Treba li vaš webshop kartično plaćanje?

Ako se spremate na pokretanje online trgovine, važno pitanje o kojem morate voditi računa su načini plaćanja.

Kartično plaćanje podrazumijeva i određene troškove u smislu provizije banci prihvatitelju. Vaš webshop također treba prilagoditi procesuiranju kartičnih transakcija, odnosno povezati sa payment gateway sustavom, što također košta. Raiffeisen banka je jedina banka u Hrvatskoj koja trgovcima nudi e-ToMiTreba uslugu, odnosno procesuiranje kartičnih transakcija.

Isplati li se kartično plaćanje u webshopu?

Mastercardovo istraživanje MasterIndex pokazalo je da je kartično plaćanje u online trgovini u porastu. Na internetu kupuje čak 84% korisnika kartica, a 34% ih to čini više puta mjesečno. Postotak korisnika kartica u listopadu 2016. iznosio je 81%, što ukazuje na jasan rast popularnosti kupnje online među Hrvatima.

Najaktivniji online shopperi su ispitanici s visokim stupnjem obrazovanje i pripadaju dobnoj skupini od 30 do 39 godina. Kad je riječ o korisnicima kreditnih kartica ili onih s odgodom plaćanja, među njima je tek 10% onih koji nikad ili gotovo nikad ne kupuju putem interneta. U listopadu 2016. godine takvih je bilo 15%.

plaćanje karticom

Najčešće se kupuju odjeća, obuća i modni dodaci (67%), potrošačka elektronika (48%), predmeti za kućanstvo (32%), kozmetika i parfemi (28%) te ulaznice za kulturna događanja (26%). Visoko na popisu su i usluge turističkih agencija, igračke i oprema za bebe, knjige i glazba te softver i zrakoplovne karte.

Odjeća i obuća te kozmetika i parfemi najpopularniji su među ženama, najmlađim ispitanicima te ispitanicima iz Dalmacije. Potrošačka elektronika je najatraktivnija muškim ispitanicima s visokim primanjima iz Like, Korduna i Banovine, a predmeti za kućanstvo onima s mjesečnim primanjima iznad 12.000 kuna iz Sjeverne Hrvatske i Istre.

Zanimanje za ulaznice za kulturna događanja najviše pokazuju ispitanici više razine obrazovanja, iz dobne skupine od 40 do 49 godina te s primanjima iznad 5.500 kuna. Knjige i glazba te usluge turističkih agencija najpopularnije su kod ispitanika višeg socioekonomskog statusa, a igračke i oprema za bebe ispitanicima iz dobne skupine od 30 do 39 godina.

Bez kartičnog plaćanja gubite 30-40% klijenata

Marcel Majsen, predsjednik udruge eCommerce kaže da 70% članova njihove udruge omogućuje plaćanje karticama u svojim webshopovima te obavezno preporuča kartično plaćanje ako prodajete robu iznad 300 kuna.

“Minimalni mjesečni trošak za Payment Gateway je stvarno zanemariv (oko 200 kn), a činjenica je da Hrvati preferiraju plaćati karticom skuplju robu i naravno, na što više rata je moguće.”

Što se tiče sigurnosti kaže da je kupovina na internetu sigurnija nego plaćanje ručka u restoranu.

“Zašto? Zato što nikome ne bi smjeli davati svoju karticu ako ista posjeduje CVC (ili CVV) sigurnosni kod. S druge strane, kod plaćanja na internetu osigurana vam je maksimalna zaštita podataka s tehničke strane.”

plaćanje karticom

Ivan Rebrović iz Monri platforme za procesuiranje plaćanja kaže da postoje razna istraživanja o udjelu kartičnog plaćanja u hrvatskim webshopovima koja daju udio od 20 do 50 posto. On smatra da taj udio iznosi negdje od 30 do 35 posto, ovisno i djelatnosti webshopa. Uvođenje kartičnog plaćanja preporuča od samog početka poslovanja.

“Ako ga nemate, u startu ste u opasnosti izgubiti 30-40% klijenata. Naravno da mogu platiti pouzećem ili virmanom, ali zašto riskirati? Svake godine se vidi očigledan porast korištenja debitnih kartica. To su zapravo kartice tekućih, žiro ili općenito transakcijskih računa. Sve te kupnje proizvoda ili usluga malih iznosa zapravo plaćate direktno sa svog tekućeg računa, kao da koristite e/m-bankarstvo. A o kupnji skupljih proizvoda i korištenja beskamatnog obročnog plaćanja da ni ne govorimo.”

Dodatni protokol za sigurnost

Sigurnost plaćanja na internetu posebice je podigao 3D-Secure protokol koji je implementiran prije dosta godina.

plaćanje karticom

“Taj protokol zahtijeva dodatnu identifikaciju korisnika kartice i to jednokratnom lozinkom koju generira neki token (hardverski ili softverski na mobitelu), SMS kod ili slično. Naravno, uvijek postoje stranice koje su potpuno nezaštićene i koje mogu zloupotrijebiti vaše podatke, ali i to se može riješiti prijavom banci koja je izdala karticu. Postoje razni mehanizmi kako se danas kontrolira upotreba kartice, a velike banke imaju sustave koji prate korištenje kartice. One znaju reagirati na način da vas kontaktiraju nakon obavljene kupnje s upitom da li ste stvarno vi koristili karticu. Ako niste, one mogu zaustaviti isplatu transakcije. Moguća je čak i privremena (ili trajna) blokada kartice ukoliko sumnjaju na zloupotrebu, a korisniku se izdaje nova kartica. Postoji jako veliki broj parametara koji se stalno kontroliraju”, zaključuje Rebrović.

Što kažu naše članice?

Jele Ribičić, vlasnica dvije ljekarne i online trgovine Prima farmacia kaže da kartično plaćanje u njenim ljekarnama čini 20% prometa, a u webshopu je to nešto malo manje.

Kata Barišić vlasnica je jednog od prvih webshopova u Hrvatskoj, Pokloni me, te je kartično plaćanje uvela odmah na početku poslovanja.

“Nekako mi je to bilo logično tako da to nisam dovodila uopće u pitanje. Danas nakon 7 godina plaćanje pouzećem i dalje vodi sa 70% prodaje, ali smatram da su kartice must za ozbiljnu online trgovinu.”

Foto: Unsplash, Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

retinol

Retinol – ovaj sastojak sve je veći hit u njezi kože

Retinol je sastojak o kojemu se već godinama priča. Sve više proizvoda na policama sadrži retinol, a svaki novi nestane s...
- Advertisment -