Glavni tajnik UN upozorava: Žene će tijekom epidemije doživjeti više nasilja

António Guterres, glavni tajnik UN-a, koji je na svoju poziciju došao još 2017.godine, nedavno je uputio apel vladama diljem svijeta, vezano za sigurnost žena. Naglasio je kako su “korona i nasilje” pojmovi koji ovih dana nažalost idu zajedno. Mjesto gdje bi se svaka žena i djevojčica trebala osjećati najsigurnije, često je izvor najvećih prijetnji kod slučaja nasilja – njihov dom. Koronavirus sve nas upravo tamo smjestio na neko vrijeme, što je posebno teško za žene koje doživljavaju obiteljsko nasilje.

Apel je uputio putem video poruke koju su prenijeli svi svjetski mediji, a prevedena je i na nekoliko jezika. Između ostalog je izjavio kako zabrinjava činjenica da se u proteklih nekoliko tjedana povećao broj slučajeva obiteljskog nasilja. Razlog nije samo kućna izolacija uslijed korone već i ekonomski te socijalni pritisak koji ta situacija povlači sa sobom. Istaknuo je kako su ženska prava i sloboda esencijalne stavke svakog zdravog i snažnog društva, a ovih dana to je posebno ugroženo.

Naime, neke su zemlje prijavile veći broj poziva žena prema centrima koji se bave sprječavanjem obiteljskog nasilja. “Mir nije samo odsustvo rata. Mnoge žene u karanteni uslijed korona virusa svjedoče nasilju tamo gdje bi trebale biti najsigurnije – u vlastitom domu. Ovim putem apeliram za mir u domovima diljem svijeta”, izjavio je.

Naglasio je i kako su brojne sigurne kuće pune ili trenutno ne rade te kako sigurnost žena i prevenciju nasilja treba uvrstiti u nacionalni plan odnosa prema COVID-19 krizi.

Povezano:

Korona i nasilje – problem u zemljama diljem svijeta

Rečeno je i kako su brojne zemlje poput Indije, Kine, Malezije i Francuske zabilježile rekordan broj prijava nasilja za vrijeme trajanja pandemije. Mediji stalno javljaju o temi “korona i nasilje” u zemljama diljem svijeta. U Ujedinjenom Kraljevstvu, BBC je javio kako se za čak 25% povećao broj upita za posredovanjem u obiteljskom nasilju. New York Times prenio je kako su u Italiji ubrzo nakon proglašenja karantene svi domovi za zaštitu žena protiv nasilja bili popunjeni.

Sve to ukazuje koliko je važno pružiti žrtvama obiteljskog nasilja sigurno utočište i pravodobne informacije. Upravo to je napravila i BBC-ova voditeljica Victoria Derbyshire koja je za vrijeme javljanja uživo, na ruci imala ispisan lokalni broj linije za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja. “Ostavila sam poruku na svojoj koži kako bi pomogla bilo kome od milijuna ljudi koji nas gledaju nakon 9 ujutro na BBC 1” rekla je.

korona-i-nasilje
korona-i-nasilje

Upravo takva pomoć, solidarnost i podrška potrebna je žrtvama diljem svijeta, a mediji i oni na vlasti svake države imaju posebnu priliku i odgovornost da se istaknu kao oni koji će im tu pomoć i ustupiti.

Na linku možete pronaći kontakte za pomoć žrtvama nasilja u obitelji u Hrvatskoj. Budite odgovorni i solidarni ukoliko primijetite znakove nasilja na drugima.

Foto: YouTube screenshots

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

inauguracija

Inauguraciju obilježile žene različitih rasa, priprema li se SAD na velike...

Inauguracija 46. američkog predsjednika Joea Bidena održana je s mnogo presedana, a izgleda da je to samo početak velikih promjena u...
- Advertisment -