One su veliko iznenađenje izbora: Tko su nove gradonačelnice na čelu četiri hrvatska grada?

Da se malim koracima krećemo prema svjetlijoj budućnosti za žene pokazali su i ovi lokalni izbori na kojima su izabrane četiri nove gradonačelnice i dvije nove županice. Žene će tako od sada upravljati Čakovcem, Samoborom, Pazinom i Petrinjom, a na županijskoj razini Karlovačkom i Požeško-slavonskom županijom.

‘Grad u kojem će vladati imena projekata’

Uspjeh ovih žena još je veći utoliko što su u većini slučajeva s vlasti uspjele skinuti dobro ustoličene garniture velikih stranaka. U Čakovcu je Ljerka Cividini, kandidatkinja HNS-a, Nezavisne liste Matije Posavca, Demokrata, HSLS-a i HDSS-a, odnijela pobjedu nad SDP-ovim Stjepanom Kovačom koji je bio gotovo siguran u svoj treći mandat i tako označila kraj dugogodišnje vladavine SDP-a u tom gradu. Ujedno, njezina je pobjeda na čelnu funkciju grada ponovo dovela gradonačelnicu nakon 24 godine. Cividini je do sada obnašala dužnost ravnateljice Županijske uprave za ceste, a Kovaču se suprotstavila i na prošlim lokalnim izborima te unatoč porazu nije odustala od svojih ambicija.

Ljerka Cvidini

“Ne želim skupljati političke bodove, ne želim se baviti bukvalno politikom, želim biti gradonačelnica grada u kojem se njegovo ime neće poistovjećivati s mojim imenom ili mojim fotografijama, grada u kojem će vladati imena projekata, njihova realizacija i zadovoljstvo građana”, rekla je prilikom predstavljanja Ljerka Cividini a prenio portal Međimurskih novina.


Pročitajte više: Je li Annalena Baerbock nasljednica Angele Merkel?


Veliki preokret nove gradonačelnice

Još je jedno veliko iznenađenje Suzana Jašić koja je u ime stranke Možemo! preotela vlast IDS-u. Ta je stranka predstavljala utvrdu u Pazinu, a gradom je vladala sve od 1993. godine. Jašić je inače većinu svoje karijere posvetila borbi za transparentnost i slobodu govora i medija, aktivno sudjeluje u radu civilnog društva, sudjelovala je u osnivanju GONG-a a djelovala je i kao članica Programskog vijeća HRT-a. 2016. godine baca se u poduzetničke vode te postaje vlasnicom obrta za poslovno savjetovanje kroz koji radi na organizacijskom i programskom razvoju niza neprofitnih organizacija u Hrvatskoj i u regiji te provodi evaluacije EU projekata. Jašić se uz karijeru stigla proklamirati i kao jedna od najaktivnijih vijećnica u prethodnom sazivu Gradskog vijeća Pazina.

Suzana Jašić

“Ponajprije ću se posvetiti razvoju poticajnog okvira za razvoj gospodarstva, stambenoj politici kao prioritetu za mlade obitelji, uz daljnje dizanje kvalitete odgoja i obrazovanja, kako bi Pazin postao privlačniji za život i poslovanje i ostvario svoj zemljopisni, prometni, prirodni, kulturni i kreativni potencijal, trenutačno zanemaren i potisnut.

Namjeravamo se baciti i u izradu portfelja infrastrukturnih projekata, kao i projekata u kulturi, odgoju i obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj skrbi te ćemo znatno podići apsorpciju sredstava EU na području svakog mjesnog odbora. Uvest ću red u registar nekretnina u vlasništvu Grada i nekretnine staviti u funkciju stvaranja društvene vrijednosti”, obećala je Jašić u intervjuu za Jutarnji list uoči drugog kruga izbora.

Čekaju li Samoborce nove financijske prilike?

Izbor nove gradonačelnice Samobora, Petre Škrobot, kandidatkinje stranke Fokus, prekinuo je 12 godina vladavine HSS-a u Samoboru. 33-godišnja Škrobot jedna je od najmlađih gradonačelnica, a politikom se počela baviti u veljači ove godine kada je osnovala samoborski ogranak Fokusa. Po struci ekonomistica, ova mlada doktorica znanosti radila je u nabavi i prodaji privatne firme, a paralelno je radila na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu gdje se na kraju zaposlila kao asistentica na Katedri za trgovinu i međunarodno poslovanje. Već je najavila provedbu vrlo ambicioznih planova za Samobor koji uključuju opširne strukturne i organizacijske promjene, a od ove gradonačelnice možemo očekivati i jačanje poduzetničke klime za žene, kao i sve građane Samobora.

Petra Škrobot

“Prije svega planiram napraviti reviziju financija i svih ugovora kako bi se javnost upoznala s početnim stanjem i realnom situacijom u gradu. Nakon toga odmah krenuti s reorganizacijom gradskih odjela u cilju postizanja što veće učinkovitosti te prijavom projekata na EU fondove jer je po tom pitanju previše izgubljeno i više nema vremena za čekanje kao i rješavanjem gorućeg problema javnog prijevoza”, najavila je Škrobot još za vrijeme kampanje za 24sata.


Pročitajte više: Davor Nađi želi ukinuti prirez u Zagrebu i tako dati zraka poduzetnicima i građanima, a ima i poseban plan za poduzetnice!


Žena koja će voditi obnovu Petrinje

U Petrinji je katastrofa koja je ove zime zadesila taj grad jednim dijelom spriječila dosadašnjeg gradonačelnika Darinka Dumbovića da osvoji još jedan mandat, a na vlast je došao HDZ s novom gradonačelnicom Magdalenom Komes. Komes je bivša odbojkašica, pravnica, a do sada je obnašala funkciju ravnateljice Doma za starije i nemoćne. U fokusu kampanje imala je čim skoriju obnovu potresom razorenih područja, porezne olakšice za građane s područja Banije, a velik je naglasak stavila i na razvoj poduzetništva.

“Kao gradonačelnica, nemam namjeru vladati Petrinjom, već njome, ispred svih vas upravljati kroz obnovu i razvoj. S jasnom vizijom, zajedno sa svojim suradnicima i stručnjacima razradili smo strategiju razvoja i obnove, kojom ćemo našu Petrinju, pretvoriti u moderan mali grad 21. stoljeća”, rekla je Komes za portal Sisak.info.

Magdalena Komes

Pozitivan trend

Osim novih gradonačelnica, dvije su županije dobile svoje nove županice. Tako je na čelo karlovačke županije zasjela HDZ-ova Martina Furdek Hajdin koja je i posljednjih nekoliko mjeseci obnašala tu dužnost umjesto dotadašnjeg župana, Damira Jelića, koji se povukao zbog zdravstvenih razloga. Nova županica Požeško-slavonske županije bit će Antonija Jozić, bivša načelnica Pleternice također iz redova HDZ-a.

U posljednjih nekoliko godina Hrvatska bilježi pozitivan trend te je na svakim novim izborima na listama sve više žena. Tome su dijelom pridonijele kvote, a dijelom je i rezultat pozitivnije i inkluzivnije percepcije žena u politici koju njeguju pojedine političke opcije. Nove će gradonačelnice samim svojim izborom zasigurno pridonijeti nastavku ovog trenda, a tek treba vidjeti hoće li one same uvesti neke konkretne politike usmjerene na veću participaciju žena u političkom i poduzetničkom životu.

Foto: Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Dođite na najopakiji doček jeseni ikada – Kaubojska bundevijada u Općini...

Dolazak jeseni Općina Fužine proslavit će interesantnim događanjima, a posebno atraktivna bit će Kaubojska bundevijada koja se održava u nedjelju 26....
- Advertisment -