Dosta je dvostrukih standarda – komplimenti su za svakoga

Muškarci se često žale kako ne primaju dovoljno komplimenata ili barem ne onoliko koliko ih primaju žene. Pokreću se rasprave po različitim forumima u kojma se nedostatak muškog samopouzdanja i loše komunikacijske sposobnosti pripisuje tomu što im se ne dijele komplimenti vezano uz izgled, bilo od žena, bilo od drugih muškaraca.

Komplimenti su flert?

Žene, s druge strane, rado jedna drugoj hvale fizički izgled i bez problema će komentirati kako je je neka treća žena lijepa. Općenito, doima se kao da su žene međusobno bliskije od muškaraca, barem fizički – rado će plesati jedna s drugom, poljubiti jedna drugu u obraz ili se prisno zagrliti. Kod muškaraca najbliže tomu jest lagani zagrljaj uz tapšanje po leđima, a komplimente često dijele u obliku šale.

Napominjem kako ovo ne temeljim na empiričkim podacima, već anegdotalnima. U pitanju su situacije koje vidim oko sebe i o kojima redovito slušam. Naravno da sam se zapitala o čemu je riječ.

Ono što je odmah jasno jest da žene i muškarci ne dijele komplimente međusobno zato što se komplimenti često mijenjaju za – flert. I sama priznajem da nisam sklona dijeliti komplimente muškarcima ako nisam sigurna da ga neće zamijeniti za flertanje, a znam da mnoge žene razmišljaju na isti način.

Je li tako moguće da će muškarci komplimente drugih muškaraca također protumačiti kao flert iako živimo u heteronormativnom društvu? Realno, popularizacija izraza ‘no homo’ kojeg muškarci vole izgovarati nakon što drugom muškarcu kažu nešto lijepo sugerira da je to slučaj. Iako šaljiv, taj izraz kao cilj ima raščistiti kako osoba koja daje kompliment nema homoseksualne primisli ili namjere.

Istovremeno, žene ne koriste ‘no homo.’ Sama ta činjenica govori nam mnogo o načinu na koji društvo tretira muškarce i žene homoseksualnog opredijeljenja. Ženska se homoseksualnost tretira kao nešto erotično, a muška ne. Štoviše, zamijeniti heteroseksualnog muškarca za homoseksualca smatra se uvredom.


Pročitajte više: Podignite samopouzdanje slijedeći ove korake!


Primjećivanje ljepote žena je društveni standard

Bez obzira na seksualno opredijeljenje, žene su puno izloženije objektivizaciji u medijskom prostoru. Proizvodi se prodaju korištenjem ženskih tijela – dezodoransi, restorani, parfemi… Pravila nema.

Žensko tijelo je marketinški alat, a njegova je golotinja normalizirana. Žena je predstavljena kao lijepo tijelo, a kako život imitira umjetnost ili, u ovom slučaju, loš marketing, ne iznenađuje kako smo normalizirali primjećivanje ljepote žena. Uostalom, i karakterizira nas se kao ‘ljepši spol.’ Bez brige, ne pokušavam reći kako je primijetiti nečiju ljepotu loše. Objektivizirati je loše.

Muškarci u medijima nisu seksualizirani koliko žene, a kad njihova tijela koristimo kao ženska, to izaziva negativne reakcije. Primjer filma Ghostbusters iz 2016. koji je obrnuo muške i ženske uloge koje standardno viđamo u filmovima to je jako dobro pokazao. Kevin, lijep i glup asistent istjerivačica duhova, od strane muške publike masovno je okarakteriziran kao uvredljiv.

Daleko od toga da je objektivizacija muškaraca rješenje. Štoviše, to je nešto čega bi trebala biti pošteđen svatko bez obzira na spol. No to je druga tema.


Pročitajte više: Zašto je ženama teško miješati posao i prijateljstvo?


Promjene se događaju polako, ali sigurno

Rado bih da mogu reći da imam rješenje za ovakvu situaciju, no to nije slučaj. Ne zato što su promjene nemoguće, nego zato što je ipak riječ o promjenama na makro razini koje se ne događaju unutar par mjeseci. One se događaju generacijski, a seksizam je prisutan puno predugo da bi se lako riješilo.

Na promjenu dinamike među spolovima čemo, stoga, trebati pričekati, a dok smo tu, na nama je da poduzimamo male korake.

Srećom, u tom smislu primjećujem pozitivan trend. Momci se otvoreno žale što ne mogu iskreno izraziti svoje osjećaje i biti prisniji sa svojim prijateljima. Djevojke su uzdizanje drugih djevojaka podigle na novu razinu, osuđujući objektivizaciju i slaveći prirodnu ljepotu kakva god da ona jest.

Vidim novu generaciju mladih ljudi koji žele biti bolji i vjerujem kako je to početak kraja dvostrukog standarda kada je riječ o komplimentima – malim riječima koje svima uljepšavaju dan. Riječima kojima uzdižemo jedni druge i koje nas povezuju.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kvote za upravne odbore

Europski parlament službeno uveo kvote za upravne odbore u tvrtke

Prema novoj odluci Europskog parlamenta, veće tvrtke u Europskoj uniji morat će povećati prisutnost mane zastupljenog spola, u ovom slučaju žena,...
- Advertisment -