Sanja Varlaj: Knjige koje morate pročitati

Kako pronaći knjigu za čitanje kada ne znate što čitati? Pitali smo jednu od naših najcjenjenijih edukatorica i savjetnica Sanju Varlaj, da nam preporuči neke svoje favorite. Njezin odgovor prenosimo u cjelosti.

How to Win Friends & Influence People, Dale Carnegie

“Glavno što ćete dobiti iz ove knjige je spoznaja da ne možete pogriješiti ako u komunikaciju kenete pozitivno i sa smiješkom. Drugo što ćete naučiti je da morate postati dobar slušatelj – da zaista naučite slušati i čujete što sugovornik govori. Ovo možda zvuči banalno ali je jedna od najčešćih prepreka u komunikaciji kod velikog broja ljudi.

U svojoj glavi najčešće razmišljamo o onome što mi želimo reći dok sugovornik govori, umjesto da se potpuno usredotočimo na sadržaj onoga što on govori. S nekim sam klijentima vježbala samo “aktivno slušanje” i to je bio jedini trening koji im je trebao iako toga nisu bili svjesni.

Povezano: Sanja Varlaj nakon vodećih pozicija u međunarodnim kompanijama odlučila se na novi korak – vlastiti biznis

Treće što vam ova knjiga donosi je poziv da naučimo komunicirati na način da se sugovornik osjeća ugodno i “važno”, čak i kad trebamo reći nešto za njega negativno, dati mu kritiku ili odbiti prijedlog. Dakle, ovdje se radi o tome kako naučiti asertivno komunicirati.

Asertivna je komunikacija jedan od najkorisnijih treninga kada govorim o komunikaciji i važno je osvijestiti razlike u komunikacijskim stilovima i naučiti biti asertivan. To je jedan od treninga koji podižu samopouzdanje i učinkovitost u životu i poslu.”

knjige sanja varlaj

Love’em or lose’em, Beverly Kaye i Sharon Jordan – Evans

“Ovo je knjiga koju imam preko 20 godina i koju sam kupila u Americi. Autorice su žene i što je još inspirativnije, dvije prijateljice i kolegice. Namijenjena je svim poslovnim ženama koje su “šefovi” i menadžeri, koje zapošljavaju ljude i imaju svoj tim.

Povezano: 5 knjiga moćnih žena koje biste trebali pročitati

Pisana je vrlo zanimljivo, jednostavno i nudi konkretne savjete, a svako poglavlje počinje jednom riječju u abecedi. Mene su posebno oduševila poglavlja Ask, Dignity, Mentor, Passion i Values!”

Još neke knjige koje bih preporučila

“Svim bi poduzetnicima i onima koji konstantno traže načine da razviju svoje poslovanje i sebe, preporučila Poduzetnikovu knjigu akcija Rhetta Powersa te Čudotvorno jutro za poduzetnike Hala Elroda i Camerona Herolda. U lijepom mi je sjećanju ostala i originalna verzija autobiografije Stevea Jobsa koja govori o važnosti vizije i zašto od nje nikada ne treba odustati.”

Sviđa vam se ovaj tekst? Ostavite komentar na dnu stranice, zapratite nas na Facebooku, Instagramu ili se prijavite na naš tjedni newsletter.

Foto: Privatna arhiva

Autor: Sanja Varlaj

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vjerni zaposlenici

Vjerni zaposlenici su najvrjedniji resurs tvrtke: Evo kako ćete poboljšati produktivnost...

Mnoge tvrtke zanemaruju svoj najvrjedniji resurs, a to su neminovno vjerni zaposlenici. Čitav sustav kao da je zapao u petlju koja...
- Advertisment -