Ana Juričević živi kineski san! Hangzhou je postao grad u kojem radi, živi i vodi zajednicu žena koje svoju karijeru grade izvan svoje domovine!

Iako danas mnoge mlade osobe odlaze u strane zemlje, zbog obrazovanja ili zbog posla, moramo priznati da ne čujemo često da se netko preselio u Kinu. Ana je nakon fakulteta prihvatila ponudu direktora, spakirala kofere i otišla u Hangzhou gdje živi i radi sa svojim partnerom. Kaže da je to bila njezina najbolja životna odluka.

Od malog dalmatinskog sela do kineskog grada od 12 milijuna stanovnika

Na pitanje kako se preseliti tako daleko od kuće, odgovor djelomično leži u onoj izreci koju smo čuli nebrojeno puta, da se velike stvari skrivaju izvan zone komfora. I to nam je u razgovoru potvrdila i Ana: „Negdje pred kraj fakulteta dobila sam ponudu za posao i otvorila se prilika preseljenja iz Zagreba u Rijeku. Nakon pet godina studentskog života, prisutan je bio strah od nepoznatog. Glavno pitanje je bilo kako se sa završenim fakultetom novinarstva i odnosa s javnošću snaći u poslovnom svijetu, proizvodnji, prodaji i nabavi? Duboko sam vjerovala i dalje vjerujem u hrabrost i odvažnost. Posebice kada si mlada, trebala bi prihvaćati prilike kojih te je pomalo strah i ne odustajati koliko god ponekad bilo teško. Uspjeh ne dolazi preko noći, a i ako dođe kratkoročnog je roka. Ispuše se i brže nego li se napuhao.“

Anu je ta hrabrost i odvažnost, te povjerenje direktora, dovelo do toga da danas živi u zemlji o kojoj nikada nije niti razmišljala. Kao i svima najviše joj se po glavi motao Zapad; London, New York, LA. „Nakon tri i pol godine u Rijeci, u sklopu iste tvrtke, mom partneru i meni otvorila se prilika nastavka karijere u dalekoj Kini. Bez ikakvog odugovlačenja prihvatili smo ponudu. Bolju odluku nismo mogli donijeti. Iskustvo od samo par godina provedenih u Kini vrijedi mnogo. Posramljeno priznajem, uspjela sam previdjeti Kinu. Nisam mogla niti naslutiti da za izgradnju karijere i stjecanje ogromnog iskustva ima mjesta i na dalekom istoku. Bilo mi je jasno da je Kina ekonomski div na čiju je infuziju prikačen cijeli svijet, prije svega jer tvrtka u kojoj smo zaposleni usko surađuje s Kinom već dva desetljeća.“ ističe Ana.


Pročitajte više: Tražite posao na LinkedInu? Ovih 6 trikova moglo bi vam povećati šanse!


Od kulturološkog šoka do prihvaćanja različitosti

To je bio njezin prvi let izvan Europe, a putujući prvi put sama nije znala gdje i kako presjeda i hoće li ju tko dočekati u Šangaju. Danas, s osmijehom od uha do uha i leptirićima u trbuhu retrospektivno gleda na pojedine situacije i odluke koje su je dovele do toga da živi u gradu od preko 12 milijuna stanovnika: „Po dolasku u Kinu pa čak i sada nakon gotovo tri godine života ovdje, postoji kulturološki šok i razlika s domaćim stanovništvom u svakodnevici, navikama, prioritetima. Međutim, uvijek postoje najmanje dva kuta gledanja na svaki moment pa i na ovaj – ili ti smeta ili ćeš prihvatiti i naučiti živjeti različito. Ono što mene jako raduje je bezbroj mogućnosti koje pruža Hangzhou, grad u kojem živim. Količina sadržaja, aktivnosti, ponuda hrane, ljepota krajolika, jednostavnost javnog prijevoza i sve ostalo, postalo je tako lako dio moje svakodnevice. Naravno, potrebno je neko vrijeme da se čovjek navikne na totalno drugačiji stil vožnje, stalne gužve, drugačiju hranu i ostale različitosti, ali neke stvari koje su ti u početku bile čudne jer su drugačije, s vremenom više ni ne primjećuješ.“

U prepričavanju svog iskustva Ana također ističe da je Šangaj grad 23. stoljeća te da će za neke stvari, koje su u Kini potpuno normalne, biti potrebno sigurno dulje vrijeme prije nego li ih ostatak svijeta krene kopirati i implementirati, s naglaskom na digitalnoj i tehnološkoj razvijenosti. Svakodnevica je tamo toliko pojednostavljena upravo zbog tehnološki i tehnologijski razvijene sredine. Smatra kako je posljednjih nekoliko desetljeća, Kina itekako zaslužila svoje mjesto na međunarodnoj sceni te se pozicionirala kao jedna od svjetskih predvodnica tehnoloških inovacija. Kao politički stabilna i sigurna zemlja koja stalno ulaže u razvitak i potiče poduzetništvo, Kina ima odlične predispozicije da se poslovne inovacije plasiraju i napreduju više i brže nego bilo gdje drugdje u svijetu. Upravo radi otvorenosti i široke palete mogućnosti ogroman je broj stranih tvrtki koje uspješno posluju na kineskom tržištu, a taj se broj povećava svake godine.


Pročitajte više: Bogata medijska karijera Marcele Rukavine – od dominacije tiska, preko uzleta online medija, do digitalne transformacije prema plaćenom premium sadržaju!


Tvrtka koja već 20 godina uspješno surađuje na kineskom tržištu

„Više od dvadeset godina, od kada naša tvrtka Textum surađuje s Kinom, uvijek smo imali svoje suradnike na azijskom kontinentu, međutim 2018. godine napravili smo korak naprijed i otvorili sestrinsku tvrtku – Textum (textile) Shanghai Co. Ltd. Nekoliko godina kasnije, gledamo stabilnu tvrtku koja unatoč izazovnim vremenima korača prema naprijed i raste iz godine u godinu. Posljednjih desetljeća sve je više i poslovnih mogućnosti koje se pružaju ženama u Kini. Primjerice, više je državnih sredstava koje daju podršku lokalnim ženama ostvariti visokoškolsko i fakultetsko obrazovanje. Godine 2016. žene su činile 63,3% radne snage u Kini, u usporedbi sa samo 7,5% u 1949. godini.“, istaknula je te nam ispričala kako je došlo do toga da je dio ženske zajednice znakovitog imena Girl Gone International Hangzhou, koja okuplja djevojke i žene koje su u jednom trenutku odlučile spakirati kofere i napustiti svoje zone komfora.

„Kroz svoj poslovni i privatni život okružena sam zaista brojnim ženama koje su svoje matične zemlje zamijenile kineskom adresom. Već godinu dana zajedno sa svojom kolegicom Australkom, Lydijom McKenzie, vodim GGI Hangzhou. To je globalna i lokalna zajednica vođena volonterima s misijom povezivanja, predstavljanja i osnaživanja žena koje žive i putuju u inozemstvo. Girl Gone International se kao ideja rodila prije 11 godina, a danas svoje zajednice ima u više od 260 gradova u 70 zemalja svijeta. U Hangzhou brojimo oko 460 žena iz raznih zemalja koje se bave različitim zanimanjima, od profesora engleskog jezika, menadžerica, osnivačica vlastitih tvrtki, umjetnica, sportašica, domaćica, studentica, itd. Svakog mjeseca organiziramo po nekoliko evenata koji nam pored sveg ostalog pružaju prostor za nova poznanstva te priliku razgovarati o temama koje dijelimo živeći daleko od svojih prijatelja i obitelji. Naša zajednica raste svakim danom i ponosni smo što imamo dužnost i odgovornost pružiti sigurnu platformu za sve naše članice.“, objašnjava nam Ana.

Za kraj nam je ispričala kako je najveće bogatstvo koje je stekla zasigurno upoznavanje različitih ljudi, učenje o njihovim kulturama i osluškivanje priča od kojih je svaka različita, ali i svaka ima jednu zajedničku komponentu – u jednom trenutku svi su ti pojedinci poželjeli iskusiti život u jednoj od najvećih ekonomija svijeta. Također, život u kulturi u potpunosti različitoj od vlastite, na jedinstven način otvara srce i um, obogaćuje kao osobu i donosi uspomene koje će sa sobom nositi cijeli život.

Foto: Pexels, Ana Juričević

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -