Princ Philip, suprug i najveći oslonac kraljice Elizabete II, umro je u dobi od 99 godina!

Princ Philip, suprug kraljice Elizabete II, preminuo je u dobi od 99 godina. U svojim aktivnim godinama, Philip je pomogao postaviti novi smjer za monarhiju pod mladom kraljicom. No, ono po čemu će ga najviše pamtiti je to što je bio oslonac kraljici.


Pročitajte više: Kraljica Elizabeta oduzela počasne titule Harveyju Weinsteinu!


U izjavi objavljenoj na web stranici kraljevske obitelji stoji: “S dubokom tugom Njezino Veličanstvo Kraljica objavljuje smrt svog voljenog supruga, Njegovog Kraljevskog Visočanstva Princa Philipa, vojvode od Edinburgha.

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo umrlo je jutros mirno u dvorcu Windsor. Daljnje najave bit će objavljene u dogledno vrijeme. Kraljevska obitelj pridružit će se ljudima širom svijeta u žalosti zbog njegovog gubitka.”

U skladu s tradicijom, uokvirena obavijest s vijestima postavljena je i na ograde ispred Buckinghamske palače, prenosi NBC News.

Philip je proveo 65 godina podržavajući kraljicu, a iz javne uloge se povukao 2017. godine. Njegova smrt dolazi dok se kraljevska obitelj suočava s novim izazovima, publicitetom koji je uslijedio nakon odlaska princa Harryja i Meghan, vojvotkinje od Sussexa, iz Ujedinjenog Kraljevstva i službenih kraljevskih dužnosti.


Pročitajte više: Uskoro stiže najskuplja Netflixova serija „The Crown“ o kraljici Elizabeti II


Ljubavna priča kraljice i princa

Kraljica Elizabeta i princ Philip su se prvi put upoznali 1934. godine, a par je razmjenjivao pisma dok je Philip tijekom rata bio u inozemstvu kao pripadnik ratne mornarice. Njihova veza priča je o mladoj ljubavi, vjenčali su se tek 1947. godine, a slavlju je prisustvovale 2000 ljudi.

“Ponašamo se kao da godinama pripadamo jedno drugome”, napisala je tada princeza Elizabeta u pismu roditeljima nedugo nakon što su se vjenčali.

Tijekom godina, kraljica je prepoznala Philipov duboki utjecaj na nju, nazvavši ga svojom “snagom i domom” u govoru povodom njihove 50. godišnjice braka 1997. godine.

U intervjuu za britansku televizijsku kuću ITV iz 2011. godine, Philip je objasnio zašto se odrekao aktivne pomorske karijere: ”Kako sam oženjen kraljicom, čini mi se da je moja prva dužnost služiti njoj na najbolji mogući način.”

Za razliku od mnogih muškaraca svoje generacije, Philip je aktivno sudjelovao u odgoju svoje djece. Princ Charles rođen je 1948., a njegova sestra, princeza Anne, dvije godine kasnije. Bilo je gotovo 10 godina razlike prije nego što se princ Andrew rodio 1960., a princ Edward stigao je 1964. godine.

„Za muževnog muškarca, koji je proaktivan, pred kojim je vjerojatno bila vrhunska pomorska karijera, da preuzme ono što je tradicionalno uloga supruge za nekoga iz njegove generacije, pa nevjerojatno je postignuće da je to uspio učiniti tako dostojanstveno”, zaključila je je Sarah Gristwood, povjesničarka i autorica knjige “Elizabeth: The Queen and the Crown”.

Foto: Facebook The Royal Family

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -