Nakon lokalnih izbora Korčula je pod većinskom vlašću žena!

Na korčulanskim lokalnim izborima su žene osvojile vlast u 3 od 5 jedinica lokalne samouprave pa se može reći da je otok Korčula sada u ženskim rukama. Katarina Gugić, Nika Silić Maroević i Marija Klisura, sve kandidatkinje SDP-a, upravljat će dobrim dijelom otoka sljedeće četiri godine.


Pročitajte još: One su veliko iznenađenje izbora: Tko su nove gradonačelnice na čelu četiri hrvatska grada?


Mlada načelnica osvojila je drugi mandat

Katarina Gugić uspjela je obraniti svoju poziciju kao načelnica Vele Luke, za koju se kandidirala i osvojila 2017. godine, kada joj je bilo tek 28 godina. Tako je utrla put drugim otočankama, s obzirom na to da je bila prva žena na upravljačkoj poziciji u povijesti otoka. Gruić je inače diplomirana ekonomistica, a prije nego što se kandidirala na izborima prije 4 godine obnašala je dužnost predsjednice Foruma mladih Vela Luka, predsjednice Socijalnog vijeća, tajnice OO SDP-a Vela Luka, i vijećnice u Općinskom vijeću.

“Ono što je meni bilo posebno bitno kroz sve ove zadnje četiri godine je da su mještani redovito uključeni u rad općine, da su upoznati što se događa u općini. Bitno je da su upoznati ne samo s onim što je lijepo, već i koji su problemi s kojima se susrećemo. To je nešto na čemu sam ove četiri godine posebno inzistirala”, kazala je Gugić za HRT.

Prva gradonačelnica u povijesti

Najveću je pobjedu odnijela Nika Silić Maroević, koja je osvojila vlast u najvećoj jedinici samouprave na otoku, a time je i grad Korčula dobio svoju prvu gradonačelnicu ikad. Jedna zanimljivost iz njenog životopisa je to što je nagrađivana enologinja, što joj je i struka s obzirom na to da je završila studij Vinarstva, voćarstva i vinogradarstva na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Prije nego što se odlučila kandidirati na izborima Maroević je 14 godina radila u pelješkoj vinariji Korta Katarina kao voditeljica proizvodnje.

korčula

“Spremna sam na odgovornost, ničega se ne bojim. Ne znam je li mi to mana ili vrlina. Ovo je pobjeda korčulanskih sela i korčulanskih žena”, rekla je Silić Maroević za Slobodnu Dalmaciju odmah nakon proglašenja pobjede u izbornoj noći.

Feminizam je važan u politici

U općini Lumbardi izbor mlade Marije Klisure označio je kraj dugogodišnje vladavine HDZ-a. Ova 30-godišnjakinja definitivno je bila najveće iznenađenje koje je Korčula doživjela na ovim lokalnim izborima, a pobjedu je odnijela već u prvom krugu.


Pročitajte još: Nema više komentiranja izgleda političarki?


“Moja osnovna motivacija je zaštita javnog prostora za buduće generacije. Još nemam djece, ali sjećam se koliko sam kao dijete uživala odrastajući u Lumbardi, u prekrasnoj prirodi i sigurnom okruženju. Baš je na mladima društvena odgovornost da shvatimo koliko politika djeluje na naš život i iznimno mi je drago da sam uspjela potaknuti ljude u Lumbardi da se uključe u bilo kakvu vrstu političkog djelovanja”, prokomentirala je Marija rekordnu izlaznost od gotovo 70 posto, u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju.

Za sebe ističe da je feministkinja jer to označava suštinsku borbu za pravdu te da je prepoznala potrebu za toplim, ljudskim pristupom u upravljanju. “Mislim da se to izgubilo s godinama, ne samo kod nas nego generalno u državi. Vidimo da se ljudi nekako ipak okreću nekim svojim malim zajednicama, da žele živjeti u suživotu jedni s drugima”, zaključila je u razgovoru za HRT.

Foto: Facebook, pixabay/JoelleLC,

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -