Nakon smrti Elizabete II., jedina kraljica je danska, ali koliko princeza čeka tron?

Jučer je svijet napustila kraljica Elizabeta II., vladarica s najdužim stažem u povijesti. U svojoj 70-godišnjoj karijeri, vladala je u 32 neovisne države, a njena su kraljevstva bila u Europi, Aziji, Africi, Oceaniji i Americi.

Nije bila u redu za prijestolje

Postala je sinonimom za aristokraciju, zvali su je bakom Britanaca, a njen je profil krasio britansku funtu i mnoge suvenire koje su ljudi nosili kući nakon posjeta njenoj kraljevini. Na tron je sjela 1952. nakon prerane smrti svojeg oca. Kao kćer drugorođenog sina kralja, nije trebala biti prijestolonasljednica. Kad je njen stric abdicirao iz osobnih razloga, njen je otac preuzeo titulu kralja i vodio zemlju kroz jedan od najtežih perioda u povijesti, drugi svjetski rat.

Sve je to ostavilo danak na njegovu zdravlju, a Elizabetu su već kao tinejđerku počeli pripremati za vladavinu. Ujedinjeno je Kraljevstvo vodila kroz mnoge nedaće i teške socio-ekonomske trenutke, ujedno podižući obitelj. Sa suprugom princom Phillipom imala je četvero djece, tri sina i kćer. Njen prvorođenac Charles naslijedio je krunu.


Pročitajte više: Princ Philip, suprug i najveći oslonac kraljice Elizabete II, umro je u dobi od 99 godina!


Danska tratinčica

Dok se svijet oprašta od najpoznatijeg monarha u povijesti, istražili smo koje su žene još uvijek na tronu domovine. Trenutno je to samo jedna, kraljica Margrethe II. od Danske, koja je u siječnju proslavila 50 godina vladavine. Kraljevina Danska je ustavna monarhija čiji se teritorij sastoji od Danske, Grenlanda i Farskih Otoka. Kao ustavni monarh, kraljica ima isključivo ne-političke, ceremonijalne dužnosti.

Ova 82-godišnjakinja u narodu je poznata pod nadimkom Daisy te ima potporu ¾ svojih ljudi. Za monarhiju je učinila mnogo, moderniziravši instituciju i dopuštajući vlastitim sinovima da ožene žene koje nisu plemićkog podrijetla.

Kraljice supruge

Od 43 zemlje svijeta koje imaju monarha kao vladara, trenutno je na čelu samo jedna kraljica. No, danska Daisy ima više žena koje dijele njenu titulu. To su supruge vladara, kraljeva.

Kraljica Letizia supruga je španjolskog kralja Felipea VI.

Kraljica Maxima udana je za nizozemskog kralja Willema-Alexandera.

Kraljica Silvia od Švedske udana je za kralja Carla XVI. Gustafa.

Norveška kraljica Sonja udana je za kralja Haralda V.

Kraljica Nanasipau’u udana je za kralja Tupou VI. Od Tonge.

Kraljica Mathilde udana je za kralja Phillipea od Belgije.

Kraljica ‘Masenate Mohato Seeiso udana je za kralja Lesota, Letsieja III.

Kraljica Rania udana je za kralja Abdullaha bin Al Husseina od Jordana.

Jetsun Pema, supruga butanskog kralja Jigmea Khesara Namgyela Wangchucka, najmlađa je kraljica na svijetu sa svojom 31 godinom.

Kraljica majka Kambodže i majka trenutnog kralja te zemlje je Norodom Monineath Sihanouk.

Brunejima vlada sultan, a njegova je supruga Pengiran Anak Saleha, kraljica Bruneja.


Pročitajte više: Zašto je malen udio žena u politici i zašto tome nije razlog govor mržnje na internetu?


Tri prijestolonasljednjice u Europi

Iako od žena kraljevstvom trenutno vlada jedino Margrethe II. od Danske, njena je vladavina samo na papiru i bez stvarnih ovlasti zbog političkog ustroja zemlje u kojoj parlament donosi odluke, u redu za tron trenutno se nalazi više mladih dama.

Krunu će u Španjolskoj naslijediti princeza Leonor. Nizozemski kralj ima tri kćeri, pa je izgledno da će prvorođena slijediti očeve stope. Švedska princeza Victoria nosi titulu koja sugerira da nasljeđuje tron, crown princess. Belgijska princeza Elisabeth nosi titulu vojvotkinje od Brabanta i prva je u redu nasljeđivanja krune.

Zanimljivo će biti pratiti kako će se u narednim godinama promijeniti slika europskog aristokratskog vrha.

Foto: The Royal Family Twitter/Swedish Royal Court/monarchie.be/casareal.es

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

oporezivanje napojnica

Napojnice se oporezuju? Da, ako plaćate karticom

Udruga Glas poduzetnika ovim se putem želi osvrnuti na regulaciju poreznog tretmana napojnica. S obzirom na sve češće korištenje kartičnog plaćanja...
- Advertisment -