Lidija Karaga: Kako biti kvalitetan konzultant?

Lidija Karaga, suosnivačica Poslovne inteligencije, sudjelovala je na online predavanju Women in Tech te je podijelila svoju konzultantsku priču u svijetu analitike. Kroz predavanje je ispričala što rade, kako i čime se vode u poslovanju te zašto postati konzultant.


Pročitajte više: Anita Cvetić Oreščanin i Lidija Karaga svojom tvrtkom Poslovna inteligencija osvajaju klijente diljem svijeta!


Poslovna inteligencija bavi se implementacijom raznolikih analitičkih rješenja, a na tržištu su već 19 godina, no njihov posao nije vezan za jednu IT platformu nego rade s vodećim svjetskim platformama iz domene analitike. Trenutno ima više od 140 zaposlenika.

U Poslovnoj inteligenciji žele pomoći klijentima u njihovom uspjehu tako da im isporuče vrhunska analitička rješenja uz pomoć kojih će donositi bolje poslovne odluke, kreirati nove poslovne modele i stvarati konkurentsku prednost.

Kada angažirati konzultanta?

  • Kada klijent ne zna točno što mu je potrebno da bi riješio neki problem kojeg ima – jer su oni stručnjaci u nekom drugu području.
  • Da znaju kako osmisliti, dizajnirati, implementirati i primjenjivati u svakodnevnom radu analitički sustav, vjerojatno ne bi zvali PI. No, Lidija ističe kako nekad ni zaposlenici Poslovne inteligencije znaju puno toga što klijent zna.
  • Na temelju takvih pretpostavki, izgrađuju dugoročne odnose s klijentima.

“Na početku svakog odnosa uspostavljamo povjerenje, a ono nastaje kad shvatimo što je klijentu potrebno i kad im odlučimo pomoći doći do rješenje.”

Kako konzultant stvara odnos povjerenja?

Kako bi se izgradio kvalitetan odnos potrebno je znati koji problem klijent želi riješiti, zašto mu je važan i što želi od toga. Povjerenje se uspostavlja komunikacijom koja mora biti jako usmjerena, potrebno je slušati više, a govoriti manje. No, u svemu ipak treba zadržati samopouzdanje jer i klijent i vi morate vjerovati u ono što govorite. “Tijekom stvaranja odnosa, klijenti će naglašavati po čemu su posebni – obratite pažnju na to jer im je to važno.”

Naravno, klijent će očekivati da znate odgovore na sva pitanja, no objasnite im da problem rješavate kao pojedinac nego kao kompanija. “Većina naših klijenata nas nije izabrala zbog tehnologije nego zbog povjerenja da ćemo naći rješenje.”

No, jednom uspostavljeno povjerenje treba kontinuirano njegovati.

Teške situacije su prilika za učenje!

Nikad nije sve idilično, s klijentima dolazi do ne razumijevanja, problema s rokovima, a bude i teških pojedinaca na strani klijenta. Isto tako, odnosi u timu ponekad znaju zapinjati. No, za svaku situaciju postoji rješenje:

  • Najlakše ćete ga naći ako krenete iz pozicije u kojoj se neka druga strana nalazi
  • I ovo je vještina koja se uči, a komunikacija je glavni alat

Osim toga kompetencije koje konzultant ima trebaju biti raznovrsne.

Zašto biti konzultant?


Pročitajte više: Konzalting kao put u poduzetništvo


Iako konzultantski posao nije jednostavan, može imati puno prednosti. Okruženje u kojem se radi je dinamično, nema istih projekata ni klijenata, kombiniraju se tehnička i poslovna znanja zbog prisutnosti u različitim industrijama te korištenjem različitih tehnologija. Isto tako, razvijaju ‘meke’ vještine, a kreativnost nema ograničenja.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

eko poljoprivreda

Eko poljoprivreda je novi smjer Nestlea, do 2025. koristit će proizvode...

Nestlé je povodom obilježavanja desete godišnjice od pokretanja NESCAFÉ plana najavio nove globalne obaveze koje se vežu uz brand kave NESCAFÉ,...
- Advertisment -