Katharine Hepburn: Glumica koja se protivila nametnutim standardima te tako pomicala granice za žene!

Ako je ikada postojala snažna, neovisna žena koja je predstavljala hollywoodsku scenu, to je bila Katharine Hepburn. Njezin život obilježen je nizom uloga i one su uvijek imale karakter, od komičnih do dramatičnih likova koji su bili duhoviti, vrlo često neovisni i nikada, baš nikada dosadni. Za razliku od ostalih glumica tog vremena koje su obasjavale seksepilom i ženstvenošću, Katharine Hepburn su opisivali kao grubu i muškobanjastu, a bila je posebno poznata po svojem stavu i sklonosti nošenju hlača kad god je to bilo moguće, prije nego što je to bilo moderno i prihvatljivo za žene.

Bez obzira na to, malo je reći da su ju kamere i publika obožavali. Američki filmski institut proglasio ju je najvećom ženskom zvijezdom klasičnog Hollywooda, a to dokazuju i brojne nagrade, Oscari, snimljeni filmovi i odigrane predstave koje su obilježile njezin prije točno 18 godina završen život.

Život nasuprot ženskog glamura i bolna tragedija iz djetinjstva

“Obične žene znaju više o muškarcima nego lijepe žene.”

Već na početku svojeg života ošišala je kosu i ponašala se kao dječak, jer kako kaže njezin mlađi brat Bob, nije se vidjela kao djevojčica. Svojem ‘alter egu’ dala je i ime Jimmy, i on je do kraja živio u njoj kroz igranje golfa i predanost nošenju hlača u vrijeme kada je ostatak hollywoodskih žena bio viđen samo u haljinama i suknjama.

“Sređivanje je dosada. U određenoj dobi, uređuješ se da bi privukao/la suprotan spol i u određenoj dobi to sam i ja činila. Ali ja sam prerasla te godine.”

Tragedija koja ju je snašla u dobi od 13 godina ostavila je velik trag na njoj za cijeli život. Svojeg starijeg brata Toma kojeg je smatrala idolom i s kojim je imala poseban odnos, pronašla je nakon što je na tavanu počinio samoubojstvo. Taj je dan ostavio velike posljedice na nju. Kad se vratila u školu za djevojčice koju je tada pohađala, postala je frustrirana svim drskim pitanjima vezanih uz bratovu smrt koja je svakodnevno dobivala od znatiželjnih djevojčica iz razreda. Osjećala se kao da živi u drugačijem svijetu od njih jer je bila prisiljena tako naglo odrasti te je napustila školu. Postala je depresivna, udaljila se od vršnjaka, braće i sestara, a rođendan svog brata Toma godinama kasnije slavila je kao svoj.

“Želim biti neovisna, odvojiti se od ostalih i nikada se više toliko ne vezati za drugu osobu, da više nikada ne bi osjetila bol koju sam osjetila kada se moj brat objesio.”


Pročitajte više: Sharon Stone, žena koja se ne boji starenja slavi 63. rođendan!


I s neuspjesima Katharine Hepburn osvojila 4 Oscara

Karijera Katharine Hepburn trajala je više od pola stoljeća, a temeljila se na ličnosti koja je imala mnoge vrijednosti – energija, odlučnost, gracioznost, neovisnost i mnoge druge. Nakon što su producenti zamijetili njezin talent, dobila je četiri Oscara za najbolju glumicu u filmovima “Lav zimi”, “Pogodi tko dolazi na večeru”, “Na zlatnom ribnjaku” i “Jutarnja slava”.

“Ako trebate da vam netko pruži ruku, jednu možete pronaći na kraju svoje.”

U jednoj fazi života i ona je imala svoje neuspjehe, glumila je u filmovima gdje njezin talent nije bio iskorišten ili ona nije iskoristila sve svoje mogućnosti. Nikada se nije slagala s tradicionalnim imidžom zvijezda i uvijek je bila svoja, a pozornica i mali ekran bili su njezin drugi dom.

“Ako poštujete sva pravila, propustit ćete svu zabavu!”

Drugačiji pogled na svoju osobnost i uloge podijelila je u svojoj autobiografiji, koju je objavila nakon što se povukla sa scene. Tamo je naglasila vrlo važan utjecaj svoje intelektualne obitelji i kontinuiranu bliskost sa svojim braćom i sestrama te njihovom djecom.

“Ne možete samo biti talentirani. Morate biti užasno pametni, energični i nemilosrdni. Morate postati potrebni ljudima radeći puno i kvalitetno, i svojem projektu morate dati puno više od vaše kože i kostiju. Nemojte se samo pojaviti. Preobratite svoj posao, sebe i sve ljude oko vas. Budite potrebni. Budite zanimljivi. Budite ono što nitko drugi ne može biti, i to dosljedno.”


Pročitajte više: Marilyn Monroe i Ella Fitzgerald: Predivna priča o ženskoj solidarnosti i podršci


Ogromna ljubav, a javna tajna

Katharine je kroz tri desetljeća svojeg života bila u ljubavnoj vezi s ekranskim velikanom Spencer Tracyjem. Njihova veza bila je javna tajna – Tracy je bio oženjen za drugu ženu,.

“Ljubav nije ono ŠTO STE očekivali dobiti – osim onoga što ste očekivali dati, a to je sve.”

Prvi su se put upoznali na snimanju komedije/drame Žena godine (1942), glumeći dvojicu novinara koji se zaljube i pokušavaju izbalansirati osobni život s predanošću karijeri. Tracy je imao 41 godinu, Hepburn 34 godine, i odmah nakon upoznavanja rekla je da ga smatra neodoljivim.


Pročitajte više: 6 Savjeta o uspjehu kojima nas je naučila Rihanna


“Jednostavno smo se voljeli. I to je to.”

Njihova kemija na ekranu bila je neprocjenjiva, u svojim dijalozima govorili su mnogo više nego što su bilo koje linije dijaloga mogle predstavljati. Zbog takve lakoće pred kamerama, njihovi obožavatelji često su pretpostavljali da su Hepburn i Tracy jednostavno glumili sebe, a kao tandem, imamo priliku vidjeti ih u 9 filmova, uključujući “Pogodi tko dolazi na večeru”, “Čuvar plamena”, “Adamovo rebro” i mnoge druge.

“Ako uvijek radite ono što vas zanima, barem je jedna osoba zadovoljna.”

Izvođač Gene Kelly jednom se prisjetio kako su se Hepburn i Tracy okupljali za vrijeme ručka u studiju, gdje bi se “samo našli i sjeli na klupu na placu. Držali bi se za ruke i razgovarali – i svi su ih ostavili same u njihovom malom privatnom svijetu. “

“Ako želite žrtvovati divljenje mnogih muškaraca zbog kritike jednog, samo naprijed, UDAJTE se.”

Katharine je ostala u vezi s oženjenim čovjekom gotovo cijeli život, a razdvojila ih je njegova smrt od srčanog udara 1967. godine. Svoju vezu vješto su skrivali, Tracy se nikada nije rastao od svoje supruge, navodno iz vjerskih razloga, a Katharine ga svejedno nikada nije ostavila.

“U čemu bi bila poanta? Mislim, voljela sam ga. Da sam ga ostavila, oboje bi bili nesretni.

FOTO: Canva, Pixabay/Arttower

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

elegantna haljina

Elegantna haljina može se nositi na više od jednog načina –...

Anh Sundstrom modna je blogerica iz Tiburona, SAD. Na svojem blogu 9to5 chic dijeli prekrasne i jednostavne modne kombinacije, te nam...
- Advertisment -