Koliko plaće ste se spremni odreći za više fleksibilnosti ili iskustva?

San svakog zaposlenika, osobito roditelja  je mogućnost fleksibilnog radnog vremena. Mnoge se žene smatraju uspješnima ako imaju dobru ravnotežu privatnog i poslovnog života. I dok su nekada velika plaća i pozicija bili glavni faktori uspjeha, danas većina ljudi teži fleksibilnosti.

Fleksibilnost i iskustvo ili veća plaća?

To je i jedan od razloga rasta poduzetništva posljednjih godina, prvenstveno ženskog. Žene ne žele raditi manje, nego kad im odgovara. Iako na kraju zapravo ispadne da više rade, takav rad im predstavlja veće zadovoljstvo.  Osim toga, žene smatraju da im fleksibilno radno vrijeme povećava šanse za napredovanje.

„U poduzetništvu mogu kreirati ono što osjećam u sebi i što sam odgovorna sama za sebe. U svim poslovima koje sam radila za druge došla bih do jedne granice gdje bih dala sebe maksimalno i nije postojala mogućnost daljnjeg napredovanja, a ovdje je nebo granica“, rekla je poduzetnica Yasmina Buweden.

S time se slaže i marketing managerica Marica Jakopović koja smatra kako nije sve u plaći. “Novac u konačnici ne bi smio biti jedan od glavnih razloga zbog koji bi trebalo mijenjati radno mjesto. U poslu zapravo treba pronaći najbolju ravnotežu između onoga što vi poslu morate dati i onoga što ćete dobiti zauzvrat.”.

Startupovi postaju sve interesantniji za stjecanje iskustva koje je teško steći u korporaciji, tako da su sve atraktivniji mladim ljudima koji će zauzvrat prihvatiti posao s manje sigurnosti i za manje novaca.

Koliko ste spremni platiti kontrolu nad svojim vremenom

Iako se naizgled čini kako radno mjesto u korporaciji znači jedan posao, relativno dobru plaću, dobro posložen raspored bez ikakvih prekovremenih sati i rada vikendom, mnogi su se uvjerili da to baš nije tako i sve više otvoreno pričaju o tome.

Tako je i odvjetnik Zach Abramowitz suosnivač i CEO u ReplyAll rekao da je napustio korporaciju premda je imao siguran posao i dobru plaću, kako bi pokrenuo vlastiti biznis i imao potpunu kontrolu nad svojim vremenom. Sada može ići u teretanu kad poželi, spavati koliko mu je potrebno ili uzeti godišnji kada želi. Ali ono najvažnije, može provoditi vrijeme sa svojom obitelji što vrijedi više od novaca.

Konkretno, izračunao je da si može dopustiti 100 000 dolara manja primanja kako bi imao mogućnost kontrole nad svojim vremenom. Za svako prisustvovanje djetetovoj nogometnoj utakmici, on “daje” novac i s tim se slaže. Sve dok mu je plaća pristojna i može voditi tvrtku (najmanje 60 000 dolara), vrijedno je toga.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više