Vikend destinacija: Korčula – kako provesti tri dana u ‘malom Dubrovniku’

Korčula kao vikend destinacija? Zašto ne! Otkad je Pelješkog mosta, nije ni to ‘preko svijeta’. Šest i pol sati vožnje, koliko ima od Zagreba do Korčule, itekako se isplati – vjerujte nam na riječ. Ovaj prekrasni otok na južnom Jadranu ljepotom će vas osvojiti čim siđete s trajekta. Evo kako provesti vikend u Korčuli, što posjetiti i gdje se kupati. Ni zanimljive činjenice nismo preskočili!

korčula
Zvonik crkve sv. Nikole

Vikend u Korčuli – kako do otoka?

Kad smo spremile svoje kofere i rekle “idemo ovaj vikend na Korčulu”, prva reakcija ukućana bila je: pa kud tako daleko, a samo na tri dana? Tri dana sasvim su dovoljna za jedno kratko relaksirajuće putovanje u jedan potpuno novi svijet. Pravi bijeg od realnosti. A ako krenete ranije, oko 6 ujutro – izbjeći ćete gužve na cesti i stići ćete dovoljno rano da imate cijeli dan pred sobom.

Pelješki most zaista je učinio čuda za povezanost Korčule s kopnom, potvrđuju nam to i lokalci. Sada im je uvelike lakše, brže, jednostavnije, ali i jeftinije putovati što u Zagreb što u druge dijelove Hrvatske. Trajektna linija Orebić (Pelješac) – Dominče (Korčula) za tri osobe i automobil košta svega oko 26 eura, a za samo 15 minuta ste na otoku.

Da nema Pelješkog mosta, najjednostavnija opcija bio bi trajekt Split – Vela Luka. No plovidba traje čak oko tri sata, a i cijene su znatno ‘paprenije’. A ovako ste za čas ‘preko’. Trajekt je redovan svakih sat vremena, a u slučaju gužve ubace se i dodatne linije.


Pročitajte više: Lumblija – ako ljubav ide kroz želudac, zaljubit ćete se u korčulansko Blato


Kako provesti vikend na Korčuli?

Ako potrošite petak jutro na put, petak poslijepodne iskoristite za kupanje. U gradu ima mnoštvo malih plažica na koje ne stane mnogo ljudi, pa ako ih uhvatite, imat ćete osjećaj kao da ste na privatnoj plaži.

Ipak, kako nam pričaju lokalci, njima je najmilije kupati se na okolnim otocima. Svakako prednjači Badija. Predivan otok, okružen kristalno čistim morem na kojem stanuju već udomaćeni jeleni koje ćete bez problema moći nahraniti i fotografirati.

Večer iskoristite za istraživanje grada. Stari grad Korčula je predivno povijesno naselje koje krase utvrđeni zidovi i impresivna arhitektura. Uske kamene ulice u obliku riblje kosti vode do glavnih atrakcija, uključujući katedralu sv. Marka, gradski muzej i rodnu kuću Marca Pola.

korčula
Pogled na katedralu sv. Marka iz Gradskog muzeja Korčula

Iako nema čvrstih dokaza da je Marco Polo rođen na Korčuli, legenda je privukla mnoge turiste u ovu staru kuću. Kad ste već u centru, možete se popeti na vrh Katedrale sv. Marka i imati predivan pogled na Stari grad i more. Šetnja, vino, večera, more… duša će vam biti odmorna već prve večeri.

Drugi dan iskoristite za aktivan odmor. A gdje bolje aktivnosti od degustacije vina. Korčula je pravi otok vina. Postoje brojne turističke ture za degustaciju vina iz lokalnih vinarija, a to će vam popuniti dobar dio dana. Ako pak niste ljubitelji vina, možete se uputiti na radionicu lumblije ili žrnovskih makaruna. Učinite tako svoj odmor na Korčuli autentičan. Također, ako je moguće, prisustvujte izvedbi Moreske, tradicionalnog plesa s mačevima. Ovaj ples, koji prikazuje bitku za princezu, zaista je autentičan doživljaj.

Treći dan ujedno je i dan povratka, ali možete dobar dio dana iskoristiti za još malo istraživanja. Tek desetak minuta udaljena od samog centra Starog grada nalazi se prekrasna šumska šetnica. A na njoj – vidikovac s pogledom na čitavu staru jezgru. Nakon lagane šetnje kroz mirisnu šumu, posjetite Velu Luku, dom velikog glazbenika Olivera Dragojevića. Nemojte zaboraviti ponijeti natrag prave korčulanske suvenire – lavandu, maslinovo ulje, ili pak arancine i brištulane mindele.

Ranojutarnji pogled na Korčulu

Pročitajte više: Kako masovni turizam utječe na očuvanje znamenitosti


Zanimljive manje poznate činjenice o Korčuli

Korčulani slave pola Nove godine. Da, da, dobro ste čuli. Svake godine na kraju lipnja Korčulu ispuni smijeh, žamor i šarenilo. Maškarana povorka defilira kroz grad, na opću radost i lokalnog stanovništva, ali i turista.

Zanimljivih maski nije nedostajalo ni ove godine
U povorci se našao i pokoji četveronožni maskirani član

Korčula ima oblik riblje kosti. I imaju za to jako dobar razlog! Ako promatrate grad s visine, dignete dron ili kojem slučajem imate priliku letjet iznad grada, primijetit ćete zanimljivu strukturu ulica. Jedna centralna iz koje se proteže niz uskih malih ulica, baš kao riblja kost. To je poseban oblik obrambenog urbanizma jer ovaj raspored ulica omogućava slobodan protok zraka, ali i štiti od jakih vjetrova.

Korčula je prijateljica mačaka! Na ovom prekrasnom otoku mačke kraljuju. Nećete naići na psa lutalicu, ali mačke će biti na svakom koraku. Nenametljive, mirne, mazne i dobro uhranjene. Korčula je raj za mačkoljupce, a oni koji pak nisu obožavatelji ovih malih dlakavica, neće im smetati. Ne prilaze same, nisu napasne, a družit će se s vama ako vi to poželite.

korčula

Prošle je godine Korčula proglašena petim najljepšim otokom na svijetu. Tako su je rangirali čitatelji i urednici popularne travel stranice Big 7 Travel. U konkurenciji je sa Sejšelima, Borom Borom, Barbadosom, Maldivima i Havajima, a svima im je preotela prednost!

korčua

Foto: Petra Orešković, Women in Adria

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -