Ena Pavelić pokrenula brend konjičke opreme kao srednjoškolka

Ena Pavelić tek je zagazila u dvadesete, a već je poduzetnica s višegodišnjim iskustvom. Zvuči napredno, a tako i je. Ova mlada poduzetnica bila je još tinejdžerica kad je razvila svoju poslovnu ideju. Tako je nastao Enibo, prvi i jedinstveni brend konjičke opreme na hrvatskom tržištu, ali i šire.

„Bila sam još dijete, od 14-15 godina, sjećam se da sam ušla u dnevni boravak i rekla mami i tati: imam ideju!“, prisjeća se Ena, danas studentica koja balansira između posla, studiranja i hobija – jahanja.

Prvu podsedlicu napravila ‘na prijevaru’

Ambiciozna Vinkovčanka na ideju da proizvodi konjičku opremu došla je nedugo nakon što je počela trenirati jahanje. Vrlo brzo shvatila je da postoji “prazan prostor” na tržištu i odlučila je popuniti ga. Njezine podsedlice, od eko materijala, ručno rađene i 100 posto proizvedene u Hrvatskoj prvi su i glavni proizvod brenda.

Takvih proizvoda nema ovdje, nema ih u Sloveniji, ni u Mađarskoj, a nema ni u Srbiji“, kaže entuzijastična mlada poduzetnica. Objašnjava da se proizvod takve kvalitete morao čekati i po dva tjedna pa čak i duže dok bi došao „izvana“.

Prvu je podsedlicu, prisjeća se, napravila „na prijevaru“.

konjička oprema

„Prošli su mjeseci i mjeseci dok nismo našli jedan manji obrt koji se bavio kožnom galanterijom. Došla sam i rekla: evo ja imam ideju, želite li mi to napraviti i čovjek me pogledao kao da mi poručuje: ‘nema šanse da ja to radim’“, prisjeća se.

No bila je uporna.

„Praktički sam ga natjerala da napravi barem jednu, kao samo za mene. To je bilo malo lukavo, ali morala sam to tako napraviti jer u suprotnom danas ne bismo imali ništa“.


Pročitajte više: Najbolji podcasti za poslovni i privatni uspjeh!


Obrt nije bio njezin jer je bila maloljetna

I podsedlica je ispala predivno, a obrtnik koji je jedva pristao izraditi tu jednu – danas joj radi sve!

Sve se to odvijalo dok je Ena bila srednjoškolka. Niti obrt nije mogla otvoriti na svoje ime jer je bila maloljetna pa je sve bilo na ocu. Roditelji su joj također poduzetnici, a bez njihove podrške ne bi bila tu gdje je.

„Obitelj mi je pomogla i u tome tko sam, kakva sam osoba zapravo danas i kakva sam bila tad. Da nisam nekako bila zrelija u glavi sumnjam da bi se to dogodilo“, iskrena je.

Zna da bi svakako zaplivala poduzetničkim vodama kad-tad, ali samo podršci roditelja može zahvaliti što je krenula još kao tinejdžerka i što sada u svojim ranim dvadesetima ima iza sebe perspektivan brend.


Pročitajte više: Je li moguće ostvariti uspjeh svjetskih razmjera izvan Zagreba?


‘A što si ona umišlja’

No iako priča zvuči idilično, uvijek postoje dvije strane medalje. Pa dok je Ena žonglirala s treninzima, školom, pokretanjem brenda, pronalaskom materijala i suradnika, dogovaranjem dostave s kurirskim službama i slično, susretala se sa zajedljivim komentarima vršnjaka. Srednja škola kao srednja škola, ništa čudno. No zanimljivo je da je imala veću podršku i razumijevanje profesora nego prijatelja.

„Pogotovo je to teško jer ste u maloj sredini…“, kaže Ena i dodaje: „mislim da sve dok niste uspjeli, svi će vas podržavati i bit ‘možeš ti to, ja sam uz tebe, bravo!’ a kad uspijete onda to baš više nije tako“.

konjička oprema

Na komentare poput „a što si ona umišlja“ već je oglušila.

“Naučila sam da klijenti postaju prijatelji, a ‘prijatelji’ se rasprše“, kaže.

Imala je svoju viziju, ideju i cilj i time se vodila. Nije dopustila da zajedljivi komentari pokvare ono što je započela.

„Cijeli život sam se, ajmo reći, izdvajala. Nisam gledala u jednu točku, nisam ciljala da radim negdje od 9 do 17 i da to bude moj dan”.


Pročitajte više: Jedinstveni spoj poslovne i samozaštitne edukacije i konja!


Balansirala školu i posao

I baš zato jer je znala da radi nešto što ju zanima i na što je ponosna, ništa joj nije predstavljalo problem. Znala je čitav dan provesti pješačeći po Vinkovcima – sa sastanka na sastanak pa opet u krug. Nije tad još imala vozačku pa su joj noge bile glavno ‘prijevozno’ sredstvo.

Kroz smijeh se prisjeća najzanimljivijeg trenutka. Bilo je to u pandemiji, tata je obolio od korone, a baš je u tom trenutku trebalo dogovoriti suradnju s GLS-om. I nije bilo druge – morala je sama.

„Sve s čovjekom dogovaram. Postignemo mi dogovor, usuglasimo cijenu, sprema se ugovor. I na kraju ugovora – moje ime. A ja ga ne mogu potpisati. Pa kako ću mu sad reći da sam maloljetna i da još zapravo nisam ni vlasnik firme!“.

A kad je navršila taj veliki 18. rođendan, firma je zvanično postala njezina. Ipak, i dalje nije direktorica jer je studentica. A na ZŠEM-u je, zahvaljujući svom brendu, dobila stipendiju. Bio joj je to još dodatan vjetar u leđa i dokaz da se trud isplatio.
Danas, kad studira u Zagrebu, malo joj je lakše. Zaposlila je jednu osobu koja se bavi pakiranjem, a dok je bila u Vinkovcima sve je to sama radila. Došla bi iz škole pa se uhvatila posla i brda pošiljki.

„Znalo bi se dogoditi da sutradan imam test, a ja knjigu još nisam niti taknula! Pa bih balansirala čitanje i pakiranje“, prisjeća se mlada Vinkovčanka.


Pročitajte više: Monika Šajatović Bračika se nakon svjetske karijere vratila u Žumberak gdje pokreće vlastiti biznis


Konjička oprema najtraženija na njemačkom tržištu

Najviše proizvoda prodaje u Hrvatskoj, a za petama joj je Srbija, ali i susjedna Slovenija. Plan za 2023. je da se još više proširi po europskom tržištu. Najviše sanja o njemačkom tržištu. To je, objašnjava, najveće tržište konjičke opreme.

„To mi je trenutačno najveći izazov s kojim se suočavam. Lako je kad imate monopol i kad ste jedini na tržištu, ali vani ima mnogo brendova. Ipak, vjerujem da se možemo istaknuti, ali će biti malo teže“, kaže. Stoga joj je trenutačni plan da dođe do veće inozemne trgovine koja ima svoj webshop pa zastupa Enibo na stranom tržištu.

Entuzijastična Ena objašnjava da nije sve med i mlijeko i da onaj tko kreće u poduzetništvo ne treba misliti da je samo njemu teško i da zato treba odustati. Dobri i loši dani, umor i stres dio su posla.

Zovu me nazad rijeke tri

„Nije nikad bajno, nije ni meni bajno. Dođem kući i nekad ‘umirem’ od umora, ali se resetiraš i nemaš izbora inače ćeš pokleknut, odustat ćeš i baciti sav taj trud koji si uložila i što ćeš onda“, kaže Ena.

Zato ju posebno raduje što će svoju priču moći podijeliti sa studentima u svojoj rodnoj Slavoniji. Baš na Dan žena gostuje na Ekonomskom fakultetu u Osijeku na panelu „Žene u poduzetništvu“.

„Baš se veselim, jedva čekam da sjednem i popričam malo sa drugim poduzetnicama i studentima. Moje stajalište je da ništa nije nemoguće, nezamislivo ili neostvarivo ako smo mi sami dovoljno uvjereni u ono što radimo, ako mi sami vjerujemo u svoje snove, drugi će nam se samo pridružiti”, zaključuje Ena koja svoj uspjeh rado voli i želi dijeliti s drugima.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

tražiteljice azila

Za žene je upravo donesena povijesna odluka Suda Europske unije

Sud EU-a ovog je tjedna donio presudu po kojoj se izbjeglički status može dodijeliti ženama tražiteljicama azila koje su usvojile temeljnu vrijednost...
- Advertisment -