Kasna trudnoća sprječava gubitak pamćenja kasnije u životu

Trudnoća nakon 33. godine starosti može značiti da ćete živjeti dulje, pokazalo je istraživanje Thomasa Perlsa, profesora na medicinskom fakultetu u Bostonu.

Zadnje dijete nakon 33. godine vam udvostručuje šansu da živite do 95. ili duže, od žena koje su zadnje dijete rodile do 30. godine života.

Kako trudnoća nakon 35. godine utječe na mentalno zdravlje

A čini se kako kasna trudnoća donosi još jednu prednost – omogućava i bolje pamćenje u poznijim godinama. Pokazalo je to istraživanje objavljeno u Journal of the America Geriatrics Society .

U ovo je istraživanje bilo uključeno 830 žena koje su  prošle menopauzu. Testirali su im  moć pamćenja, kognitivne i funkcionalne vještine, ispitali kada su dobile prvu menstruaciju, kada su prvi put ostale trudne, koliko su trudnoća imale, a rezultati su pokazali kako žene koje su rodile svoje posljednje dijete nakon 35. godine imale su puno bolje pamćenje kasnije u životu.

Kasnije rađanje tako utječe na bolji rad mozga, ali i sprječava odumiranje stanica, zbog čega žene imaju puno bolju memoriju i bogatiji vokabular.

Istraživanje je jednako tako pokazalo i kako žene koje su dobile menstruaciju prije 13. godine, danas su bolje u zaključivanju i povezivanju stvari. S druge strane, prema ovom istraživanju, mlade mame koje su rodile svoje prvo dijete u dobi između 15. i 24. godine, među ispitanicama imale su najlošije kognitivne funkcije, zdravlje, ali i memoriju, i to već s 40 godina.

No, premda se znanost posljednjih godina okrenula istraživanju prednosti kasnijih trudnoća, to ne znači da morate odgađati trudnoću. Kasna trudnoća može imati i negativne posljedice i za majku i bebu, a osim toga, plodnost kod žena s godinama opada.

Ovaj trend kasnijih trudnoća nakon 35. godine života javlja se više kod viskoobrazovanih žena koje imaju veću kupovnu moć i zdraviji životni stil.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više