala mjesto davanja strateških odgovora o robi, cijenama, rokovima isporuke, što i jeste njezin zadatak no u ovom slučaju možemo reći da se nabavu sluša, dobila je aktivniju ulogu u poduzeću te na temelju informacija koje daje kreiraju daljnji koraci i strategije u poslovanju”.


Pročitajte više: Zašto je nabava važna sastavnica svakog uspješnog biznisa?Budućnost nabave je u strategiji i suradnji

Osim prilagodbe na nove modele poslovanja, važna je i suradnja na svakom koraku procesa nabave.

„Ova kriza je prisilila poduzeća da mijenjaju svoje poslovne modele te prilagođavaju svoje lance opskrbe trenutnoj situaciji na tržištu. Isto tako ovo je prilika za nabavu da zauzme svoju stratešku poziciju te doprinese procesu odlučivanja i donošenja strategija. Suradnja s dobavljačima, strategija nabavnih kategorija, unapređenje samog procesa nabave – sve su to alati koji nabavi daju priliku za stratešku ulogu u poslovanju”.


Vještine za uspješnu karijeru u nabavi

Promjenama u načinu poslovanja promijenili su se i zahtjevi za one koji žele graditi karijeru u nabavi. Uobičajenim vještinama planiranja, pregovaranja, upravljanju zalihama i selekcija dobavljača, pridodaju se novi zahtjevi.

„Kako se mijenja poimanje nabave kao i njezina uloga u poslovanju, tako se mijenjaju i zahtjevi za kompetencijama nabavljača. Nekada su nabave tražile specijaliste u robnim kategorijama, dobro poznavanje materijala i sirovina. Danas su na prvom mjestu ipak druge vještine poput – analitičnost, odlične komunikacijske vještine, traži se proaktivnost, spremnost na promjene i brzo donošenje odluka, financijska pismenost i slično”.


Pročitajte više: Koje ključne kompetencije morate imati ako želite raditi u nabavi?


U nabavi ima puno žena, ali vrh je rezerviran za muškarce

Nabava je ključan logistički proces za mnoge industrije unutar kojeg su žene pronašle svoja radna mjesta na različitim razinama.

„Moram priznati da u nabavi ima dosta žena, naravno ima izuzetaka u pojedinim industrijama no ipak je u prosjeku njihova zastupljenost velika. Posebno se to odnosi na operativne razine i srednje menadžerske. No mjesto na vrhu ipak je rezervirano za muškarce, nabava nije ništa drugačija po tom pitanju od ostalih funkcija u poduzećima. Moram reći sam imala priliku surađivati s nekoliko odličnih direktorica nabave i lanca opskrbe, ali generalno poduzeća koja su odlučila prepustiti top pozicije u nabavi ženama ipak u manjini”.

Nabava u skladu s novim trendovima

Digitalizacija je mnogim tvrtkama pomogla da prilagode svoje poslovanje i prebrode prvi val pandemije nakon kojeg su mnoge tvrtke bile prisiljene zatvoriti svoja vrata. Nabava se također morala prilagoditi novim digitalnim promjenama.

„Nabava je proces koji apsolutno treba pratiti trendove. Tako je nužna edukacija zaposlenika u cilju unapređenja kompetencija, nužno je kontinuirano raditi na prilagođavanju samog procesa te pronalaziti načine kako da nabava bude efikasnija. Digitalizacija treba postati jedan od glavnih prioriteta.

Zaključno, nabava je izuzetno važna, mora postati dio strateškog odlučivanja no isto tako mora se u nabavu i ulagati”.

Foto: Canva/ Nataša Cikač, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -