Schneider Electric kreće u ekološke promjene, je li razlog to što žene vode 50% cjelokupnog svjetskog poslovanja?

2020. godina se približava kraju te će u povijest ući kao godina koja je potaknula trajne promjene u svim porama društva. Promijenila je poslovanje i poslovne modele mnogih industrija, ubrzala digitalizaciju i digitalnu transformaciju, promišljanja o načinu rada i suradnje, ali i zaštitu naše planete Zemlje. Mjere zaključavanja (eng. lockdown) i rad na daljinu pomogli su smanjiti emisije ugljičnog dioksida (CO2) te poboljšati kvalitetu zraka u najneočišćenijim dijelovima svijeta.

Schneider Electric kreira promjene koje su nužne za svijet

Kako su podaci satelita Copernicus Sentinel-5P pokazali, smanjeno korištenje gradskog, međugradskog i međudržavnog prijevoza i zaustavljen rad glavnih industrija rezultirali su znatnim smanjenjem CO2 nad Rimom, Madridom i Parizom, prvim gradovima u Europi koji su primijenili stroge karantenske mjere. Čišći i kvalitetniji zrak, čišća voda, oporavljanje ozonskog omotača, manje buke samo su neki od benefita koji podižu kvalitetu življenja i otpornost prema izazovima poput Covid-19, no smanjenje s jedne strane dovelo je do povećanja s druge kroz povećane količine otpada, povećane količine medicinskog otpada, korištenje online kupovine i slično.

No, zabrinjavajuća je činjenica kako je za postizanje znatnog pada nužna dugoročna strukturna promjena u gospodarstvima najvećih onečišćivača, jer se već krajem svibnja pokretanjem proizvodnje u tvornicama razina onečišćenja vratila na razinu prije pojave Covid-19 te postoji velik pritisak na industrijsku proizvodnju.


Pročitajte više: Ines Čule ljubav prema coaching i mentorstvu spojila sa svijetom financija


Je li žensko vodstvo ‘krivac’ što Schneider Electric provodi promjene?

Kako to vide naše članice i koja je uloga žena na putu prema održivoj budućnosti otkrivaju nam Ines Čule i Željka Bučec, kojima je u Schneider Electric-u, predvodniku u digitalnoj transformaciji u upravljanju energijom i automatizaciji održivost u fokusu poslovanja.

“Odličan je osjećaj kada znaš da radiš s uzvišenim ciljem koji će budućim naraštajima omogućiti određenu kvalitetu življenja koju su imali i naši preci. Pariški je sporazum predvidio da potpisnice Sporazuma do 2050. budu klimatski neutralne, no Schneider Electric je vrlo odlučan u tim nastojanjima te smo prije dva mjeseca najavili kako ćemo u našem opskrbnom lancu taj rok skratiti za 10 godina, dakle do 2040. “ izjavila je Ines Čule odgovorna za energetski segment poslovanja.

“Uzbuđenje se osjeća i na svim razinama kompanije, jer osvajanjem prestižne Gartner nagrade za najbolji održivi opskrbni lanac u industriji, znamo da smo na pravom putu i da ćemo potaknuti ne samo dobavljače, već i klijente na dodatna promišljanja o ubrzanju procesa prilagodbe na putu ka pozitivnom ugljičnom otisku nudeći im ujedno i povećanje učinkovitosti u poslovanju. Potrebno je samo osvijestiti kako će se potrošnja električne energije narednih 20 godina udvostručiti, a danas iz obnovljivih izvora koristimo svega 6% energije. Zastrašujuće, zar ne? Zamislite samo kako bi nam svijet mogao izgledati ukoliko ćemo ignorirati tu činjenicu. Mislim da o tome trebamo puno više pričati, jer svaki poduzetnik/ica ima budućnost u svojim rukama i svaka odluka koja se donese danas ima dalekosežne posljedice”, nastavlja Ines.


Pročitajte više: Nakon što se susrela s otkazom u trudnoći Željka Bučec iskoristila novu priliku za razvoj karijere i strastveno poticanje ženskog poduzetništva


“Promjene su sveprisutne, kako u kontekstu održivosti, tako i u svakodnevnom radu i suradnji” otkriva voditeljica financija, Željka Bučec, “čitam puno o organizacijskim promjenama prouzrokovane pandemijom, ali kao tvrtka u kojoj je rad od kuće uobičajena praksa i prije Covid-19 nismo ih osjetili u mjeri kao neki od mojih prijatelja/ica i poznanik/ica. Ponekad imam osjećaj kako je to i vezano uz strukturu na vodećim pozicijama kompanije. Naime, kod nas je u Upravi diljem svijeta 42% žena koje vode 50% cjelokupnog poslovanja. Poticanje i življenje raznolikosti nam daje puno više prostora za kreativnost i fleksibilnost koji su prijeko potrebni u godini poput ove, ali i na putu prema održivoj budućnosti.”


Pročitajte više: Kako je žensko vodstvo spasilo marku Gap usred koronakrize?


Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

retinol

Retinol – ovaj sastojak sve je veći hit u njezi kože

Retinol je sastojak o kojemu se već godinama priča. Sve više proizvoda na policama sadrži retinol, a svaki novi nestane s...
- Advertisment -