Zašto je nabava važna sastavnica svakog uspješnog biznisa?

Koliko se zapravo bavimo nabavom u svojoj tvrtki? Je li nam ona važna? Tko je u tvrtki zadužen za nabavu i na koji se način ona provodi? Sve to pitanja su koja se tiču svakog poduzeća, bez obzira na djelatnost. Kakvi će biti odgovori na njih ovisi o brojnim čimbenicima.

Jedan od faktora svakako je veličina poduzeća. Nije isto jesmo li mikro/malo poduzeće gdje je većina posla koncentrirana na nekoliko ljudi ili smo veća organizacija sa svojim specifičnim potrebama. Također, važna je i vrsta djelatnosti. Tako su vidljive razlike u, primjerice, uslužnoj djelatnosti, trgovini ili proizvodnji. A što je s organizacijom? Bitno je uočiti postoji li jasna definicija procesa, odgovornosti i obveza ili se svatko bavi sa svime.

Kako organizirati proces nabave?

Nabava je izuzetno važna funkcija svakog poduzeća. Zašto? Svaka nabava iza sebe stvara određeni trošak i obvezu prema dobavljaču koju treba platiti. Ukoliko su te nabave sporadične i minimalne, sigurno nećemo trošiti previše vremena na proučavanje i analize ili zapošljavanje dodatnih kadrova koji će se njome baviti, već ćemo to odraditi sami.

 

nabava
Nataša Cikač, Cronata d.o.o.

Kad naša nabava počne predstavljati veći iznos troškova, tada je već vrijeme da razmišljamo o samoj organizaciji nabave. Svaki vlasnik/direktor želi imati pod kontrolom svoje troškove. S druge strane, on ne želi zbog zakašnjele ili nepotpune nabave ostati bez potrebnih materijala i roba za svoju trgovinu, proizvodnju i krajnje kupce.

Organizacija nabave podrazumijeva jasan tijek naručivanja – na koji način i koliko, odgovornosti, odobrenja visine troška i potreba, izbor dobavljača, način definiranja kvalitete te pregovaranje.

Proces treba biti jasan i svima razumljiv, a ne bi smio usporavati rad. Istovremeno, potrebno je zadovoljiti određenu razinu kontrole i provjere.

Dodatno znanje

Važnost nabave u današnjem poslovnom okruženju postaje sve veća, a poduzeća nabavu sve više doživljavaju kao stratešku funkciju koja doprinosi ciljevima, ostvaruje uštede te povećava profit i zadovoljstvo krajnjih kupaca i korisnika. Stoga su znanja i vještine koje djelatnici u nabavi posjeduju izuzetno bitna kako bi se zadana očekivanja i ostvarila.

Današnje tržište nudi široki spektar edukacija i treninga u cilju povećanja kompetencija djelatnika. Ipak, ponuda iz područja nabave poprilično je ograničena. Cronata d.o.o. prije par godina predstavila je jedinstveni program pod nazivom Nabavna akademija.

nabava

Program se provodi u 3 modula, a dosad je ovu edukaciju završilo preko 70 polaznika iz Hrvatske i regije. Uglavnom su to bili djelatnici iz područja nabave, upravljanja materijalima i zalihama, planiranja i skladišta, odnosno svi oni koji se u svom svakodnevnom radu bave nabavom i naručivanjem.

Edukacija dolazi u obliku otvorenih radionica, ali i kao in house program u tvrtkama. Tako je preko 30 tvrtki iz područja poput građevine, farmaceutske industrije, IT sektora te trgovine i mnogih drugih sudjelovalo i uspješno završilo Nabavnu akademiju.

Trenutno su u tijeku prijave 4 generacije polaznika, pa ne propustite priliku za učenje i ulaganje u osobni i profesionalni razvoj!

Foto: Cronata, Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više