Maškare bez karnevala? Što raditi ovaj vikend u Rijeci

Rijeka ovaj vikend nudi sunčano vrijeme i niz zanimljivih događanja. Bez obzira na otkazivanje ovogodišnje povorke za neke toplije mjesece, peto godišnje doba može se iskusiti kroz samu atmosferu šareno ukrašenog Grada ili na raznim maškaranim manifestacijama. Osim toga, budite pravi turist, pogledajte Rijeku kroz drugačije oči ili pak odaberite dozu kulturnog uzdizanja.

Živio pust!

Za brojne građane i građanke “grada koji teče”, maskiranje i tjeranje lošeg vremena i loše karme neizostavni su dio života u ovom dijelu godine. Tradicionalno trodnevno “obahajanje” Halubajskih zvončara započinje na “Pusnu nedeju”, 27. veljače u 8 sati u Marčeljima, i traje do Pusnog utorka, 1. ožujka. Završava njihovim sudjelovanjem na završnoj pusnoj manifestaciji u Viškovu – spaljivanju pusta. Zvončarski je ophod povezan s pradavnim ritualima prizivanja proljeća, novog života i tjeranja zime. Spaljivanjem pusta metaforički se spaljuje sve ono loše što se dogodilo u prethodnoj godini i slavljem se dočekuje nova godina. Zvončari svojim maskama i glasnim zvonima prema tradiciji tjeraju negativnu energiju i uroke.

Budite turisti u Rijeci

Želite li pravi turistički doživljaj u Rijeci, imate sreće, jer povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča koji se obilježava 21. veljače, Udruga turističkih vodiča Kvarnera (UTVK) organizira besplatan tematski razgled Rijeke. Zanimljivo upoznavanje s tajnama grada na Rječini održat će se u subotu, 26. veljače. Predviđeno trajanje obilaska je 90 minuta, a okupljanje je u subotu u 10 sati na Mostu hrvatskih branitelja. Iz epidemioloških razloga broj sudionika je ograničen te su obavezne najave zainteresiranih na e-mail adresu [email protected]


Pročitajte više: Ne znate gdje na zimovanje? Izaberite Gacku dolinu, nećete požaliti


“Riječko oko” pruža pogled kakav nikad niste vidjeli

Ako još niste, ovaj vikend je zadnja prilika da Rijeku i Kvarner pogledate iz jedinstvene perspektive “Riječkog oka”, panoramskog kotača koji je nastao po uzoru na poznati “London eye”, koji se nalazi na Trgu 111. brigade Hrvatske vojske. Visok 22 metra, kao atrakcija mjeseca veljače pruža posebnu priliku za iskusiti Rijeku na sasvim novi način. Za vožnju koja traje od 3 do 5 minuta odrasli će trebati odvojiti 45 kuna, dok će za djecu do 12 godina cijena vožnje iznositi 35 kuna, a najmlađi do 5 godina mogu se voziti besplatno.

Prošetajte muzejima potpuno besplatno

Turistička zajednica grada Rijeke svima koji odsjedaju u gradu barem dvije noći u razdoblju od 8.11.2021 do 31.3.2022. poklanja besplatni “Winter pass”, koji daje posjetiteljima priliku da potpuno besplatno posjete gradske atrakcije uvrštene u Riječku turističku karticu. Ovo je odlična prilika da obiđete gradske muzeje i osnažite svoju opću kulturu ili se možda okupate na bazenu Kantrida.

Foto: Dolores Frančišković

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Što rast cijena goriva znači za građane?

Cijena goriva u zadnjih nekoliko mjeseci draštično se povećala, a za sobom povlači poskupljenja drugih proizvoda. Povećani troškovi života mnogim su...
- Advertisment -