Kineski horoskop i Lunarna nova godina – tko je Nian i kakva će biti godina zeca?

Kineska nova godina ove se godine obilježava 22. siječnja. U pitanju  je 15 dana dugo slavlje tradicionalno u Kini i kineskim zajednicama. Ne obilježava se svake godine u isto vrijeme, već između 21. siječnja i 20. veljače (prema zapadnjačkom kalendaru), a festival traje do sljedećeg punog mjeseca. Upravo zbog praćenja mjesečevih mijena naziva se i Lunarna nova godina.

Kineska nova godina

Kineska nova godina započela je legendom, piše Britannica. Prije tisuća godina je čudovište Nian napadalo sela početkom svake godine. No, to se čudovište bojalo buke, jakog svjetla i crvene boje. Seljani su to primijetili, te su ga upravo time i tjerali. Njima je to bio početak nove godine, novog mira. I zato se danas Kineska nova godina obilježava uz veliki vatromet, u crvenoj odjeći i uz crvene dekoracije. Mlade osobe daruje se novcem u crvenim omotnicama.

Kinezi ovo vrijeme koriste i kako bi se družili s obiteljima uz obilje hrane, a mnoge zajednice odaju počast preminulim članovima obitelji. Još jedna zanimljiva tradicija je čišćenje doma kako bi se otjerala loša sreća.

Vjerojatno najpoznatiji običaj vezan uz Kinesku novu godinu svakako je Festival lampiona. Tad se u hramovima pale lampioni koji se noće tijekom noćne parade. Vrlo je poznat i ples zmaja tijekom slavlja. Zmaj je inače simbol dobre sreće u Kini.


Pročitajte više: Što ste po horoskopu? – Kako je i zašto astrologija ušla u naše živote


Kineski horoskop i godina zeca

Za razliku od nama dobro poznatog horoskopa, u kojemu se svaki mjesec mijenja vladajući horoskopski znak, kineski horoskop mijenja ga jednom godišnje, najčešće s početkom Lunarne nove godine. U nedjelju kreće godina zeca koja će trajati sve do 9. veljače 2024. Kineski horoskop okuplja 12 životinja – štakor, bivol, tigar, zec, zmaj, zmija, konj, koza, majmun, pijetao, pas i svinja.

Kao i u zapadnjačkom, i u kineskom horoskopu znak određuje osobnost i kompatibilnost s drugim osobama, ovisno o njihovom znaku. Osim toga, određeni su i sretni brojevi, boje, cvijeće i smjerovi, te nesretni brojevi, boje i smjerovi.

Tako su osobe rođene u godini zeca samozatajne, elegantne, drage i odgovorne, piše China Highlights. Njihovi su sretni brojevi 3, 4 i 6, a boje crvena, ružičasta, ljubičasta i plava. Cvijeće koje im donosi sreću su ljiljan i jasmin, a smjerovi istok, jug i sjeverozapad.

Nesreću im pak donose brojevi 1, 7 i 8, tamnosmeđa, tamnožuta i bijela boja, kao i sjever, zapad i jugozapad.

Najbolje se slažu s osobama rođenima u godini koze, psa i svinje.

Ako vas zanima koji ste znak prema kineskom horoskopu, možete ga lako izračunati ovdje.


Pročitajte više: Ana Juričević živi kineski san! Hangzhou je postao grad u kojem radi, živi i vodi zajednicu žena koje svoju karijeru grade izvan svoje domovine!


Ove godine nosite crveno

Ako ste rođeni u godini zeca, kineski horoskop za ovu godinu savjetuje vam da budete oprezni i izbjegavate velike životne promjene poput stupanja u brak ili otvaranja tvrtke. Kako biste smanjili lošu sreću, nosite crvene čarape i donje rublje. Budite optimistični – nakon lošeg razdoblja, uvijek slijedi ono dobro.

Daleko od toga da zečevi ove godine trebaju biti pasivni. Ova je godina posebno dobra za rođenje djeteta! Zbog povezanosti zeca s božicom Chang’e, zečevima je zajamčen ugodan i dobar život. Zečevi su stoga vrlo pametni i znaju se obraniti.

A što je s karijerom? Zečevi su poznati kao veliki intelektualci i ljubitelji knjiga i stoga su često karijerno uspješni. Talentirani su za kuhanje, šivanje, slikanje i kaligrafiju, a najbolje se karijere za njih kriju u području uzgoja, obrazovanja, zdravstva, kulture, prava i politike.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

studenti bez radnog iskustva

Zaposliti studente bez radnog iskustva? Da!

Na mladima svijet ostaje. Ali mladi su bahati, ništa ne znaju, lijeni su i nemaju iskustva. No, mladi su budućnost. Pa...
- Advertisment -