Ne znate gdje na zimovanje? Izaberite Gacku dolinu, nećete požaliti

Situacija u svijetu ne dopušta neka daleka blagdanska putovanja preko granice. Međutim, možda će baš ova situacija potaknuti one željne kvalitetnog odmora da istraže našu prekrasnu Hrvatsku. Jedno od mjesta gdje se mogu napuniti baterije daleko od buke i užurbanog načina života je bajkovita Gacka.

Bili zaljubljenici u prirodu, adrenalinske sportove, dobru hranu pripremljenu prema tradicionalnim recepturama, pješačenje, planinarenje ili pak klizanje, Gacka je ove godine pravi izbor za vas. Ličko – senjsku županiju, u čijem se središtu nalazi ova prekrasna dolina, krase nacionalni parkovi i parkovi prirode – od najstarijeg nacionalnog parka Plitvičkih jezera do čudesnog Velebita.

Plitvička jezera

Plitvička jezera, najstariji i najveći nacionalni park u Hrvatskoj, pružaju savršen odmor za sve zaljubljenike u prirodu, mir, tišinu i svježi zrak koji djeluje iscjeljujuće. Nacionalnim parkom proglašena su davne 1949., a trideset godina kasnije uvrštena su na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Na Plitvicama se može istražiti bogata flora i fauna, brojne šume, travnjaci, šetnice te podzemne stijene.

Upravo zbog netaknute prirode Plitvička jezera imaju iznimno bogatu biološku raznolikost u smislu faune. Zanimljivo je da životinjska raznolikost na Plitvicama nikada nije u potpunosti istražena. Dugo godina ovaj je nacionalni park bio glavni mamac posjetitelja da zavire u ovaj dio kontinentalne Hrvatske. Međutim, sve je više atrakcija u okolici i mjesta koja očaravaju prekrasnom prirodom tako da su Plitvice samo jedna od njih.


Pročitajte više: Ne znate gdje bi proveli vikend? Zašto ne uživati u kulturi i drugačijoj ponudi prekrasne Like?


Otočac

Savršeni blagdanski odmor možete potražiti u Otočcu, nekoć gradu na vodi, poput „male Venecije“, danas živopisnom mjestu koje tek treba istražiti. U ovom gradu, starom preko 6000 godina, će i zaljubljenici u kulturnu baštinu i povijest također pronaći nešto za sebe, poput muzejskih postava, prekrasnih parkova i zanimljivih priča u kojima su glavni junaci Japodi, Frankopani ili slavne žene burne otočke prošlosti. Otočac je ime dobio po smještaju na prirodnom otoku usred rijeke Gacke u prošlosti. U vrijeme formiranja srednjovjekovne Hrvatske, posebno se isticala Gacka – jedna od najstarijih hrvatskih pokrajina. Gacka je i treća najduža podzemna rijeka na svijetu! Specifična je po izrazitoj čistoći, a svi poznavatelji ribolova i dobre riječne hrane znaju da je gacka pastrva jedna od najvećih i najkvalitetnijih na svijetu. Mlinice na samom izvoru ove rijeke u Sincu, vraćaju posjetitelje u prošlost dočaravajući kako se nekada živjelo na vodi.

Dolina rijeke Gacke odličan je izbor za obiteljski odmor – šetnju s djecom, ljubimcima, biciklizam i uživanje u prekrasnoj prirodi. Blagdani 2021. posebni su u ovome kraju jer se po prvi put održava advent u Gackoj u gradskom parku.

Novost je i klizalište na kojemu će se posjetitelji moći zabavljati tijekom zimskih praznika. Nova ponuda na starom mjestu

Otočac osim zaljubljenika u prirodu, dobar odmor i super hranu, privlači i ljubitelje dobrih knjiga. Kultni cafe bar Paradiso, koji  u Otočcu postoji već dvadesetak godina, prije koju godinu presvučen je u novo ruho – postao je book cafe bar.

odmor u gackoj dolini 3
Izvor: Cafe bar Paradiso

Kroz Paradiso je prošlo mnogo zanimljivih autora, afirmiranih književnika, glazbenika i influensera. Ovaj kompleks je ponudu u Otočcu podigao na višu razinu – osim apartmana koji privlače turiste svojom gostoljubivošću, pokraj njih se nalazi i ova potpuno drugačija kavana dobrih vibracija u koju ćete se sigurno zaljubiti i iznova vraćati. U apartmanima Paradiso trude se da se svaki gost osjeća kao kod kuće i da upozna kulturnu baštinu toga kraja. Da se vrati svojoj kući oduševljen, pun dojmova i novih saznanja o zanimljivostima i legendama Otočca i Gacke.


Pročitajte više: Nova sportska destinacija u srcu Dalmacije – Falkensteiner Resort Punta Skala!


Sjeverni Velebit

Velebit je najduža i po nadmorskoj visini četvrta najveća planina u Hrvatskoj u podnožju koje teku rijeke Gacka i Lika. Zbog svojih prirodnih vrijednosti i očuvanja biološke raznolikosti, baš poput Plitvica, 1978. smješten je na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Velebit najviše privlači svojim speleološkim objektima – pećinama i jamama koje posjetitelji vole istraživati ali i brojnim planinarskim stazama poput nadaleko poznate Premužićeve staze.

Zanimljivo je da je Velebit mjesto najekstremnijih vremenskih uvjeta jer se ondje nalazi granica između mediteranske i kontinentalne klime. Velebit je savršen izbor za one koji vole svoj odmor provesti baveći se raznim adrenalinskim aktivnostima, poput planinarenja, hikinga ili biciklizma.

Na ovoj planini smjestila se i Kuća Velebita – mjesto gdje priroda stanuje, svetište Majke Božje od  Krasna, brojni OPG-ovi koji mame svojom ponudom ukusnog sira, rakija, pekmeza i ljekovitog bilja. Ako želite upoznati najpoznatijeg stanovnika Velebitskih šuma, mrkog medvjeda u prirodnom okruženju, na putu za Krasno obavezno svratite u Kuterevo. Jedan od najpoznatijih volonterskih centara Lijepe naše i Utočište za mlade medvjede pružiti će srdačnu dobrodošlicu svakom gostu i putniku.

Foto: Nacionalni park Plitvička jezera, Nacionalni Park Sjeverni Velebit, Grad Otočac Facebook, Cafe bar Paradiso

Tekst pripremljen u suradnji s Tamarom Jurković

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

školski ruksaci

Ovi školski ruksaci i pernice će oduševiti vaše školarce!

Uskoro kreće nova školska godina. Slijedi nabavka novih školskih potrepština, a među najbitnijima su školski ruksaci i pernice. Činjenica je da...
- Advertisment -