Mlade žene bez djece zarađuju više od muškaraca vršnjaka bez djece

Novo istraživanje provedeno na teritoriju SAD-a dokazalo je kako su mlade žene bez djece karijerno uspješnije od svojih muških kolega vršnjaka, objavio je autor, Federal Reserve Bank of St. Louis. Majčinstvo i obitelj opcija su koja se stavlja na zadnje mjesto, čak i ne uzima u obzir. Financijska neovisnost je ono čemu se teži.

Majčinstvo kao opcija se otklanja

Diljem SAD-a, sve veći broj žena odlučuje odgoditi majčinstvo, dok ga neke u potpunosti otklanjaju kao opciju za sebe. Kao rezultat toga, one napreduju u svojim karijerama, prenosi Womens Agenda.

Rezultiralo je to većim prosjekom plaća od njihovih muških kolega, vršnjaka bez djece. Žene su primile 65 tisuća USD, dok su muškarci u prosjeku primili 57 tisuća USD.

Iako ovi rezultati na prvu pokazuju pozitivan trend u korporativnom svijetu vezano uz plaće i uspjeh mladih žena, istina je surovija, jer pokazuje rastući trend u društvu gdje mlade žene svjesno odlučuju da majčinstvo nije nešto što će prolaziti. Točnije, odlučuju da neće rađati djecu. Nedavna studija Pew Research Centera pokazala je da 44 % odraslih Amerikanaca bez djece u dobi od 18 do 49 godina kaže da nije previše vjerojatno ili uopće nije vjerojatno da će postati roditelji u budućnosti, prenosi Womens Agenda.


Pročitajte više: “Kad sam na razgovorima za posao govorila da ne želim djecu, počela sam dobivati više ponuda!”


‘Kazna za majčinstvo’

Kako to često biva s trendovima koji dolaze sa zapada, izgledno je da će se takav mindset proširiti i na naše mlade ‘radne snage’. Neki istraživači vjeruju da su ih na ovakvu odluku ponukale poteškoće roditeljstva otkrivene tijekom pandemije, što je onda rezultiralo odlukom sve većeg broja žena za odricanjem od roditeljstva. Kao još jedan razlog ovakvih odluka navodi se rastući trošak podizanja obitelji. Konačno, ali možda i najvažnije, ono je što su mnoge žene okusile na vlastitoj koži. Riječ je o takozvanoj ‘kazni za majčinstvo’, hendikepu s kojim se suočavaju majke koje se nakon porodiljnog dopusta vraćaju na posao.

Julie Kashen, direktorica za žensku ekonomsku pravdu u Zakladi Century tvrdi da istraživanja dosljedno pokazuju da žene, ako imaju djecu, imaju izravne posljedice na svoju zaradu. „Cijela svrha ženskog pokreta je maksimiziranje izbora za žene, tako da svaki izbor bude održiv,“ izjavila je za Bloomberg. „Prihod ne bi trebao biti stvar koja to diktira, što trenutno jest.“

I dok neke žene svjesno odabiru gradnju karijere umjesto gradnju obitelji iz financijskih razloga, ne misle sve jednako. Jednostavno, prioriteti ljudi su se promijenili. Generalno, novije generacije ne preferiraju djecu manje od prijašnjih, no ono što žele u životu ne uključuje nužno i potomke. Način na koji se isplepliću poslovno i privatno se promijenio, kao i ono što se smatra bitnim.


Pročitajte više: Mi smo stari narod – Naš popis stanovništva pokazuje poražavajuće nizak natalitet u zemlji; zašto žene ne žele rađati?


Financijska neovisnost kao imperativ

Tako mnogi mladi odmiču od tradicionalnih vrijednosti i fizički i emotivno se udaljuju od svoje nuklearne obitelji, roditelja i braće. Samim time, nemaju potrebu za stvaranjem vlastite obitelji. Barem ne u klasičnom smislu riječi. Fokus je na prijateljima, karijeri, druženjima… Financijska neovisnost je ono što mlade žene ‘ganjaju’, čemu teže. Žele u 30-ima imati kredit za stan, automobil, karijeru u usponu… Ono što su im bake pokušale usaditi u glavu kao imperativ, da nađu supruga koji će ih uzdržavati i roditi mu dvoje djece do ranih 30-ih, nije im primamljivo.

Svoj će novac investirati, ili potrošiti na putovanja, ne na pelene i dječju opremu. Mnogima će se biranje karijere umjesto majčinstva činiti kao sebičan potez, no ove mlade žene koje odluče ići tim putem, jednostavno imaju drugačiji pogled na život i ono što ih ispunjava.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žene u trgovini 2024

Ustati ili odustati – saznali smo kako se žene u retailu...

Ovo je još jedna od onih industrija u kojima su žene podzastupljene, no kad se nađete na važnim pozicijama, pred svim...
- Advertisment -