Knjige o održivosti – 5 knjiga koje će vam pomoći da živite zelenije

Jeste li primijetili kako svi vole, a nitko ne voli trendove? Svi ih na ovaj ili onaj način prihvate, ali kao da se boje priznati da ih vole. Hejtanje trendova postalo je trendi. I dok im se često suprotstavljamo, neke trendove stvarno treba prigrliti, a jedan od njih je održivost.

Živjeti održivo još uvijek je ‘misterij’, naizgled je teško životne navike promijeniti i prilagoditi ih ‘višem cilju’ koji nam ostaje donekle nevidljiv. No održivost je dugoročni projekt na kojem trebamo raditi svi zajedno i zato donosimo pet knjiga o održivosti koje ne samo da mogu pomoći da lakše shvatimo sve benefite koje održivi način života nosi već će dati savjete kako da u praksi primijenimo ovaj naizgled apstraktan pojam.

Igra, priroda i održivi razvoj

Inspirativna Ana Panajotović na našoj je konferenciji “Žene u održivosti” istaknula je da je održivi život stvar edukacije. U njezino vrijeme ovaj pojam nije bio u svakodnevnoj uporabi, nije mu se pridavalo pažnje. Baš zato ‘starije’ generacije nemaju visoku razinu svijesti o održivom razvoju. S druge strane, napomenula je, djeca i mladi danas znatno više slušaju o ovom pojmu i zato im je lakše usvojiti ga. Ne kaže se bez veze da se trn oštri od malena.

No, slušaju li dovoljno o održivosti ili je ovaj pojam i dalje marginaliziran? Primarni motiv nastanka knjige “Igra, priroda i održivi razvoj” je činjenica da u hrvatskom znanstvenom prostoru nedostaju istraživanja i spoznaje usmjerene na područje odgoja i obrazovanja za održivi razvoj s primarnim naglaskom na rani i predškolski i osnovnoškolski uzrast djece.

Tome pridonosi i činjenica da je odgoj i obrazovanje djece rane dobi bio poprilično marginaliziran u području odgoja i obrazovanja za održivi razvoj u Hrvatskoj. Iako se održivi razvoj deklarativno nalazio u nacionalnim dokumentima, njegova implementacija bila je „slaba“, „nedostatna“ i često marginalizirana.

Ova knjiga igru stavlja u kontekst suvremenih spoznaja o dobrobiti igre, pri čemu se na igru gleda kao na ključnu pretpostavku procesa razvoja osjetljivosti djece za okoliš i održivi razvoj. Igra predstavlja značajan čimbenik u poticanju značajnije povezanosti s prirodom u okolišima u kojima djeca žive, odrastaju, razvijaju se i uče.


Pročitajte više: Jesmo li napokon postali svjesni važnosti održivosti u privatnom i poslovnom životu


Sustainable Home: Practical projects, tips and advice for maintaining a more eco-friendly household

Christine Liu je blogerica i youtuberica koja objavljuje na kanalu Simply by Christine. Christine nije ‘samouka’ već se obrazovala upravo u smjeru industrijskog pakiranja i tehnologije pakiranja pa ju je iskustvo u održivosti ambalaže nagnalo da podijeli svoje znanje.

Ova knjiga zapravo je jednostavan vodič, a ona pokazuje 18 detaljnih projekata za smanjenje ugljičnog otiska i otpada. Praktični savjeti vežu se i za kuhinju, dnevnu sobu, spavaću sobu i kupaonicu.

Pokazuje, primjerice, kako izraditi vlastitu pastu za zube, kako smanjiti potrošnju plastike, kako uzgojiti vlastito ljekovito bilje, ali i kako dati novi život starim komadima namještaja. Ova će knjiga voditi svakoga tko se nada da će nešto promijeniti, ali možda ne zna odakle početi.


Pročitajte više: 11 govornica na Konferenciji za žene u održivosti poslalo snažnu poruku: bez žena nema održivosti


101 ways to go zero waste

Autorica ove knjige je Kathryn Kellogg, osnivačica bloga Going zero waste koji se zalaže za život sa što manje otpada. U ovoj knjizi je sve ključne savjete s bloga ‘stavila na hrpu’ i dala 101 savjet kako smanjiti otpad u raznim područjima života.

Iako je odvajanje otpada u Zagrebu, za neke prisilno, postalo obveza, benefiti iza toga su mnogostruki. Ako je odvajanje otpada za vas do sada bio jedini način na koji pridonosite održivosti, ova knjiga je idealna za vas. Jer, osim što se temelji na jednostavnim i zanimljivim “uradi sam” principima, ujedno vas inspirira, motivira, ali i poručuje da je normalno da ne možete odmah započeti s potpuno zero waste životom.

Dovoljni su i mali koraci. Zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača.

Život na našem planetu: Moje svjedočanstvo i vizija budućnosti

“A Life on Our Planet: My Witness Statement and a Vision for the Future” knjiga je pionira održivosti Davida Attenborougha. U ovoj knjizi o održivosti, David Attenborough, koji je poznat po svojim zadivljujućim dokumentarcima o prirodi koji potiču na razmišljanje, razmišlja o tome kako smo dopustili zagađivanje našeg planeta i podsjeća čitatelja na mnoge interakcije čovjeka i okoliša.

Čak i nakon što je iz prve ruke svjedočio uništenju divljine i izumiranju mnogih vrsta, autor je pozitivan u pogledu budućnosti i budi nadu da ćemo uspjeti preokrenuti klimatske promjene i negativne utjecaje koje imamo na okoliš.


Pročitajte više: Schneider Electric kreće u ekološke promjene, je li razlog to što žene vode 50% cjelokupnog svjetskog poslovanja


There Is No Planet B: A Handbook for the Make or Break Years

Ne postoji planet B, poručuje Mike Berners-Lee. Čini se da se popis problema nastavlja u nedogled: glad u svijetu, klimatske promjene, bioraznolikost, pesticidi, plastika… S čim se prvo pozabaviti? Koje su posljedice naših postupaka? A što je najhitnije? Moramo li svi postati vegetarijanci? Kako tehnologija može biti pod našom kontrolom? Je li stanovništvo jedini faktor? I što, zaboga, bilo tko od nas može doprinijeti s obzirom na svjetski opseg poteškoća s kojima se trenutno suočavamo?

Srećom, Mike Berners-Lee izračunao je i zacrtao strategiju koja je izvediva i zabavna. Na pristupačan i zanimljiv način u knjizi koja je prepuna zapanjujućih informacija i uvida autor donosi svoje viđenje problema održivosti.

Po prvi put na jednom je mjestu predstavljen cjelovit pregled aktualnih društvenih, političkih i ekonomskih problema, uz praćenje uzroka – problema s našim načinom života i razmišljanja. U konačnici, ova će vas knjiga zaprepastiti i iznenaditi. Osim toga, otkrit ćete izvedive i inspirativne prijedloge za ono što možete učiniti kako biste podržali napredak čovječanstva na našem, jedinom, planetu.

Foto: Canva / UFRI / Amazon

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dokumentarci Netflix

Ovih 5 dokumentaraca režirale su žene, a govore o važnim temama

Progovoriti u dokumentarnom filmu o osjetljivim temama poput seksualnog zlostavljanja, ubojstva ili prostitucije jako je nezahvalno - treba steći povjerenje aktera...
- Advertisment -