Sanja Varlaj: Knjige koje morate pročitati

Kako pronaći knjigu za čitanje kada ne znate što čitati? Pitali smo jednu od naših najcjenjenijih edukatorica i savjetnica Sanju Varlaj, da nam preporuči neke svoje favorite. Njezin odgovor prenosimo u cjelosti.

How to Win Friends & Influence People, Dale Carnegie

“Glavno što ćete dobiti iz ove knjige je spoznaja da ne možete pogriješiti ako u komunikaciju kenete pozitivno i sa smiješkom. Drugo što ćete naučiti je da morate postati dobar slušatelj – da zaista naučite slušati i čujete što sugovornik govori. Ovo možda zvuči banalno ali je jedna od najčešćih prepreka u komunikaciji kod velikog broja ljudi.

U svojoj glavi najčešće razmišljamo o onome što mi želimo reći dok sugovornik govori, umjesto da se potpuno usredotočimo na sadržaj onoga što on govori. S nekim sam klijentima vježbala samo “aktivno slušanje” i to je bio jedini trening koji im je trebao iako toga nisu bili svjesni.

Povezano: Sanja Varlaj nakon vodećih pozicija u međunarodnim kompanijama odlučila se na novi korak – vlastiti biznis

Treće što vam ova knjiga donosi je poziv da naučimo komunicirati na način da se sugovornik osjeća ugodno i “važno”, čak i kad trebamo reći nešto za njega negativno, dati mu kritiku ili odbiti prijedlog. Dakle, ovdje se radi o tome kako naučiti asertivno komunicirati.

Asertivna je komunikacija jedan od najkorisnijih treninga kada govorim o komunikaciji i važno je osvijestiti razlike u komunikacijskim stilovima i naučiti biti asertivan. To je jedan od treninga koji podižu samopouzdanje i učinkovitost u životu i poslu.”

knjige sanja varlaj

Love’em or lose’em, Beverly Kaye i Sharon Jordan – Evans

“Ovo je knjiga koju imam preko 20 godina i koju sam kupila u Americi. Autorice su žene i što je još inspirativnije, dvije prijateljice i kolegice. Namijenjena je svim poslovnim ženama koje su “šefovi” i menadžeri, koje zapošljavaju ljude i imaju svoj tim.

Povezano: 5 knjiga moćnih žena koje biste trebali pročitati

Pisana je vrlo zanimljivo, jednostavno i nudi konkretne savjete, a svako poglavlje počinje jednom riječju u abecedi. Mene su posebno oduševila poglavlja Ask, Dignity, Mentor, Passion i Values!”

Još neke knjige koje bih preporučila

“Svim bi poduzetnicima i onima koji konstantno traže načine da razviju svoje poslovanje i sebe, preporučila Poduzetnikovu knjigu akcija Rhetta Powersa te Čudotvorno jutro za poduzetnike Hala Elroda i Camerona Herolda. U lijepom mi je sjećanju ostala i originalna verzija autobiografije Stevea Jobsa koja govori o važnosti vizije i zašto od nje nikada ne treba odustati.”

Sviđa vam se ovaj tekst? Ostavite komentar na dnu stranice, zapratite nas na Facebooku, Instagramu ili se prijavite na naš tjedni newsletter.

Foto: Privatna arhiva

Autor: Sanja Varlaj

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Biocrystal

Hrvatska inovacija Biocrystal osvojila prestižnu nagradu na jednom od najznačajnijih sajmova...

BC TECH kompanija dobitnik je godišnje nagrade “20 PLUS 20” za svoj proizvod Biocrystal®, a koju dodjeljuje jedan od najznačajnijih sajmova...
- Advertisment -